Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Новая папка / Лабораторно-практична робота № 21

.pdf
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
189.88 Кб
Скачать

Лабораторно-практична робота № 21 ШАБЛОНИ ДОКУМЕНТІВ

Мета: ознайомити з основними прийомами щодо оформлення документів за допомогою шаблонів; набути практичних навичок створення та застосування шаблонів під час роботи з текстовими документами.

ХІД РОБОТИ

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ ТА ВКАЗІВКИ

Шаблон – це файл спеціального формату (розширення формату .dot) що є «заготовкою» документа певного змісту, містить певний набір стилів, панелей інструментів, встановлених параметрів сторінок документа, і навіть деякі елементи автоматизації та призначений для створення деякої групи однотипних документів (Довідок, звітів, формулярів, бланків замовлень тощо).

Створення шаблону

Для створення шаблону виконують всі такі самі дії, як під час створення будь-якого текстового документа, але оскільки шаблон – це заготовка для подальшого створення текстових документів, то зазвичай у ньому залишають або порожні рядки, або порожні комірки, кадри, тощо для подальшого заповнення їх відомостями, коли користувач застосовуватиме цей шаблон для створення текстових документів.

Завершення створення шаблону відбувається операцією збереження його в окрему папку Шаблоны у вигляді файла зі спеціальним розширенням .dot, причому зверніть увагу, що вибір папки для збереження відбувається автоматично після вказування користувачем типу документа – шаблон.

Застосування шаблону

Для того, щоб використати створений шаблон та створити на його основі текстовий документ, необхідно виконати команду меню Файл / Создать.

В області задач слід обрати, з якого джерела користувач бажає відкрити шаблони (зазвичай слід обирати Шаблоны / На моем комп’ютере). З’явиться вікно Шаблоны (див. рис. 1.), у якому слід обрати той шаблон, ґрунтуючись на якому, користувач створюватиме свій документ, переглянути вигляд шаблона у вікні перегляду мініатюри шаблона та натиснути кнопку ОК.

Рис. 1.

Після відкриття шаблону користувач створює потрібний документ.

Але зберігає вже не шаблон, а текстовий документ! Тобто користувач має ретельне відслідковувати, щоб під час збереження такого документа було обрано файл з розширенням .doc, або .rtf, або .txt (але ні в якому разі не формат з розширенням .dot).

Робота з виносками Виноска – це ще один об’єкт, який можна поміщати у текстовий

документ WORD. Виноска має вигляд текстового поля з «хвостиком». Зазвичай у висновках вміщують коментарі, пояснення до схем або інших графічних об’єктів тощо.

Для створення виноски слід виконати такі дії:

намалювати невеликий малюнок або ввести текст чи схему;

на панелі інструментів Рисование натиснути кнопку Выноска;

протягнути мишею від малюнка або тексту до того місця, де слід помістити виноску;

увести пояснення в рамках виноски;

для зміни формату виноски слід виділити її та викликати контекстне меню або натиснути кнопку Формат виноски на панелі інструментів

Рисование;

будь-яку виноску можна вилучити так само, як і будь-який інший графічний об’єкт.

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1.

Використовуючи вищенаведені теоретичні відомості та вказівки, виконайте створення шаблону для такого документа, як показано нижче. Збережіть його у папку Шаблоны з назвою zaport.dot.

Створіть на основі шаблона Запрошення текстові документи з запрошеннями для своїх друзів. Виконайте збереження файла документа із запрошеннями у свою папку з назвою vprava26.doc.

«Бізнес-Сервіс» тел. 123-45687 факс 1123-4566

Шановний_________________________!

Акціонерне товариство «Бізнес-Сервіс» люб’язно запрошує Вас у суботу,

___листопада 2008 року в ____годин на традиційне осіннє засідання клубу

джентльменів.

Президент клубу А.М. Бандурко

Запитання до самоконтролю

1.Що таке шаблон документа?

2.Чим відрізняється створення файлу шаблона від створення файла текстового документа?

3.Як можна створити файл текстового документа на основі певного шаблона?

4.Яке розширення має файл шаблона у WORD?

5.Як виконати зміни у шаблоні?