Добавил:
1nadyaboyko1@gmail.com студентка ФМЕ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Професійна мова економістів

.pdf
Скачиваний:
50
Добавлен:
16.04.2021
Размер:
2.6 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

С.М. Кіршо, Н.А.Ковальська, Н.Я. Купрата, З.І. Висоцька, Г.В. Ковальчук, В.П. Ногай

Професійна мова економістів

Навчальний посібник

Одеса – 2016

УДК 811.161.2 – (07)

ББК 81.2 Укр К 43

Рекомендовано Вченою радою Одеського національного економічного університету (протокол № 8 від 25 травня 2016 року)

Рецензенти:

Сюта Г. М. кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник відділу стилістики і культури мови Інституту української мови НАН України

Гейна О. В. – кандидат філологічних наук, доцент кафедри мовної та психолого-педагогічної підготовки

Долинська В. І. – старший викладач кафедри мовної та психологопедагогічної підготовки

К 43 Кіршо С. М., Купрата Н. Я., Висоцька З. І., Ковальчук Г. В., Ковальська Н. А., Ногай В. П.

Професійна мова економістів: Навчальний посібник. – Одеса: ОНЕУ, ротапринт, 2016. – 462 с.

Посібник створений із метою сформувати у студентів цілісний погляд на мову як універсальний засіб спілкування, як інструмент фахового самовираження й удосконалення. Теоретичний матеріал ґрунтується на усталених в українській філології відомостях про особливості наукового та офіційно-ділового стилів і має логічне продовження у практичних завданнях та вправах із граматики, слововживання, стилістики.

Після кожної теми подано блок контрольних тестів, що допоможуть майбутнім фахівцям засвоїти теоретичний матеріал на належному рівні.

Пропоновані у посібнику фахові тексти для перекладу сприяють розвитку вмінь та навичок роботи з текстами наукового стилю, а репрезентовані зразки оформлення найуживаніших документів допоможуть студентам опанувати специфіку офіційно-ділового стилю.

Рекомендовано для студентів вищих навчальних закладів економічного профілю, слухачів факультетів спецпідготовки, а також усіх шанувальників українського слова.

 

ЗМІСТ

Передмова......................................................................................................................

3

Тема 1. Мова як суспільне явище…………………...……………………………...10

Тема 2. Унормованість та стильова диференціація сучасної української літерату

рної мови……………………………………………………………………………...31

Тема 3. Основні функції мови як суспільного явища…………………..…………52

Тема4. Мовностилістичні та структурні особливості наукових

Робіт і культура

їх оформлення………………………………………………….67

Тема 5. Культура писемного професійного мовлення…………………………...119

Тема6.Особливості побудови тексту документа…………………………………141

Тема 7. Словники: їх роль у збереженні та збагаченні української мови……….159

Тема 8. Вибір слова в мові професійного спілкування.

