Добавил:
1nadyaboyko1@gmail.com студентка ФМЕ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

эссеМарксБойко13МФМЭ

.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.04.2021
Размер:
8.17 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра філософії, історії та політології

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

ЕСЕ

на тему: “Внесок Маркса в світову економіку”

з дисципліни: “Політологія та економічна соціологія”

Виконала

Студентка 13 групи ФМЕ

Бойко Надія Олександрівна

Перевірила

Кандидат історичних наук,доцент

Щербина Надія Федорівна

Одеса-2020

На мою думку, питання щодо існування марксизму в наші дні та ролі впливу марксистського економічного вчення є доволі цікавими та актуальними. Але слід відзначити, що це вчення є утопічним,так,комунізм є досить спокусливим,рівність людей, безкласове суспільство, яке замінить “потворне” та меркантильне капіталістичне — звучить гарно, але в сучасних обставинах неможливо втілити реалізацію командної економіки та не нашкодити людям. Карл Маркс та Фрідріх Енґельс написали перший документ європейського комуністичного руху під назвою «Маніфест комуністичної партії», в якому проголошується неминучість загибелі капіталізму й стверджується вирішальна в подоланні капіталізму роль робітничого класу. Навіть великі науковці роблять помилки. Їхні помилки — це наше застереження та отриманий досвід, тому що саме вони показали нам провальність ідеї комунізму.

Звісно, на сьогодення існують прихильники цього вчення, які всіма силами намагаються захистити та відстояти ідеальність марксистського устрою, але також є й реалісти, які розуміють, що розвиток економіці принесе тільки капіталістичний устрій держав.

Маркс та Енґельс не дивлячись на помилку з комунізмом, зробили великий внесок в світову економічну теорію. Основна праця Маркса - “Капітал. Критика політичної економії.”, мовою оригіналу “Das Kapital. Kritik der politischen Ökonomie”. Капітал — це аналіз економіки капіталізму, проявів його фундаментальних помилок та роз'яснення його процесів. Саме в цій праці Маркс написав про теорію додаткової вартості як економічної основи капіталізму. Яку сучасні економісти досі вивчають.

Сучасні економісти не відкидають й проблеми та недоліки капіталізму, які описував Маркс. Але не дуже згодні з варіантом вирішення цих проблем. Ортодоксальні марксисти, повністю спираючись на вчення Маркса вважають, що єдиним рішенням є революція.

“Революції — локомотиви історії”

-Карл Гайнрих Маркс

Хоча це не зовсім так. Маркс в своїх працях описував 2 переходи капіталістичного суспільства до комуністичного. Революційний та еволюційний. Його вчення щодо цього питання були неоднозначними, але вели до необхідності трансформації суспільства.

Основоположники марксизму зробили великий внесок в економічну теорію, не дивлячись на помилки, які вони допустили в своїх поглядах на комуністичний устрій економіки. Економісти всього світу визнали цю плідну працю та досі вивчають її.