Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Новая папка / Лабораторно-практична робота № 11

.pdf
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
251.29 Кб
Скачать

Лабораторно-практична робота № 11 РОБОТА З ТАБЛИЦЯМИ

Мета: ознайомити з основними поняттями про елементи таблиці, показати основні прийоми роботи зі створення таблиць; набути практичних навичок створення та редагування таблиць різними способами.

ХІД РОБОТИ

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ ТА ВКАЗІВКИ Таблиця – це об’єкт, який складається з сукупності комірок, рядків та

стовпчиків та може містити структуровані та певним чином розміщені по комірках текстові, числові або графічні дані.

За допомогою програми Word можна створювати таблиці кількома способами. Перший спосіб – це створення порожньої таблиці з наступним заповненням комірок різноманітними даними. Другий спосіб створення таблиць полягає в поданні вже наявного тексту у вигляді таблиці.

Рис. 1. Елементи таблиці

Крім того, програма Word дає змогу подавати дані не тільки у вигляді таблиць, а й у вигляді діаграм. Текстовий процесор Word опрацьовує діаграми як об’єкти, для роботи з якими використовується метод OLE. Створює й обробляє цей об’єкт додаткова програма Microsoft Graph.

Під час опрацювання таблиць (рис. 1.) комірку таблиці можна вважати фрагментом документа, над яким можна виконувати всі дії, що застосовні до текстових фрагментів. Комірка може вміщувати довільну кількість рядків і абзаців тексту, може містити графічні об’єкти; текст у комірках можна форматувати так само, як будь-який інший текст документа.

Створення таблиць

Розглянемо перший спосіб створення таблиць, а саме: малювання таблиці за допомогою миші. Для цього виконаємо команду меню Таблица /

Нарисовать таблицу. На екрані з’явиться панель інструментів Таблицы и границы, а курсор набуде вигляду олівця. Слід за допомогою миші намалювати цим олівцем майбутню таблицю у тому місці тексту, де це необхідно, причому під час малювання слід враховувати, що таблицю можна створювати як нагромадженням окремих комірок, так і розбивкою однієї великої комірки на кілька менших. Використовуючи панель Таблицы и границы, можна встановити потрібну товщину, колір та вигляд ліній майбутньої таблиці. Неправильно намальовані комірки можна вилучити або за допомогою інструмента Ластик, або за допомогою кнопки Отмена действия на панелі інструментів Стандартная. Для завершення малювання таблиці слід закрити панель інструментів Таблицы и границы. У створену таким чином

таблицю можна вводити дані так само, як під час набору звичайного текстового фрагмента. Такий спосіб створення таблиць зручно використовувати для складних таблиць, які за розміром не перевищують розміри одної сторінки документа.

Зверніть увагу! Під час створення таблиці методом малювання можна змінювати параметри ліній та комірок за допомогою кнопок панелі інструментів Таблицы и границы.

Для створення таблиці методом перетворення тексту слід спочатку структурувати текст майбутньої таблиці на окремі рядки та комірки. Для цього зазвичай вміст кожної майбутньої комірки відділяється символами табуляції. Виділити весь текст майбутньої таблиці та виконати команду меню Таблица / Преобразовать текст в таблицу. У вікні, що з’явилося, слід підтвердити кількість рядків та стовпчиків майбутньої таблиці (або вказати іншу кількість) та натиснути кнопку ОК. Після виконання таких дій текстовий блок буде перетворено на таблицю.

Створення таблиці за допомогою команд меню. Як показує досвід,

найзручніше створювати таблицю за допомогою команди меню Таблица / Добавить таблицу. У вікні, що з’явиться, потрібно вказати кількість рядків та стовпчиків майбутньої таблиці, параметри її ширини та оформлення, після цього натиснути кнопку ОК. У тому місці текстового документа, де було розміщено курсор, з’явиться новостворена таблиця, після чого її можна заповнювати даними.

Найпростіший спосіб створення таблиці – створення її за допомогою кнопки Вставить таблицу, розміщеної на панелі інструментів

Стандартная. Натискання на кнопку Вставить таблицю викликає додаткову панель, на якій слід мишкою обрати кількість рядків (програмою пропонується від 1 до 5) та кількість стовпчиків (програмою пропонується від 1 до 4), і в тому місці документа, де було розміщено курсор, з’явиться таблиця на всю ширину сторінки з обраною кількістю комірок, після чого її можна заповнювати даними.

Переміщення таблицею

Для переміщення текстового курсору по комірках таблиці можна використовувати клавішу Tab. Зверніть увагу на те, що її призначення в цьому випадку змінилося.

