Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Новая папка / Лабораторно-практична робота № 9

.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
305.3 Кб
Скачать

Лабораторно-практична робота № 9 ПОШУК І ЗАМІНА

Мета: ознайомити з поняттями контекстного пошуку та заміни елементів у текстовому документі; набути практичних навичок виконання операцій пошуку та заміни контекстів за різних параметрів пошуку та заміни.

ХІД РОБОТИ

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ ТА ВКАЗІВКИ Поширеними операціями редагування документа є використання

контекстного пошуку та заміни фрагментів текстового документа.

У меню Правка є команди Найти і Заменить, призначені для пошуку й заміни фрагментів тексту.

Пошук – це виконувана програмою операція щодо знаходження у текстовому масиві деякої послідовності символів, яка задовольняє певним умовам.

Word має засоби для пошуку введеної послідовності символів яка задовольняє певним умовам, та виявлення її в тексті (якщо, звичайно, цей зразок у тексті зустрічається).

Для пошуку застосовується команда меню Правка / Найти. На екрані з’являється вікно Найти и заменить.

Для пошуку певного буквосполучення слід у поле Найти ввести шуканий фрагмент і натиснути кнопку Найти далее. Якщо фрагмент знайдено, він з’явиться на екрані поза зоною вікна Найти в інверсному зображенні серед тексту. За потреби можна продовжити пошук або замінити фрагмент на іншій. Це робиться за допомогою вкладки Заменить. У поле Заменить на: ...

набирається текст заміни й натискається кнопка Заменить. Далі можна продовжити пошук такого ж або іншого фрагмента.

Заміна це виконувана програмою операція щодо знаходження у текстовому масиві деякої послідовності символів, яка задовольняє певним умовам, та заміни цієї послідовності іншою послідовністю заданою користувачем.

Якщо ж потрібен не пошук сам по собі, а саме заміна, то можна відразу активізувати вікно Заменить (команда меню Правка / Заменить). Операцію заміни можна застосувати й для вилучення вибраного фрагмента тексту. Вилучення – це заміна тексту фрагментом з нульовою довжиною. Для автоматичної заміни по всьому тексту потрібно натиснути кнопку Заменить

все.

Розглянемо виконання пошуку і заміни на прикладі роботи з нижченаведеним текстом. Припустимо, що тут слід замінити буквосполучення dim на буквосполучення dim, але червоного кольору. Виконуємо команду меню Правка / Заменить. З’явиться вікно Заменить, де у рядок Найти записуємо: dim, а у рядок Заменить на записуємо: dim та натискаємо кнопку Формат / Шрифт, де обираємо для заміни колір шрифта – червоний. Натискаємо почергово кнопку Заменить, та спостерігаємо як відбулася заміна. Під час виконання операцій пошуку та заміни можна скористатися нижченаведеними вказівками.

Для виконання операції пошуку:

1.У меню Правка натисніть кнопку Найти.

2.Для завдання певних складних критеріїв пошуку (наприклад, певних елементів із заданим типом шрифту, розміром і/або кольором шрифту) натисніть кнопку Больше.

3.У поле введення Найти введіть слово (кілька слів, фрагмент слова) для

пошуку.

4.Натискайте кнопку Найти далее, доки не знайдете потрібний запис у тексті, або доки не буде досягнуто кінець текстового документа.

5.Натисніть кнопку Отменить для завершення операції пошуку та повернення у вікно документа.

Для виконання операції заміни:

1.У меню Правка натисніть кнопку Замена.

2.Для задания складних критеріїв шуканого елемента натисніть кнопку

Больше.

3.У поле введення Найти введіть потрібний елемент пошуку (слово, частину слова, кілька слів).

4.У поле введення Заменить на введіть потрібний елемент для заміни шуканого елемента (слово, частину слова, кілька слів).

5.Натисніть кнопку Заменить для заміни першого знайденого елемента або натисніть кнопку Заменить все для виконання заміни всіх знайдених у тексті елементів без запиту на підтвердження заміни кожного конкретного елемента.

ВТРАЧЕНА МОВА

З ким найчастіше спілкується сучасна міська дитина, особливо дошкільник? З ким він говорить? З іншими дітьми? Тільки якщо він ходить у дитячий садок (20 % міських дітей), постійно й вільно гуляє на вулиці (близько 50 % міських дітей), буває в гостях у сусідів або родичів, у яких є діти, або, нарешті, сам живе у багатодітній родині. Спілкування зі сторонніми, але не зовсім чужими дорослими, якому сприяли гуртожитки, комуналки або замкнуті двори, зараз стає неможливим у принципі. По-перше, «чужими» стали майже всі оточуючі. По-друге, до дітей стали проявляти особливий інтерес маніяки, наркоторгівці, бомжі... По-третє, більшість дорослих втратило інтерес до «сторонніх дітей» усі зайняті, усі працюють. Залишаються няньки, бабусі, батьки. Але сучасні батьки не мають часу, щоб відверто розмовляти з дитиною. Іноді вони навіть не знають, як і навіщо це робиться. Чи багато матерів нині вміють співати, наприклад, колискових пісень? Є родини, де вже нічого не співають, а ставлять платівку або диск, вмикають телевізор або відеомагнітофон, телефон, плеєр, комп’ютер.. ..

