Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Новая папка / Лабораторно-практична робота № 7

.pdf
Скачиваний:
38
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
240.94 Кб
Скачать

Лабораторно-практична робота № 7 ПЕРЕВІРКА ПРАВОПИСУ

Мета: ознайомити з основними поняттями та елементами робочого вікна прикладної програми MS Word, принципами роботи з файлами документів.

ХІД РОБОТИ

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ ТА ВКАЗІВКИ

Word для ОС Windows дає змогу перевірити правопис. При перевірці кожне слово в документі порівнюється зі зразками в спеціальному словнику. Слова, які потребують виправлень, позначаються на екрані червоною хвилястою лінією (а зеленою лінією позначаються речення, в яких слід виправити пунктуацію). Після виправлень такі підкреслення зникають.

Сучасні системи .перевірки правопису містять словник з десятками тисяч слів та усіма словоформами кожного слова. Вони також виконують граматичний аналіз тексту. Такі системи знаходять не тільки слова в словнику, але й розпізнають частини мови, за типовими закінченнями визначають форми слів, аналізують граматичну структуру речень та можуть знаходити неправильно побудовані фрази, пропущені слова, помилки в розміщенні розділових знаків. Але ніякі засоби автоматичної перевірки не можуть замінити людини з ґрунтовними знаннями мови.

Повторювані або типові помилки правопису можна виправляти за допомогою функції автокорекції безпосередньо при наборі тексту, а функція пошуку й заміни дозволить внести зміни в написання окремих слів одразу у всьому тексті або у виділеній області. Ця ж функція дозволяє змінювати установки форматування тексту й абзацу – як по всьому документу, так і у виділеній області.

Встановлення мови перевірки орфографії

Word має засоби для автоматичної перевірки орфографії. Для встановлення мови перевірки орфографії використовують пункт меню Сервис / Язык / Выбрать язык. На екрані з’являється список мов, з якого користувач обирає потрібну йому (цей пункт доцільно задавати тоді, коли документ одномовний). Якщо документ багатомовний, містить іншомовні фрагменти, то потрібно встановити засоби автоматичного добору мови перевірки орфографії, якщо такі засоби передбачені в конкретній версії Word. Якщо таких засобів немає, то рекомендується на етапі створення документа відключити перевірку орфографії і включити її вже на етапі редагування документа.

Word має модуль поділу слів на склади. Він призначений для правильного переносу слів. У меню Сервис / Язык можна також задати або відмінити автоматичну розстановку переносів.

Для зміни мови, перевірки орфографії необхідно:

виділити весь документ (або той фрагмент, для якого потрібно перевірити орфографію);

виконати команду меню Сервис / Язык / Выбрать язык;

у вікні, що з’явилося, обрати з переліку мов потрібну мову та натиснути кнопку ОК.

Для виправлення слова з помилкою необхідно:

встановити курсор на слово з помилкою;

викликати контекстне меню;

зі списку, що з’явився, обрати потрібне слово для заміни (а якщо такого слова немає, то виправити помилку «вручну»).

Текстовий редактор Word може містити три види словників:

стандартний словник;

словник виключень;

спеціальний (користувацький) словник.

За допомогою стандартного словника можна перевіряти правопис документа, що містить текст різними мовами. Словник виключень створюється користувачем, до нього входять ті слова, на яких користувач не хоче зупинятися при перевірці орфографії. Такий словник може містити слова, які стандартний словник розпізнає як написані правильно. Для фахових текстів, наприклад, з хімії або з фізики, може знадобитися окремий словник для термінів, так званий словник користувача.

Програма пропонує варіанти заміни повторюваних у документі слів, що дає змогу зробити мову документа більш яскравою, виразною. Список синонімів слів міститься в меню Сервис / Синонимы.

При роботі з документами іноді доводиться часто повторювати уведення однакових фрагментів тексту. У Word досить увести їх один раз, а потім зробити елементом автотексту з унікальним ім’ям, і після цього вставляти в будь-яке місце документа будь-яку кількість разів.

Для перевірки орфографії у всьому документі:

1.На стандартній панелі інструментів натисніть кнопку Правописание.

2.У вікні, що з’явилося, оберіть зі списку Варианты підходящий запис і потім натисніть кнопку Заменить, або натисніть кнопку Пропустить все, для того, щоб залишити таке слово у всьому документі, або натисніть кнопку Добавить для додавання слова у словник.

3.Натисніть кнопку ОК для завершення перевірки правопису.

Для настроювання опцій перевірки правопису:

1.Виконайте команду меню Сервис / Параметры.

2.Оберіть вкладку Правописание і зробіть необхідні настроювання щодо параметрів орфографії, граматики, використовуваних словників. Зверніть увагу, що для того, щоб у тексті виконувалася автоматично перевірка правильності написання слів під час набору тексту, то слід встановити прапорець напроти опції Автоматически проверять грамматику.

3.Натисніть кнопку ОК.

Для використання Тезауруса:

1.Викличте контекстне меню правою кнопкою миші на слові.

2.У контекстному меню оберіть команду Синонимы.

3.Оберіть з варіантів слова, які запропонує програма, найвдаліший, на вашу думку, синонім. Або виконайте команду меню Сервис / Язык / Тезаурус... та виконайте вибір синоніма.

Статистика. Щоб одержати статистичні відомості про кількість

символів, слів, рядків, абзаців і сторінок у документі, треба виконати команду меню Сервис / Статистика (Tools-Statistics).

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1.

Створіть новий файл. Наберіть нижченаведений текст. Використовуючи вищенаведені теоретичні відомості та вказівки, виконайте виділення шрифтом синього кольору всі слова «комп’ютер». Виконайте комп’ютерну перевірку орфографії в тексті. Яку мову для перевірки слід встановити? Створіть словничок користувача, куди занесіть слова, які записані правильно, але яких немає в основному словнику. Збережіть набраний текстовий файл з назвою vprava6.doc у свою папку. Закрийте програму.

ЩО МОЖЕ КОМП’ЮТЕР?

Телефон, музичний центр і відеоцентр, друкарську машинку, відеоприставку, записну книжку, довідник, енциклопедію та інші пристрої може замінити собою комп’ютер. Додаючи до основного блоку той або інший невеличкий пристрій, можна додавати комп’ютеру нові й нові функції.

Але, мабуть, головна перевага сучасного комп’ютера що він є засобом комунікації. Використовуючи комп’ютер з модемом, можна подзвонити на будь-який інший комп’ютер з модемом (якщо відомий телефонний номер), обмінятися програмами, текстами або пограти в мережеві ігри тощо. Можна використовувати комп’ютер як факс і автовідповідач. Можна також підключитися до Інтернету. Комп’ютер, обладнаний засобами мультимедіа звуковою кар тою, відеоплатою й дисководом CD ROM (сюди ще можуть бути додані радіо- і телевізійний приймач може з досить високою якістю відтворювати, записувати і обробляти музику й відео, зокрема й зі звичайних аудіота відеодисків, приймати й записувати радіота телевізійні програми

Запитання для самоконтролю

1.Які слова в текстовому документі програми Word позначаються на екрані червоною хвилястою лінією?

2.Про що свідчить позначення словосполучень у текстовому документі програми Word зеленою хвилястою лінією?

3.Поясніть, як за допомогою контекстного меню можна виправити орфографічну помилку в слові?

4.Для чого перед початком перевірки орфографії виконують встановлення мови перевірки орфографії?

5.Як встановити мову перевірки орфографії в текстовому документі?

6.Як виконати перевірку орфографії в багатомовному текстовому документі?

7.Для чого складають словник користувача?