Використання термінів у професійній мові………………………………………..182

Тема 9. Вибір слова у мові професійного та ділового спілкування……...………214

Тема 10. Іншомовні слова в професійному мовленні. Неологізми, абревіатури та

правила скорочування слів у мові професійного спілкування………….………...227

Тема 11. Усне ділове і фахове мовлення…………………….…………………….244

Тема 12. Усне професійне мовлення як складова частина

Ділового спілкування………………………………………………………..………259

Тема13. Сутність і специфіка професійного діалогічного мовлення……….…...278

Тема 14. Український мовний етикет…………………………………………..….292

Тема 15. Службове листування…………………………………………………….318

Тема 16. Особливості використання іменників у ділових паперах……………....333

Тема 17. Особливості вживання прикметників у професійному та

діловому мовленні………………………………………………………………..….349

Тема 18.Особливості вживання займенників у професійному та діловому

мовленні………………………………………………………………………………365

Тема 19.Особливості вживання числівників у професійному мовленні…….…..382

Тема 20.Уживання дієслів у професійному мовленні…………………………….399

Тема 21. Синтаксис професійного та ділового спілкування……………………...416

Тема 22.Переклад економічних текстів……………………………………………438

ПЕРЕДМОВА

Нова парадигма освіти орієнтована на формування потреби у постійному поповненні та оновленні знань, удосконаленні умінь і навичок, їх закріпленні та перетворенні на компетенції. Визначення мовної стратегії у вищій освіті має принципове значення для забезпечення якості підготовки фахівців у будь-якій країні світу, бо мова є універсальним інструментом не тільки взаєморозуміння та спілкування, а й пізнання, осмислення та засвоєння змісту всіх дисциплін, які входять до державного стандарту світової та національної вищої освіти, сприяють формуванню нового філософського, економічного та гуманістичного мислення особистості, становлення її як високоосвіченого громадянина і професіонала певної країни, здатного до розв`язання тих завдань, які доведеться вирішувати у майбутній професійній діяльності, ділових стосунках і спілкуванні.

Входження України у світовий освітній простір, модернізація системи вищої освіти визначається пошуками оптимальної відповідності між традиціями, що мають місце у вищій школі, та інноваціями в сфері освітніх послуг. Реформування системи вищої освіти України передбачає підвищення якості навчання. На ці процеси впливає багато чинників, серед яких найважливішими стають планування та організація навчального процесу, розвиток і впровадження новітніх освітніх технологій, якісне навчально-методичне забезпечення та педагогічна майстерність викладача.

Компетентнісно-діяльнісний підхід припускає заміну системи обов'язкового формування знань, умінь і навичок набором компетентностей, які формуватимуться у студентів на основі оновленого змісту та в процесі діяльності.

Сьогодні основним критерієм вищої школи є рівень підготовленості випускників, раціональне поєднання набутих теоретичних знань з умінням застосовувати їх на практиці, що значною мірою обумовлюється якістю засвоєння знань студентами. Забезпечення якості мовної підготовки майбутніх фахівців передбачає безперервний пошук ефективних форм і методів навчання, вдосконалення робочих програм, розроблення нових навчальних методик, створення навчальних посібників.

Пропонований навчальний посібник створено відповідно до вимог Міністерства освіти і науки України та розробленої кафедрою мовної і психологопедагогічної підготовки Одеського національного економічного університету концепції викладання української мови професійного спрямування та формування мовнокомунікативних компетенцій і культури професійного спілкування майбутніх фахівців державною мовою.

Навчальний посібник, що пропонує колектив авторів, є прикладом урахування обраного студентами фаху та майбутньої спеціальності, розкриває місце, роль і функції української мови в системі вищої економічної освіти, її функціонування в сфері професійного спілкування, сприяє поглибленню знань державної мови України, формуванню необхідних мовленнєвих компетенцій у професійному спілкуванні майбутніх фахівців.

Написання цього посібника саме й зумовлене необхідністю забезпечення студентів усіх економічних спеціальностей навчально-методичними матеріалами, що допоможуть опанувати основний зміст програми дисципліни «Українська мова професійного спрямування», засвоїти базові терміни і поняття з теорії та практики професійного спілкування сучасною українською літературною мовою, підвищити рівень культури спілкування майбутніх фахівців державною мовою України, сформувати практичні навички та вміння цілеспрямованої самостійної роботи над вивченням змісту цієї навчальної дисципліни, здатностей сприяти ефективному застосуванню набутих знань і вмінь у різних ситуаціях навчальнопрофесійного та професійного спілкування українською мовою.

Навчальний посібник розраховано на самостійну аудиторну та позааудиторну роботу студентів. Посібник складається з окремих занять, кожне з яких умовно поділяється на дві частини: теоретичну і практичну. Обов’язковим є контрольні запитання для перевірки теоретичних знань з курсу, завдання для вироблення та самоперевірки навичок, а також тестові завдання.

Цей навчально-методичний посібник має забезпечити вивчення студентами економічних університетів і факультетів інших вищих навчальних закладів України програмного матеріалу дисципліна «Українська мова професійного

спрямування», формування професійної мовнокомунікативної компетенції особистості та культури професійного спілкування майбутніх фахівців державною мовою.