Старші діти вмикають їх самі.

Мова дитини, що змалку зростає в оточенні електронних голосів і мерехтливих примар, «відмирає». Процес цей (що тільки набирає оберти в СНД та Україні) у Європі й Америці вже давно став серйозною проблемою. Вже 20 років тому в Німеччині кількість дітей з порушеннями мовної й слухової функцій не перевищувала 4 %. Але в 1988 – 1992 pp. дитячі лікарі

виявили, що серед 3 – 4-річних дітей відсоток мовних порушень наближається до 25 %. Нині цей показник зріс ще на 20 % майже половина німецьких дітей не вміє нормально розмовляти. Та й не тільки німецьких. В 1996 році в початкових школах Великобританії запустили спеціальну програму, що навчає першокласників запитувати дорогу й вітатися. Агентства соціального страхування настільки стурбовані зростанням кількості спеціальних логопедичних шкіл, що власним коштом випустили книгу «Поговори зі мною» Тема актуальна, адже середня європейська мати витрачає на розмови зі своєю дитиною 12 хв на день.

6. Для завершення операції заміни та повернення у текстовий документ натисніть кнопку ОК.

Для переходу на сторінку за її номером:

1.У меню Правка натисніть кнопку Перейти.

2.У вікні, що з’явиться, вкажіть номер сторінки, куди слід перейти, або оберіть інший потрібний об’єкт переходу (розділ, рядок, зноска, таблиця тощо) та вкажіть номер цього об’єкта для переходу.

3.Натисніть кнопку Перейти.

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1.

Використовуючи вищенаведені теоретичні відомості та вказівки, у файлі з текстом (див.текст «Втрачена мова» на с.46) виконайте автоматичну заміну одного фрагмента на інший.

1.Натисканням функціональної клавіші F5 викличте на екран діалогове вікно Найти и заменить.

2.У вікні, що з’явилося, оберіть вкладку Заменить.

3.У поле Найти уведіть фрагмент, який потрібно замінити, – дит.

4.У полі Заменить на: наберіть фрагмент, що слід вставити в текст, – дит з такими параметрами: розмір шрифта – 18 пт, зелений.

5.Запишіть, яку кількість замін було виконано, збережіть файл у свою папку з назвою файла vprava7.doc.

Завдання 2.

Використовуючи вищенаведені теоретичні відомості та вказівки, виконайте автоматичну перевірку правопису у вищенаведеному тексті.

1.Виділіть текст.

2.У меню команди Сервис вкажіть програмі, якою мовою набраний текст, шляхом Сервис / Язык / Выбрать язык / ... (украинский).

3.Поставте курсор на початок тексту, що перевіряється.

4.Для запуску перевірки правопису натисніть функціональну клавішу F7.

5.Виконайте заміну слова кібернетика на слово інформатика.

6.Виправте знайдені програмою помилки, збережіть файл у свою папку з назвою файла vprava8.doc.

ОСНОВНІ РОЗДІЛИ КІБЕРНЕТИКИ

Сучасна кібернетика в широкому розумінні складається з великої кількості розділів, що являють собою самостійні наукові напрями.

Теоретичне ядро кібернетики становлять такі розділи:

теорія інформації;

теорія кодування;

теорія алгоритмів і автоматів;

загальна теорія систем;

теорія оптимальних процесів;

методи дослідження операцій;

теорія розпізнавання образів;

теорія формальних мов.

Основним технічним засобом для розв’язання всіх зазначених завдань є комп’ютер. Тому розвиток кібернетики як у теоретичному, так і в практичному аспектах тісно пов’язаний з прогресом електронної обчислювальної техніки. Вимоги, які ставить кібернетика до розвитку свого математичного апарату, визначаються зазначеними вище основними практичними завданнями.

Запитання для самоконтролю

1.Як виконати пошуку тексті певного слова у всіх відмінках?

2.Чи можна за допомогою інструмента Найти виконати пошук будьякого символа, записаного іншим кольором?

3.Як можна встановити параметри шрифту для слова, що заміняється?

4.Чим відрізняється заміна символа від заміни слова?

5.Як можна виконати заміну кольору та розміру шрифту у певних словах по всьому тексту, не змінюючи самі слова?