Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Новая папка / Лабораторно-практична робота № 6

.pdf
Скачиваний:
38
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
271.14 Кб
Скачать

Лабораторно-практична робота № 6 ВСТАНОВЛЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ДОКУМЕНТА

Мета: ознайомити з основними характеристиками параметрів документа та параметрів абзацу, показати відмінності між ними; набути практичних навичок з виконання попереднього перегляду документа та виконання операцій з встановлення параметрів всього документа та окремих абзаців всередині документа.

ХІД РОБОТИ

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ ТА ВКАЗІВКИ Кожний текстовий документ виконують за певними загальноприйнятими

нормативами щодо оформлення текстових документів певного типу. Так, наприклад, чинні вимоги щодо оформлення сторінок журналу для дорослих будуть іншими відносно вимог оформлення посібника з фізики для студентів, які в свою чергу відрізнятимуться від вимог щодо оформлення читанки для першокласників.

Отже, існують певні характеристики, які визначають параметри сторінки та параметри документа загалом. Розглянемо їх докладніше.

Встановлення параметрів абзацу Основні параметри абзацу (див. рис. 1.):

горизонтальне вирівнювання абзацу на сторінці (за лівим краєм, по центру, за правим краєм або за шириною сторінки);

відступи всього тексту абзацу відносно лівого або правого краю сторінки (вимірюються у сантиметрах або дюймах);

відступи до абзаца та після абзацу (вимірюються у пунктах);

відступ (або виступ) першого рядка абзацу (вимірюється у сантиметрах);

міжрядковий інтервал усередині абзацу (вимірюється у рядках або в пунктах).

Встановлення параметрів абзацу виконують за допомогою команди

Формат / Абзац / Отступы и интервалы. До того ж, окремі параметри форматування абзацу можна виконувати за допомогою відповідних кнопок панелі форматування. Форматування абзацу можна виконувати як під час введення тексту, так і під час роботи з ним. Це залежить лише від того, як користувач звик. Але, як показує досвід, завжди зручніше виконувати форматування вже готового тексту.

Рис. 1.

Під час форматування абзаца встановлюють такі параметри:

1 – розмір шрифта текста; 2 – відступ першого рядка абзацу; 3 – міжрядковий інтервал всередині абзацу; 4 – відбивку до абзацу; 5 – відбивку після абзацу; 6 – відступ всього абзацу відносно лівої межі сторінки; 7 – відступ всього абзацу відносно правої межі сторінки; 8 – горизонтальне вирівнювання текста відносно сторінки.

Рис. 2. Встановлення параметрів абзаца.

Слід пам’ятати, що для зміни параметрів абзацу виділяти його не обов’язково. Достатньо перемістити курсор у будь-яке місце абзацу. Далі виконати команду меню Формат / Абзац і задати нові параметри (рис. 2.).

За допомогою вкладки Положение на странице можна задавати розміщення всього абзацу відносно сторінки: варіанти а) та б).

а)

Вітер з гаєм розмовляє, Шепче з осокою; Пливе човен по Дунаю Один за водою…

б)

Вітер з гаєм розмовляє, Шепче з осокою; Пливе човен по Дунаю Один за водою…

Закладка Положение на странице. За допомогою неї встановлюється розташування абзацу та його окремих елементів на сторінці. Налагодження абзацу доцільно проводити тоді, якщо використовуються спільні параметри для всіх (або більшості) абзаців документа. Але встановити розташування абзацу можна й у процесі редагування документа.

Слід пам’ятати, що при переході до наступного абзацу (натисканні клавіші Enter) при введенні документа параметри абзацу переносяться автоматично.

Встановлення відступів абзаців можна задавати й за допомогою повзунків горизонтальної лінійки. Так, верхній повзунок задає абзацний відступ (відступ першого рядка); лівий нижній – лівий відступ абзацу, а правий – відступ праворуч. Два останніх види відступів використовуються тоді, коли необхідно виділити даний абзац серед решти абзаців документу (наприклад, для епіграфу).

Вид вирівнювання для абзаців краще встановлювати за допомогою кнопок панелі інструментів. Його можна змінювати для різних абзаців (наприклад, для заголовків – по центру, для основного тексту – по ширині).

