Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Метейко А.В., за ред. Удовиченко І.В. Практичний аспект використання технології графіки на уроках хімії у старшій школі

.pdf
Скачиваний:
21
Добавлен:
17.08.2023
Размер:
13.76 Mб
Скачать

Продовження СЛК

31

Тема уроку. Сахароза, крохмаль і целюлоза: молекулярні формули, гідроліз

Завдання. Використовуючи зміст параграфа підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропоновану таблицю: запишіть молекулярні формули та схематичну будову молекул сахарози, крохмалю й целюлози, їх фізичні властивості; складіть рівняння реакції їх гідролізу; зазначте поширення їх у природі та харчових продуктах, способи одержання.

32

Тема уроку. Поняття про натуральні та штучні волокна

Завдання. Використовуючи зміст параграфа підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропонований СЛК: запишіть характеристики натуральних і штучних волокон; порівняйте натуральні й штучні волокна з огляду на особливості тканини та перевагу одягу з цих тканин; наведіть приклади натуральних та штучних волокон.

33

Тема уроку. Насичені й ароматичні аміни: склад і будова молекул, назви найпростіших за складом сполук. Будова аміногрупи. Аміни як органічні основи. Хімічні властивості метанаміну та аніліну. Одержання аніліну

Завдання. Використовуючи зміст параграфа підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропонований СЛК: запишіть визначення класу сполук амінів, наведіть молекулярні та структурні формули їх найпростіших представників, указавши характеристичні групи; використавши правила номенклатури амінів, запишіть структурну формулу речовини за назвою; зазначте фізичні властивості насичених та ароматичних амінів; наведіть рівняння реакцій, що характеризують хімічні властивості амінів; укажіть їх застосування та поширення у природі.

34

Тема уроку. Амінокислоти: склад, будова молекул, загальні і структурні формули, характеристичні групи, систематична номенклатура. Хімічні властивості аміноетанової кислоти. Пептидна група, пептиди. Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків

Завдання Використовуючи зміст параграфа підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропонований СЛК: впишіть загальну формулу амінокислот, перших шість представників у гомологічному ряду та типи ізомерії; використавши правила номенклатури, запишіть назву речовини, що має структурну формулу наведену у СЛК; запишіть структурну формулу аміноетанової кислоти, її хімічні властивості; укажіть структури білка, його хімічні властивості та біологічну роль.

35

Тема уроку. Синтетичні високомолекулярні речовини. Полімери. Реакції полімеризації і поліконденсації. Пластмаси

Завдання. Використовуючи зміст параграфа підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропонований СЛК: запишіть визначення поняття «полімер», «полімеризація», «поліконденсація»; підпишіть складові полімеру; зазначте класифікацію полімерів за походженням й формою молекули та наведіть їх приклади, а також класифікацію полімерних матеріалів; складіть схеми реакцій полімеризації та поліконденсації, за допомогою яких добувають полімери.

36

Продовження СЛК

37

Тема уроку. Каучуки, гума. