Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Новая папка / Лабораторно-практична робота № 4

.pdf
Скачиваний:
46
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
205.03 Кб
Скачать

Лабораторно-практична робота № 4 СТВОРЕННЯ ТЕКСТОВОГО ДОКУМЕНТА

Мета: ознайомити з основними прийомами створення файлів документів програми Word, етапами та порядком створення текстових документів, набуття практичних навичок роботи в режимах вставки та заміни, та роботи з інструментами автотекст та автозаміна.

ХІД РОБОТИ

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ ТА ВКАЗІВКИ

Створення нового вікна документа

Створення нового вікна документа виконують тоді, коли розпочинається робота з новим документом. Для цього використовують або відповідну кнопку на панелі інструментів, або команду меню Файл / Создать. Запам’ятайте, що при користуванні кнопкою панелі інструментів відкривається новий документ на основі того самого шаблона, що й попередній, а при застосуванні команди меню користувач може самостійно обрати потрібний шаблон для нового документа. Програма Word містить багато різних уже готових шаблонів, але кожний користувач може створити свої унікальні шаблони.

Створення текстового документа виконують у кілька етапів:

спочатку текст документа вводять з клавіатури або імпортують з інших документів;

потім текст редагують (виправляють помилки, додають/вилучають деякі слова або фрази чи переносять їх в інше місце тексту);

виконують форматування (призначають певним фрагментам тексту розмір, накреслення, колір і тип шрифта, струкгурують текст, виділяючи заголовки, та визначають спосіб вирівнювання рядків і виділення абзаців);

виконують оформлення документа (якщо потрібно, встановлюють колонтитули, малюнки, виноски, розставляють нумерацію сторінок), визначають розміри сторінки, розміри полів сторінки, спосіб орієнтації тексту на сторінках;

виконують друк і/або збереження документа у вигляді файла на носіях зовнішньої пам’яті комп’ютера.

Встановлення мови введення документа

Мова введення встановлюється або за допомогою індикатора клавіатури (розташованого зазвичай внизу екрана в лівій частині панелі завдань), або за допомогою відповідних комбінацій клавіш клавіатури. Для багатомовних документів переключення мови здійснюється під час набору за необхідності.

Після того, як параметри документа встановлені, можна його вводити.

4*

1

При цьому слід пам’ятати, що Word автоматично здійснює перехід на новий

рядок абзацу. Клавіша Enter натискується лише при переході на новий абзац. Для покращення орієнтації в документі рекомендується встановити режим виведення на екран недрукованих символів (знаків табуляції, абзацу, пробілів та інших). Цей режим встановлюється за допомогою відповідної кнопки панелі інструментів – Стандартная. Але слід зазначити, ще цей режим дещо погіршить візуальне сприйняття документа. Головним результатом етапу створення документа є його збереження.

2

Режими вставки і заміни

Утекстовому редакторі можна вилучити з тексту символ (групу символів)

івставити нові символи в будь-яке місце тексту. Для цього використовують два основних режими редагування: вставка й заміна (переключення режимів виконують натисканням клавіші Ins). У режимі заміни замість символа, де розміщено текстовий курсор, з’являється новий символ. У режимі вставки новий символ «розсуває» раніше введені символи. Але виконувати вставку в режимі заміни символів (і навпаки, виконувати заміну в режимі вставки) не дуже зручно. Вилучення неправильно введених символів у режимі заміни зручно виконувати за допомогою клавіші Delete.

Автозаміна та автотекст

Для прискорення введення тексту використовують такі засоби, як автотекст та автозаміна. Користувач може також самостійно створити елемент автотексту (наприклад, прискорене введення власного прізвища та імені), використавши команду Вставка / Автотекст / Автотекст. Словник автотексту містить набір найпоширеніших (широко вживаних) слів та словосполучень. При введенні перших кількох літер такого елемента на екрані з’являється «підказка» з повним текстом елемента. Для завершення введення такого елемента достатньо натиснути клавішу Enter.

Для того, щоб переглянути, які слова і словосполучення є у словнику автотекста, слід виконати команду меню Вставка / Автотекст / Автотекст. На екрані з’явиться вікно Автозамена, яке містить у вкладці Автозамена перелік тих слів та словосполучень, для яких вже задано скорочене введення на даному комп’ютері. Якщо потрібно додати ще якесь слово (словосполучення), то його можна записати у рядку Имя элемента. Після натискання кнопки Добавить записане слово (словосполучення) з’явиться у загальному переліку елементів автотексту.

