Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тема_5_Відкрита_економіка_та_конкуренція_на_глобальних_ринках_+

.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.06.2021
Размер:
65.67 Кб
Скачать

Усвідомлення урядами ряду країн значення кластерів як унікального засобу підвищення конкурентоспроможності призвело до істотних змін в економічній політиці. Якщо раніше більшість програм економічного розвитку передбачала виділення субсидій окремим фірмам, то в даний час вони спрямовані переважно на заохочення колективних дій. Уряди усвідомили, що підтримка кластерів - системна міра, що дозволяє вирішити ряд економічних проблем - прискорити інноваційні процеси, збільшити експорт, зменшити безробіття тощо. Слід мати на увазі, що підтримка кластерів - одна з небагатьох форм державної допомоги суб'єктам господарювання, яка не обмежує конкуренцію.

У ряді країн ЄС реалізуються не окремі заходи, а кластерна політика як система державних та громадських заходів і механізмів підтримки кластерів. Вона розглядається як окремий напрямок економічної політики.

Ефективна кластерна політика здійснюється в Норвегії. Щорічно проводяться конкурси, переможці яких включаються до відповідних програм. У кластери призначаються менеджери. Досвідчені консультанти надають допомогу в розробці стратегії, бренду, налагодженні співпраці між членами кластеру. Організовуються семінари, ознайомчі поїздки, виділяються кошти на НДДКР. При цьому держава фінансує не більше половини витрат кластера на здійснення спільних проектів - решту суми повинні забезпечити його члени.

Цілеспрямовану політику підтримки та розвитку кластерів проводять також багато місцевих органів влади, які усвідомлюють їх найважливіше значення для довгострокового економічного зростання і процвітання. Адже це не тільки робочі місця, податки в місцевий бюджет, а й імідж міста. Спочатку місто просуває кластер, але потім вигоди отримують всі місцеві виробники: «тульські рушниці найкращі», «херсонські кавуни найсмачніші».

Місцева влада організовує дослідження з метою виявлення кластерів, виступає як посередник, що зводить разом зацікавлені сторони, сприяє залученню інвестицій для створення «відсутніх ланок».

Так, уряд німецької землі Баварія в 2006 році прийняв програму, що передбачала підтримку 19 кластерів. Для цих цілей було виділено 50 мільйонів євро за рахунок доходів від приватизації.

Кластери працюють і в Україні. Піонером виступила Хмельницька область, де координатором кластерних ініціатив стала асоціація «Поділля Перший». Завдяки її зусиллям і підтримці місцевої влади в кінці 90-х років виникли будівельний та швейний кластери.

У Львові в 2010р. створений кластер ІТ та бізнес-послуг. У складі кластера - 20 компаній одного із найбільш динамічних секторів економіки, а також Національний університет «Львівська політехніка», Львівський національний університет ім. І.Франка та Український католицький університет. Мета кластера - зробити Львів одним із центрів бізнес-послуг Східної Європи. ІТ – кластери створені також в Одесі та декількох інших містах

У Мелітополі Запорізької області діє перший в Україні машинобудівний кластер «АгроБУМ». Його учасниками є 20 середніх і малих підприємств міста, що спеціалізуються на виробництві продукції для аграрного сектора, а також Таврійський державний агротехнічний університет.

Кластер народних художніх промислів «Сузір'я» (Івано-Франківська обл.) об'єднав 35 майстрів, що виготовляють унікальні покривала ручної роботи з овечої вовни (ліжники).

Дуже перспективною для кластеризації є туристична галузь. Адже практично кожен регіон України має унікальний туристичний потенціал. При ефективному його використанні за допомогою кластерної моделі кількість туристів і доходи від них багаторазово зростуть. Створення кластера в цій сфері базується на ідеї об'єднання різних об'єктів туристичної інфраструктури, які були розділені, в один конгломерат. В результаті туристи можуть розраховувати на комплекс послуг і цілісний туристичний продукт.

Кластер сільського туризму «Оберіг» працює в с. Гриців Шепетівського району Хмельницької області з 2002 року. Спочатку кілька селян надавали свої будинки для відпочинку туристів, потім до них приєдналися інші люди. Зараз в кластері 62 члена (власники агросадиб, магазинів, екскурсоводи, організатори дозвілля, народні майстри та ін.)

Кластер пропонує:

• проживання в затишних садибах з усіма зручностями;

• харчування на замовлення;

• свіже повітря, спокій і тишу сільської місцевості;

• активний відпочинок в лісі, на річці, рибалку;

• участь в народних святах і обрядах;

• навчання народним промислам і рукоділля;

• фітованни, чаї, сауну і лікувально-оздоровчі процедури.

Туристичний кластер «Славутич» (Київська обл.) Спеціалізується на екстремальний туризм в зоні відчуження Чорнобильської АЕС

У Полтавській області створено туристично-рекреаційний кластер «Гоголівські місця Полтавщини», який організовує екскурсії з відвідуванням музею-заповідника письменника в Гоголеве, а також Диканьки, Миргорода, Великих Сорочинців.

У Чернігівській області з 2007 року успішно діє кластер водного туризму. Він організовує подорожі на плотах по Десні та її притоках. Сучасні плоти виробляються в Чернігові на замовлення кластера.

Однак на відміну від більшості країн Європі, в Україні ефективно працює біля десятка кластерів. Це пов’язано з невмінням наших підприємців домовлятися між собою, а також відсутністю державної підтримки.