Даний посібник є підсумком багаторічної роботи за програмою дисципліни, у рамках якої проводилося навчання української мови за професійним спрямуванням майбутніх економістів, менеджерів і фахівців інших спеціальностей. Нове видання навчального посібника враховує досвід практичної роботи, зауваження і доповнення, які були апробовані викладачами при викладанні дисципліни «Українська мова професійного спрямування» в Одеському національному економічному університеті.

Навчальний посібник призначений передусім для студентів усіх факультетів, спеціальностей і форм навчання, які вивчають інтегрований курс «Українська мова професійного спрямування» й опановують мову майбутньої професії та обраної спеціальності, а також для всіх тих аспірантів, стажистів і слухачів різних форм підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, хто прагне підвищити культуру наукової і професійної української мови, ефективно використовувати набуті знання, навички і вміння у професійному спілкуванні державною мовою України та повсякденній різнобічній практичній і культуромовній діяльності.

Автори сподіваються, що використання посібника покращить мовну підготовку студентів, сприятиме формуванню їхнього наукового світогляду, компетенцій, необхідних для професійного спілкування майбутніх фахівців державною українською мовою.

ПРЕДМЕТ, МЕТА ТА ЗАВДАННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Визначальна особливість розвитку вищої економічної освіти в сучасній Україні полягає в тому, що педагогічний процес у всіх економічних університетах та інших вищих навчальних закладах відповідно до вимог Конституції України і рішень вищої школи переведений на українську мову навчання студентів та викладання всіх навчальних дисциплін, спрямований на розширення сфери

використання державної мови в житті кожного вищого навчального закладу, підготовці майбутніх фахівців до різнобічної професійної діяльності та професійного спілкування українською мовою як державною й обов’язковим офіційним засобом спілкування на всій території Української держави.

Такий підхід визначає предмет, мету та завдання навчальної дисципліни. Українська мова професійного спрямування – це різновид сучасної

української літературної мови, яка є предметом вивчення в системі вищої економічної освіти та підготовки майбутніх фахівців для різних галузей економіки України. Предмет курсу надзвичайно складний і багатогранний, так само, як складна і багатогранна професійна мовленнєва діяльність економістів, підприємців, менеджерів, банкірів, фінансистів, маркетологів та фахівців інших економічних спеціальностей.

Програма навчальної дисципліни «Українська мова професійного спрямування» має за мету ознайомити студентів з основами культури фахової мови, виявити специфіку функціонування усної і писемної форм сучасної літературної української мови відповідно до напряму підготовки та обраного фаху, навчити студентів основних принципів користування словниками, вільно володіти лексикою і термінологією своєї спеціальності, виробити у них навички оформлення сучасних найбільш уживаних ділових документів, сформувати практичні навички та вміння професійного спілкування в різних ситуаціях майбутньої мовленнєвої і професійної діяльності менеджера, економіста, підприємця, фахівців банківської справи, фінансів та інших економічних спеціальностей.

Навчальна дисципліна «Українська мова професійного спрямування» повинна сформувати у студентської молоді прагнення до піднесення престижу державної мови України в системі вищої економічної освіти та україномовної підготовки майбутніх фахівців, осягнення краси й неповторності української літературної мови та створених нею духовних цінностей і надбань вітчизняної науки та культури, новітньої лінгвістичної, філософської та економічної думки, забезпечити набуття глибоких знань з української мови професійного

спрямування, опанування в процесі її вивчення високої культури професійного спілкування державною мовою.

Основна мета дисципліни – вивчення студентами теоретичних засад і практичного матеріалу навчального курсу «Українська мова професійного спрямування» та використання набутих знань у формуванні мовної культури і професійної мовнокомунікативної компетенції особистості й інших цивілізаційних компетенцій майбутніх фахівців, навичок, умінь професійного спілкування державною українською мовою в суспільстві та спільній фаховій мовленнєвій діяльності з іншими людьми.

Завдання навчальної дисципліни «Українська мова професійного спрямування» – дати студентам наукове обґрунтування культури мови професійного спання, що охоплює всі мовні рівні, виховати в них «мовне чуття» та високу культуру фахового мовлення на основі знання мовних норм, сформувати базовий рівень володіння фаховою і науковою українською мовою для розуміння матеріалу фундаментальних, загальноекономічних і професійно орієнтованих дисциплін, практичні навички та вміння використання мовних знань у самостійній навчально-дослідній роботі, здатності до професійного спілкування українською мовою та ведення ділової документації.

