Добавил:
Если ответы не показываются в браузере, скачайте файл и откройте в Ворде! Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тезисы / ЗАРУБІЖНІ ПРАКТИКИ ПЕРЕХОДУ ДО ЦИРКУЛЯРНИХ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ. ПРИКЛАД НІМЕЧЧИНИ

.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.01.2023
Размер:
28.71 Кб
Скачать

ЗАРУБІЖНІ ПРАКТИКИ ПЕРЕХОДУ ДО ЦИРКУЛЯРНИХ БІЗНЕС–МОДЕЛЕЙ: ПРИКЛАД НІМЕЧЧИНИ

Гуменюк Володимир Андрійович

Студент

Одеський національний економічний університет

м. Одеса, Україна

dir.vladimir@gmail.com

Анотація: У цій статті обговорюється процес проектування та визначаються його переваги. Дослідження полягає в тому, що планування є одним із найважливіших елементів ефективного управління бізнесом. Також важливо планувати дії для будь-якої організації, яка хоче досягти результатів у майбутньому. Підприємствам необхідно знайти методи та засоби проектування для забезпечення якості прийнятих ними рішень.

Ключові слова: : планування, управлінські рішення, інструмент, класифікація, планування.

Планування управлінських рішень є безперервний процес пошуку цілей, включаючи різні засоби їх досягнення.

Процес планування складається з різних етапів: процес розробки, процес прийняття та процес реалізації рішення. Ці фази, своєю чергою, виступають об'єктами планування, оскільки кожен процес, що протікає в соціально-економічній системі, створює свою систему управління, функціональною частиною якої є планування. Тому планування як процес управління має бути пов'язане з усіма роботами та процесами, що формують межі розвитку: виділення проблем, визначення складу та організації осіб, які приймають рішення, розробка проектів, розробка програм, прийняття рішень.

Суть плану полягає у раціоналізації того, як він буде досягатися та його цілей, на основі визначення комплексу робіт, ефективних способів та способів реалізації, різних необхідних ресурсів, взаємодій між працівниками, відділами та постачальниками, брати участь у прийнятті, прийнятті та реалізації управлінських рішень. Рішення, що приймаються, повинні досягати організаційних, процесних і відомчих цілей діяльності та розвитку в потрібний час з мінімальними витратами різних ресурсів і повинні бути якісними.

При необхідності ухвалення рішення про зміну плану визначається виконання різних функцій контролю, аналізу та обліку, в яких вимірюються, агрегуються, фіксуються та порівнюються параметри досліджуваних об'єктів та процесів. Плани та організаційні цінності будуть реалізовані, а досягнення цих цілей буде оцінено. Їх склад повинен збігатися, що визначає високу якість обліку, аналізу та контролю для забезпечення зворотного зв'язку з керівництвом. Розглянемо загальні засади прийняття управлінських рішень (табл. 1). [3, с.9] .

Таблиця 1

Принципи прийняття управлінських рішень

Принцип

Зміст

Цілеспрямованість

Він розглядає планування як процес формулювання основних цілей проекту з подальшим досягненням цілей та завдань проекту.

Комплексність

Є повним охопленням науки проектування, виробництва, організації та інших заходів і робіт, спрямованих на досягнення цілей та отримання результатів рішень.

Безперервність

Це рішення про моніторинг, контроль та оновлення плану.

Багатофункціональність

Він включає обов'язкове планування функції виконання рішень.

Системність

Використовує проект як інтегровану систему, використовуючи системний підхід та зважаючи на вплив на проект.

Ухвалення рішень пов'язане з діяльністю людини. Кожен приймає рішення у житті, коли обирає кар'єру, проводить відпустку, розподіляє бюджет та багато іншого. Вибір цих рішень здійснюється за допомогою логічного мислення та інтуїції. Людина приймає різні рішення, пов'язані з його послугами.

Управлінські рішення зазвичай класифікують за декількома ознаками:

1) управлінські – національні,

2) масштаби – соціальні, економічні і т. д.

3) тривалість дії – довгострокова, короткострокова, середньострокова,

4) за характером дії – положення, директиви,

5) об'єктам впливу - внутрішні та зовнішні,

6) усне – усне та письмове,

7) через що відбувається – залежно від пори року, ситуації. [2, с. 13-20].

Бізнес-плани мають бути схвалені різними джерелами. Кожна частина процесу прийняття рішень адміністратором містить функціональні можливості, описані у проекті. Ось деякі принципи, пов'язані з розробкою процесу подання заявок:

1) прозорість;

2) послідовність;

3) рівність ресурсів;

4) послідовність;

5) чесність;

Процес прийняття рішень щодо планування включає визначення різних цілей і способів їх досягнення за допомогою відповідної системи вимірювання.

Одним з аспектів прийняття рішень є загальна реалізація всіх рішень в організації.

При прийнятті управлінських рішень необхідно враховувати набір управлінських рішень, включаючи умови, які вимагають їхнього прийняття, і ці умови необхідно розробляти з використанням кількох моделей.

Характеристики моделі керування портфелем включають доступність ресурсів, розмір позицій тощо. Кожна компанія має можливість приймати власні рішення щодо управління портфелем. Щоб створити портфель, компанії потрібні ресурси для ухвалення рішень, які вона вже ухвалила. Розгляньте цілі, рівні та дії, щоб сформулювати портфель управлінських рішень. [3, с. 9]

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Планування у процесі прийняття управлінських рішень [Електронний курс]. 2019. Режим доступу: URL: http://ua.solverbook.com/spravochnik/menedzhment/planirovanie-v-processeprinyatiyaupravlencheskix-reshenij/ (дата звернення: 16.12.2022).

2. Дьомін Г. А. Управлінські рішення [Електронний ресурс]: навчальний посібник. Г. А. Дьомін; Пермський національний дослідницький університет. Електронні дані. Перм, 2020; 13-20 с. Режим доступу: URL: http://www.psu.ru/files/docs/science/books/uchebnieposobiya/demin-upravlencheskie-resheniya.pdf. (дата звернення: 16.12.2022).

3. Бусов В.І. Управлінські рішення [Електронний ресурс]: навчальний посібник 2019. 9 с. – Режим доступу: URL: https://studme.org/1281041921592/menedzhment/planirovanie_organizatsiy a_upravlencheskih_resheniy#46\ (дата звернення: 16.12.2022).