Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Новая папка / Лабораторно-практична робота № 18

.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
175.18 Кб
Скачать

Лабораторно-практична робота № 18 СОРТУВАННЯ СПИСКІВ ТА ТАБЛИЦЬ

Мета: ознайомити з основними поняттями сортування елементів у текстах, ознайомити з прийомами виконання сортування у таблицях, списках; набути практичних навичок щодо виконання операцій сортування.

ХІД РОБОТИ

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ ТА ВКАЗІВКИ

Текстовий редактор Word дає змогу користувачеві виконувати сортування структурованих текстових блоків.

Наприклад, можна виконувати сортування текстових та числових даних поданих у вигляді таблиць, нумерованих та маркованих списків, а також абзаців. Сортування виконується програмою або за зростанням елементів сортування (від «А» до «Я», від 0 до 9), або за спаданням (від «Я» до «А», від 9 до 0). Розглянемо докладніше виконання сортування у Word.

Сортування даних у таблицях

Сортування в таблицях можна виконувати як з даними окремих стовпчиків, так і з даними всієї таблиці Одночасно. Програма може виконувати як просте сортування (сортування за спаданням / зростанням, що застосовується до одного стовпчика), так і складене сортування (сортування за кількома параметрами для даних з різних стовпчиків).

Існують певні правила для виконання сортування у Word:

сортування тексту програма виконує спочатку для елементів, що починаються зі спеціальних символів (наприклад, !, #, $, %, &), потім з цифр, а лише після цього з літер (при цьому дати та комбіновані елементи, що поєднують числа та слова інтерпретуються програмою як текст);

сортування чисел виконується програмою у спосіб, коли всі знаки крім цифр, ігноруються (це зручно, коли потрібно відсортувати числа, що розміщені в абзацах не на фіксованих місцях);

сортування дат виконується програмою для дат, записаних з використанням таких роздільників: дефіс (-), слеш (/), кома (,), крапка (.), а для запису часу роздільником програма «вважає» знак двокрапки (:).

Сортування програма виконує з урахуванням того, яку мову встановлено для текста даного документа. Якщо кілька елементів сортування мають однакові початкові символи, то програма продовжить порівнювання наступних символів у таких елементах та впорядковувати їх за заданими критеріями.

Рис. 1.

Сортування вмісту таблиці або списка (нумерованого або маркаваного) виконують у такий спосіб:

виділити список або таблицю, які слід відсортувати;

виконати команду меню Таблица / Сортировка;

у вікні, що з’явилося, слід встановити параметри та послідовність сортування та натиснути кнопку ОК.

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1.

Використовуючи вищенаведені теоретичні відомості та вказівки, відкрийте файл з назвою vprava15.doc (з текстом про успішність студентів) та спробуйте відсортувати дані у 2 стовпчиках тексту за спаданням, а у 3 стовпчику – за зростанням. Збережіть файл у свою папку.

Завдання 2.

Використовуючи вищенаведені теоретичні відомості та вказівки, створіть новий файл та запишіть у нього текст з таблиці про загальну суму вартості покупок (див. тему: Обчислення в таблицях). Виконайте сортування тексту у такій спосіб: перший стовпчик – за зростанням, другий стовпчик – за спаданням. Виконайте форматування тексту та таблиці на свій розсуд і збережіть файл з назвою vprava18.doc у свою папку.

Запитання для самоконтролю

1.Як виконати сортування даних у таблиці?

2.Для чого застосовують сортування у документах?

3.Чим просте сортування відрізняється від складеного сортування?

4.Як виконати сортування за спаданням у списку?