Добавил:
1nadyaboyko1@gmail.com студентка ФМЕ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

эссеполитБойко13МФМЭ

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2021
Размер:
8.04 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра філософії, історії та політології

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

ЕСЕ

на тему: “Внесок Івана Мазепи в розбудову української культури”

з дисципліни: “Політологія та економічна соціологія”

Виконала

Студентка 13 групи ФМЕ

Бойко Надія Олександрівна

Перевірила

Кандидат історичних наук,доцент

Щербина Надія Федорівна

Одеса-2020

За всю історію свого гетьманства Іван Мазепа хотів зробити Україну європейською державою, закріпити та розвивати гетьманську владу, яка за роки Руїни опинилась у девальваціонному стані.

Стараннями Мазепи, Києво-Могилянська академія отримала новий будинок та у 1694 році — статус Академії. У той час там навчалось 2000 студентів.

Метою Мазепи розвиток національної культури, мистецтва, науки та православної церкви. Такий підхід правління країною є дуже важливим аспектом формування усвідомленості та розуму держави. Гетьман був меценатом розвитку мистецтва, особливо архітектури та малярної справи. За допомогою гетьмана було прикрашено українські міста гарними храмами, половина яких, до речі, побудувалась коштом Мазепи, інша коштом військового скарбу.

За Мазепи козацькі старшини та українська шляхта були аристократією. Гетьман фінансово підтримував їх, дарував землю, хотів зробити аристократію політично незалежною та забезпечував освіту.

Також досягненнями Мазепи є посилення дисципліни в козацькому війську та надав змогу військовим ознайомитись з новою зброєю, що стимулювало розвиток та успішність військової справи. Маючи за спиною вантаж військової освіти у Франції та Голландії він був професійним військовим, мав достатньо знань та досвіду.

У Батурині Іван Мазепа мав колекцію зброї, яка стала однією з перших оригінальних, історико-військових музеїв Вітчизни. Сприяючи розвитку військової справи у Батурині відкрились майстерні по виготовленню гармат. Під правлінням Мазепи Україна активно та регулярно виготовляла артилерійські знаряддя.

Гетьман залишився дуже загадковою та цікавою особистістю, але його думки були світлими. Він бачив Україну цілою та суверенітетною державою. Зробив величезний внесок у втілення цієї мети, але на жаль, спроба гетьмана визволити український народ від Москви та відтворити ідеологію самостійної та незалежної України зазнала поразки.

Але український народ тримав вогонь ідеї в серці всі ці роки, та втілює мрії Івана Мазепи сьогодні.