Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

13-15-tétel

.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
26.01.2021
Размер:
15.49 Кб
Скачать

13. Lessing esztétikai nzetei. Laokoón szobor csoport elemzése. Lessing katarzis elmélete

Lessing a máig érvényes esztétikai és dramaturgia kezdeti, a világirodalmi jelentősgű német drámairodalom elindítója. Lessing esztétikai tanulmányainak sikere német elmélkedése és német fogalmazásra ösztönzi az egész német irodalmat. A tragédiánál megkülönböztette a „történelmi tragédiát” és a „polgári szomorújátékot”. Esztétikai munkásságában a legfontosabb műve a Laokoón c. tanulmány, ami az irodalmi és a képzőművészeti szépség különbségeivel foglalkozik. Tőle származik az időbeli és a térbeli szépség megkülönböztetése.

Winkemann elemezte a szoborcsoportot, ami szerint viszonylag nyugodt, nem túlzottan elborult arcok láthatóak, ez az úgynevezett görög sztoikus nyugalom (belenyugvás).

Lessing viszont megcáfolja ezt (a Laokoón, avagy költészet és a festészet határairól c. művében). Az különbözteti meg a művészeteket, hogy időben vagy térben ábrázolnak e folyamatot (időben az irodalom, térben a képzőművészet). Szerinte a képzőművészetnek a termékeny pillanatot kell elkapnia. Termékeny pillanat – felidézi az összes előtte- és utána lévő történéseket. A szobrok arcán nem a haláltusa látszik, mert érzik, hogy mi lesz a vége, és ez a kígyó szorításából is látszik.

  1. A romantika esztétikája. Individualizmus, eredetiség, irónia. A Schlegel fivérek nézetei.

A romantikus esztétika lényegében és fővolnalában az antiszimetikus mozgalom; a hétköznapiság, a közönségesség előtti behódolásnaktkinti és elutasítja művészetelméleti norma rangjára emelt valóságabrázolást. A romantikus iróniaelv , de általában a korai romantikus költészetelmélet, megkérdőjelezi az objektív valóság stabil rendjét, de új témákat is felébreszt.

Alapeszme: az egyén érdekeit a közösség érdekei fölé helyezi, individualizmus (egyéniségkultusz).

Schlegel: nem külső, fölényes álláspontról ítéli meg a műveket, hanem belülről. Szabálytalanság, határtalanság jellemzi. Átmeneti műfajok jönnek létre: mesedráma, versesregény.

  1. Az irodalomtörténeti szintézis kategóriái. Történeti és irodalomtörténeti korszak. Korstílus és stílusirányzat.

A történeti szintézis kategóriái: korszak, irányzat, stílus. Korstílus, stílusirányzat, korszak- szintézisek, rendszerezésének kategóriája, hosszabb időszak. Sajátos gazdasági, művelődési és politikai viszonyokat különböztetnek meg egy másik jellemző időszaktól.

A történeti korszak megalkotásának célja, hogy egységekre bontsa a történelmi időfolyamot, és elnevezést adjon az egységeknek.

Az irodalom történeti korszak vizsgálja a szépirodalmi művek keletkezését, jelentését. Az irodalmat, mint folyamatot mutatja be.

Korstílus: ha egy korszakra egyetlen meghatározó stílus a jellemző.

Stílusirányzat: azok az irányzatok kerülnek 1-1 csoportba, amelyek egy, vagy akár tőbb azonos lényeges stílusbeli tulajdonságaiban azonosak.

Соседние файлы в предмете Bevezetés az irodalomtudományba