Зверніть увагу, що при встановленні параметрів слід пам’ятати, що вони діють лише починаючи з позиції курсору, тобто з того місця, де був встановлений курсор. Якщо ж необхідно змінити параметри для вже створеної частини документа, то її потрібно спочатку виділити. Питання, пов’язані з виділенням фрагментів документа, будуть розглянуті в ході наступної лабораторної роботи. Додаткові можливості форматування абзаців будуть розглянуті пізніше.

Встановлення параметрів документа

Для встановлення параметрів сторінки виконують команду меню Файл / Параметри страницы. У вікні, що з’явиться (рис. 3.), задати потрібні параметри. Ці дії виконують тоді, коли параметри, встановлені за замовчуванням, не влаштовують користувача.

Основними параметрами сторінки є поля. Розміри полів встановлюють на закладці Поля, при цьому, змінюючи розміри полів, слід пам’ятати, що кожен пристрій друку має свою зону друку. Тому встановлення надто малих значень може призвести до конфлікту, про що на екрані з’явиться повідомлення. Зміна розмірів паперу, а також його орієнтація (книжкова чи альбомна) провадиться на закладці Размер бумаги. Зміст інших параметрів сторінки та їх використання буде розглянуто пізніше.

Зверніть увагу, що для спрощення налагодження параметрів документа рекомендується використовувати шаблони.

Попередній перегляд документа

Програма Word надає користувачу можливість переглянути текст документа з різним ступенем деталізації за допомогою команди меню Файл / Предварительный просмотр або за допомогою піктограми Предварительный просмотр на стандартній панелі інструментів.

Рис. 3.

Попередній перегляд документа виконують у такий спосіб:

після активізації режиму Предварительный просмотр (встановлення режиму див. вище) вибрати масштаб 10 % і переглянути, скільки сторінок займає файл;

вибрати максимально великий масштаб зображення;

вибрати масштаб По ширине страницы;

для відміни режиму попереднього перегляду достатньо натиснути кнопку Закрыть на панелі інструментів.

У режимі попереднього перегляду можна не тільки змінювати масштаб перегляду документа на екрані (використовуючи кнопки Страница целиком,

Несколько страниц, Во весь екран), а ще й виконувати оптимізацію розміщення тексту на сторінках (за допомогою кнопки панелі інструментів Подгонка страниц). Можна змінювати розміри полів сторінок за допомогою міток полів на лінійці (лінійку можна викликати на екран кнопкою Линейка), а також відправити документ, що переглядається, на друк (при цьому слід враховувати, що документ буде надруковано в 1-му екземплярі на тому принтері та з такими параметрами друку, які встановлені за замовчуванням). Вихід з режиму попереднього перегляду виконують натисканням кнопки Закрыть на панелі інструментів.

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1.

Відкрийте файл vprava.doc (файл із текстом «З історії книги») у текстовому процесорі Word. Використовуючи вищенаведені теоретичні відомості та вказівки, виконайте форматування абзаців за такими параметрами: Для першого абзаца основного текста

 

Для

Для

Для

Назва параметру абзацу

Заголовка

підзаголовків

основного

 

тексту

тексту

тексту абзацу

Назва шрифта та накреслення

Arial,

Arial,

Times New

 

прямий,

курсив, жирний

Roman, прямий,

 

звичайний

 

звичайний

Розмір шрифта тексту

24 пт

18 пт

14 пт

Відступ першого рядка абзацу

0 см

3 см

1 см

Міжрядковий інтервал всередині абзацу

одинарний

одинарний

подвійний

Відбивка до абзацу

12 пт

0 пт

6 пт

Відбивка після абзацу

6 пт

12 пт

6 пт

Відступ всього абзацу

0 см

1 см

3 см

відносно лівої межі сторінки

 

 

 

Відступ всього абзацу

3 см

3 см

3 см

відносно правої межі сторінки

 

 

 

Горизонтальне вирівнювання тексту

по центру

праворуч

за шириною

відносно сторінки

 

 

сторінки

Готовий текст збережіть у свою папку у файлі з назвою vprava5.doc.

Запитання для самоконтролю

1.Чим відрізняється форматування окремого абзацу тексту від форматування всього текстового документа?

2.Як встановлювати інтервали між абзацами?

3.Які дії можна виконувати за допомогою інструмента попереднього перегляду?

4.Як, використовуючи лінійку, можна змінити відступ правого краю

абзацу?

5.За допомогою якого інструменту виконується встановлення параметрів форматування всього документа?