Тепер, щоб скористатися автотекстом (прискореним введенням слова), слід ввести кілька початкових символів потрібного слова, а після появи на екрані «підказки» натиснути клавішу Enter, при цьому комп’ютер допише слово автоматично.

Автозаміна – це інструмент полегшення введення тексту, що дає змогу спростити введення довгих слів та словосполучень шляхом введення коротшої послідовності символів.

Крім того, інструмент Автозамена призначено для автоматичного виправлення слова з помилками за умови, що правильний варіант слова міститься в словнику автозаміни. Викликається вікно автозаміни аналогічно автотексту (командою меню Вставка / Автотекст / Автотекст) та обирається вкладка Автозамена. Тут у вікні можна переглянути всі скорочення та відповідні повні записи словосполучень, встановлені для цього комп’ютера, та переглянути параметри, встановленні для набору та виправлення помилок набору слів на цьому комп’ютері.

Розглянемо встановлення нового елемента автозаміни на конкретному прикладі.

Припустимо, що нам доволі часто доводиться набирати словосполучення

«Інститут підвищення кваліфікації медичних працівників». Щоб швидше набирати це словосполученння та уникнути при наборі помилок, скористаємося інструментом Автозамена.

Виконуємо команду меню Вставка / Автотекст / Автотекст та обираємо вкладку Автозамена. Оскільки наш комп’ютер не має у переліку скорочень такого словосполучення, то вводимо словосполучення Інститут підвищення кваліфікації медичних працівників у поле На, а у поле Заменить вводимо скорочення (наприклад, ІПКМ), за яким комп’ютер автоматично дописуватиме це довге словосполучення. Після натискання кнопки Добавить це словосполучення та відповідне скорочення з’являться у загальному переліку елементів автозаміни.

Тепер, щоб скористатися автозаміною під час введення, достатньо набрати скорочення ІПКМ та натиснути клавішу пробіл, після чого в тексті з’явиться замість скорочення повне словосполучення Інститут підвищення

кваліфікації медичних працівників.

Вилучення вже непотрібних слів або словосполучень з переліків на вкладках Автотекст або Автозамена виконується однаково: з переліку обирається конкретне непотрібне слово (словосполучення) та натискається кнопка Удалить, яка розміщена поруч з переліком, та кнопку ОК.

Для створення запису Автотекста:

1.Уведіть текст (або вставте картинку, яку слід використовувати для підстановки), а потім виділіть цей текст (або картинку).

2.Натисніть комбінацію клавіш Alt+F3.

3.Уведіть ім’я (до 32 символів) у поле уведення Имя элемента

автотекста.

4.Натисніть кнопку ОК.

Для підстановки Автотекста:

1.Помістіть текстовий курсор у потрібне місце документа.

2.Виконайте команду меню Вставка / Автотекст / Автотекст;

3.У вікні, що з’явилося оберіть потрібний запис зі списка Имя элемента.

4.Натисніть кнопку Вставить.

Для додавання у текст спеціальних символів:

1.

Помістіть текстовий курсор у потрібне місце документа та виконайте

команду меню Вставка / Символ.

 

2.

Перейдіть на вкладку Специальные символы.

3.

Оберіть необхідний символ з таблиці.

4.

Натисніть кнопку Вставить.

3

 

4*

5.

Натисніть кнопку Закрыть.

 

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1.

Створіть новий файл у текстовому процесорі Word, запишіть коротенько свою автобіографію. Для цього створіть новий елемент автотексту для автоматичного введення свого імені та прізвища. Назву свого навчального закладу введіть з використанням інструмента автозаміни. Використовуйте вищенаведені теоретичні відомості та вказівки щодо створення автотексту та

4

автозаміни.

Перевірте текст на наявність помилок. Для виправлення помилок поекспериментуйте з режимами вставки та заміни. Готовий текст збережіть у свою папку у файлі з назвою vprava4.doc.

Запитання для самоконтролю

1.Які дані про положення курсору фіксуються в рядку стану?

2.Як установлюється тип та розмір шрифта за допомогою панелі форматування?

3.Чим відрізняється функція Автотекст від функції Автозамена?

4.Як додати до переліку автотексту новий елемент?

5.Як можна перевіряти правопис за допомогою функції Автозамена?

6.Поясніть, чим відрізняється робота у режимі Вставка від роботи в режимі Заміна. Як переключати режими?