Клавіші та їх комбінації для переміщення таблицею

Клавіші

 

Призначення

Tab

Переміщення на 1

комірку праворуч

Shift+Tab

Переміщення на 1

комірку ліворуч

Home

Перехід на початок таблиці

Alt+Home

Перехід у першу комірку рядка

End

Перехід у кінець таблиці

Alt+End

Перехід у останню комірку рядка

Alt+PgUp

Перехід на верхню комірку стовпчика

Alt+PgDn

Перехід на нижню комірку стовпчика

Ctrl+Tab

Вставка символа табуляції

Виділення тексту в таблиці

Для виділення окремих символів усередині комірки можна використовувати комбінації клавіш Shift + клавіші зі стрілками. Або можна використовувати мишу так само, як під час виділення звичайного тексту. Для виділення окремої комірки слід виконати потрійний клік лівою кнопкою миші по цій комірці. Для виділення рядка слід використовувати смугу виділення ліворуч від таблиці. Для виділення окремого стовпчика таблиці за допомогою миші слід встановити курсор над таблицею таким чином, щоб курсор набув вигляду маленької чорної стрілки, та натиснути ліву кнопку миші.

Також для виділення елементів таблиці можна застосовувати команди меню Таблица / Выделить / Таблицу (Столбец, Строку, Ячейку).

Форматування таблиць

Для форматування таблиць використовують такі самі способи, що й для форматування абзаців тексту. Всі команди форматування таблиць можна виконувати як до виділених частин таблиці, так і до всієї таблиці. Розміри всієї таблиці або окремих її комірок можна змінювати за допомогою команди меню

Таблица / Свойства таблицы.

Крім того, за допомогою команди меню Таблица / Свойства таблицы / Таблица можна виконувати вирівнювання таблиці відносно ширини сторінки документа та задавати обтікання таблиці зовнішнім текстом. Таблицю відносно іншого тексту документа можна розмішувати за такими варіантами (рис. 2, 3).

 

а)

б)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

текст текст текст текст текст

текст текст текст текст текст

 

текст текст текст текст текст

текст текст текст текст текст

 

текст текст текст текст текст

текст текст текст текст текст

 

текст текст текст текст текст

текст текст текст текст текст

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 2. Варіанти розміщення таблиці відносно іншого тексту: а) вирівнювання таблиці ліворуч, розміщення без обтікання; б) вирівнювання таблиці праворуч, розміщення

без обтікання;

а)

текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст

б)

текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст

текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст текст

Рис. 3. Варіанти розміщення таблиці відносно іншого тексту: а)

вирівнювання

таблиці по центру, розміщення без обтікання; б)

вирівнювання таблиці ліворуч,

розміщення з обтіканням текстом.

 

Зміна ширини стовпчиків і відстані між ними

При створенні нової таблиці за допомогою команди меню Таблица / Вставить / Таблицу можна задати ширину стовпчиків за допомогою вибору опції Авто. При цьому програма Word самостійно визначить ширину стовпчиків залежно від їхньої кількості й розміру сторінки документа. Відстань між стовпчиками при цьому встановлюється рівним 0,25 см. Можна задати оптимальну ширину виділених стовпчиків, тобто таку ширину, при якій текст у комірці міститься на одному рядку й стовпчик не містить зайвого простору.

Форматування рядків таблиці За допомогою команди меню Таблица / Свойства таблицы / Столбец

можна змінювати висоту рядків таблиці та вирівнювання в рядку щодо лівої й правої границь сторінки документа.

Висота рядка – за допомогою цього поля можна задати висоту виділених рядків, обравши одну із трьох опцій (Авто – встановлює висоту рядка або рядків по найвищій комірці; Мінімум – установлює мінімальну висоту рядка; Точно – задає фіксовану висоту комірки). Відступ ліворуч – за допомогою цього поля можна задати відстань між лівим краєм сторінки й лівим краєм тексту у виділених рядках таблиці.

Опції Вирівнювання дають змогу вирівнювати виділені рядки щодо лівої й правої границь документа.

Опції Розривати рядки наприкінці сторінки дають змогу розривати текст рядка при переході таблиці зі сторінки на сторінку.

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1.

Створіть в окремому файлі розклад занять у вигляді таблиці. Використовуючи вищенаведені теоретичні відомості та вказівки, створіть порожню таблицю будь-яким відомим вам способом.

У першому стовпчику зазначте номери уроків, у другому – час початку та закінчення уроку, з третього по п’ятий – назви днів тижня. У комірках 2 – 5 стовпчиків зазначте назви уроків.

Оформіть таблицю на свій розсуд. Перевірте орфографію у тексті, покажіть готовий список викладачеві, збережіть файл у свою папку за назвою

vprava10.doc.

У результаті таблиця може мати вигляд, як показано далі.

Час

 

Понеділок

Вівторок

Середа

1

8.00

– 8.45

алгебра

хімія

укр. мова

2

8.55

– 9.40

укр. мова

алгебра

геометр.

3

9.50

– 10.35

історія

укр. мова

ін. мова

4

10.55 – 11.40

фізика

географ

алгебра

5

11.50 – 12.35

ін. мова

інформат.

