Добавил:
1nadyaboyko1@gmail.com студентка ФМЕ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ДокладШведРинМодБойко13М

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.04.2021
Размер:
14.34 Кб
Скачать

3й слайд -----Швеція — високорозвинена індустріальна країна з інтенсивним сільським господарством, за рівнем якості життя займає одне з перших місць у світі.

4й слайд ---------Провідні галузі промисловості: гірнича (мідна та ін. мінералів), чорна та кольорова металургія, машинобудівна, хімічна, легка і харчова, цементна, деревообробна та паперова промисловість.Розвинуті всі види транспорту (автомобільний, залізничний, поромний, морський, трубопровідний), основні внутрішні перевезення здійснюються автодорогами і залізницями.

5й слайд------Найважливішими морськими портами є Ґетеборґ, Стокгольм, Лулео, Гельсінборг, Мальме і Норчепінг.

6й слайд ----- Саме у Швеції зародилась друга успішна соціально-орієнтована модель ринкового господарства. Вона має спрямованість на кожного громадянина і бажання досягти максимальної соціальної справедливості. Реформування почалось в 30ті роки 20 століття під впливом ідей представників стокгольмської школі та соціал-демократів . Ще у 1928 році лідер соціал-демократів Пер Альбін Хансон висловив ідею єдності інтересів нації у створенні “спільного дому” , чим завоював підтримку шведських робітників та середнього класу. Термін “шведська економічна модель” з’явився наприкінці 60х років 20 століття , коли іноземні спостерігачі та дослідники почали відмічати вдале поєднання швидкого економічного зростання та відносної безконфліктності в суспільстві . Шведська модель отримала назву “демократичний соціалізм”, бо, з одного боку вона базувалась на збереженні ринкової економіки з приватною власністю ( понад 90% підприємств країни належать приватним власникам) , з іншого , на соціалізації сфер розподілу національного доходу через використання податково трансферного механізму. Прем’єр міністр Швеції Таге Фрітьоф Ерландер сформулював принцип соціально — економічної політики так : “ Людина повинна мати можливість використовувати свої здібності для іншого, ніж боротьба за існування, єдність мети , повага до ближнього , відчуття причетності до загальних цілей і завдань , вплив на життя суспільства так само важливі для існування людини, як і зростання матеріального добробуту.”Згідно з ідеологією шведів поступово стає все більш демократичною , низка її функцій відмирає і відбувається процес зближення класів. Кожен громадянин має рівні можливості в політичному , економічному і культурному житті суспільства ,яке спрямовано на розвиток особистості. Таким чином шведська модель “соціально-ринкової” економіки орієнтована на політичну культуру та етичні ідеали.