Система вправ і завдань забезпечує швидке й ефективне засвоєння необхідних термінологічних одиниць, ключових термінів і понять з основних тем курсу, вироблення навичок використання мовних засобів для вираження новітньої наукової думки українською мовою, вмінь навчально-професійного спілкування на лексичному матеріалі мови обраного фаху.

Концепція посібника відрізняється передусім поглибленим розкриттям функцій сучасної української літературної мови в підготовці майбутніх фахівців економічного профілю, висвітленням насамперед двох складових її стилів – наукового та офіційно-ділового.

Вивчення питань практичного курсу розпочинається з ознайомлення студентів із теоретичними засадами курсу, розгляду функцій мови в суспільстві та функцій мови професійного спілкування, проблем утвердження української мови як

державної і головного засобу підготовки майбутніх фахівців у вищих навчальних закладах України, обґрунтування необхідності її викладання в економічних університетах на традиціях вітчизняної педагогіки, вищої школи та освіти, здобутках загального й українського мовознавства та інших українознавчих наук і навчальних дисциплін.

Висвітлення місця української мови серед інших мов світу, її історії та розвитку, мови професійного спілкування подається з позиції сучасного українознавства та українського мовознавства в аспекті теорії стилів, мовних норм, видів і жанрів усного та писемного фахового мовлення. Особливу увагу приділено ознайомленню з культурою мови та культурою мовлення, формуванню навичок культури професійного спілкування майбутніх фахівців. У навчальному посібнику розкриваються ключові терміни та поняття курсу, вводяться поняття з мови майбутньої професії та обраної спеціальності, досліджується роль словників у підвищенні мовної культури студентів, пізнанні та засвоєнні лексики сучасної української мови і функціонуванні термінології у фаховому мовленні та мові професійного спілкування.

У результаті вивчення курсу за навчальним посібником та рекомендованою літературою студенти повинні знати:

поняття мовної картини світу, її особливості та значення у формуванні мовної та націоцентричної свідомості особистості;

основні функції мови в суспільстві;

відомості про походження та розвиток української мови як однієї зі слов’янських мов, її місце серед інших мов сучасного світу;

особливості формування української мови професійного спрямування, її відмінності від української літературної мови;

норми сучасної української літературної мови та їх суспільне значення, правила українського мовного етикету;

особливості усного та писемного фахового мовлення, види та форми його реалізації;

особливості української економічної, управлінської, фінансово-кредитної та інших терміносистем, історію становлення української термінографії, словники української фахової мови та їх роль у збереженні і збагаченні української мови, формуванні й підвищенні мовної культури сучасних і майбутніх фахівців;

особливості вживання слів іншомовного походження – ключових термінів

іпонять із мови обраного фаху;

особливості наукового стилю, мовностилістичні та структурні особливості наукових робіт і вимоги до їх композиції та оформлення;

поняття про сучасний діловий документ, його функції в писемному діловому мовленні, види документів і вимоги до їх складання та оформлення.

У результаті вивчення курсу та матеріалу навчального посібника студенти повинні вміти:

працювати на високому професійному рівні над різностильовими текстами з обраного фаху;

користуватися різними лексикографічними джерелами та фаховими виданнями під час вивчення економічної, управлінської, фінансової, банківської, облікової, податкової, комп’ютерної термінології тощо;

виявляти специфіку мови обраної спеціальності як невід’ємної складової української мови професійного спрямування;

складати та оформляти тексти документів професійного спрямування;

розкривати наукові погляди на мовну картину світу та місце і роль української мови серед інших мов народів України й сучасного світу;

спілкуватися державною українською мовою в різних ситуаціях навчально-професійного спілкування в межах тематики з мови обраного фаху;

перекладати українською мовою фахові тексти;

складати та аналізувати фахові тексти, робити узагальнення на основі мовного аналізу спеціальних текстів з обраного фаху;

застосовувати набуті знання, навички й уміння усного та писемного й фахового мовлення в ситуаціях навчально-професійного спілкування українською мовою.