фіз-ра

6

12.45 – 13.30

фіз-ра

 

 

Завдання 2.

Створіть в окремому файлі текст для перетворення його у таблицю. Текстом може бути «Хронологія розвитку обчислювальної техніки до XX століття» . Використовуючи вищенаведені теоретичні відомості та вказівки, тексти майбутніх комірок таблиці відділіть один від одного символами табуляції. У першому стовпчику майбутньої таблиці зазначте видатні дати, у другому – імена та прізвища вчених-винахідників, у третьому – видатну подію. Оформіть таблицю на свій розсуд. Перевірте орфографію у тексті, покажіть готовий список викладачеві, збережіть файл у свою папку за назвою vprava11.doc.

У результаті таблиця може мати вигляд, як показано нижче.

Визначна дата

Вчені-

 

Видатна подія розвитку

 

 

 

винахідники

 

обчислювальної техніки

 

1623

р.

Вільгельм Шикард

Винайшов «механізм, що обчислює

 

 

 

багаторозрядні числа»

 

 

 

1642

– 1643 pp.

Блез Паскаль

Створив перший механічний суматор на

 

 

 

основі зубчастих коліс

 

 

 

1666

р.

Семюель Морланд

В

Англії

винайшов

механічний

 

 

 

калькулятор, що виконував операції

 

 

 

додавання і віднімання

 

 

 

1674

р.

Годфрид Лейбніц

Побудував «кроковий лічильник»

 

1774

р.

Філіп Метьюз

Побудував

і

продав

кілька

 

 

 

обчислювальних

пристроїв,

що

 

 

 

виконували обчислення з

 

 

 

 

 

точністю до 12 знаків

 

 

 

1777

р.

Граф Стехоупський

Винайшов калькулятор, що обчислював

 

 

 

добуток чисел

 

 

 

 

1820

р.

Томас

На

основі

розробленого

Лейбніцем

 

 

 

принципу крокового

барабана

створив

 

 

 

арифмометр,

який

став

першим

 

 

 

калькулятором, що мав комерційний успіх

1822

р.

Чарльз Беббідж

Розпочав

створення

«аналітичної

 

 

 

машини»,

 

 

 

 

 

 

 

процес тривав 15 років

 

 

 

 

 

 

 

1829

р.

Вільям Остін Варт

Запатентував працюючу друкарську

 

 

 

машинку, першу в Америці

1842

– 1843 pp.

Ада Лавлейс

Транслювала памфлет Луїджи Менабра на

 

 

 

«аналітичній машині», додавши власний

 

 

 

коментар

1854

р.

Джордж Буль

Опублікував «Дослідження законів

 

 

 

мислення», де навів опис системи

 

 

 

символічних і логічних міркувань, що є

 

 

 

фундаментом для проектування

 

 

 

комп’ютерів

1876

р.

Александер Грем Белл

Винайшов і запатентував телефон

Завдання 3.

Використовуючи вищенаведені теоретичні відомості та вказівки, створіть в окремому файлі таблицю на 4 стовпчики та 5 рядків будь-яким зручним способом. Виконайте зміни розмірів таблиці: ширину першого стовпчика слід зменшити вдвічі, двох останніх – збільшити наполовину. Запишіть у таблицю імена, електронні адреси та телефони своїх друзів. Після всіх перетворень таблиця може мати такий вигляд, як показано нижче.

1

Тарас

tarasko@ukr.net

8-099-123-45-67

2

Ніна

marka@mail.ua

8-055-987-65-43

3

 

 

 

 

 

 

 

 

Збережіть файл у свою папку за назвою vprava12.doc..

Під час виконання завдання використовуйте такі вказівки:

Зміна ширини стовпчика. При вставці таблиці програма автоматично встановлює ширину всіх стовпчиків однаково й розташовує таблицю по всій ширині сторінки. Змінити ширину стовпчика можна в такий спосіб.

Установити курсор миші на границю змінюваних стовпчиків (так, щоб курсор набув вигляду двонапрямленої стрілки), натиснути ліву кнопку миші й, не відпускаючи її, перемістити лінію границі у потрібному напрямку в нове місце.

Зверніть увагу! Коли під час переміщення границь натиснути клавішу Alt, то на лінійці (над аркушем) буде видно розміри всіх стовпчиків таблиці (у см).

Зміна ширини кількох стовпчиків водночас. Для зміни ширини кількох стовпчиків необхідно виділити кілька стовпчиків та виконати команду меню

Таблица / Свойства таблицы / Ячейка / Высота и ширина ячейки. У вікні,

що з’явилося, увести необхідну ширину стовпчиків та натиснути кнопку ОК.

Запитання для самоконтролю

1.Як перетворити текст у таблицю?

2.Як виділити окремий стовпчику таблиці?

3.Як задати точний розмір (у сантиметрах) ширини стовпчика таблиці?

4.Як задати ширину стовпчиків?

5.Як змінювати розміри й положення таблиці?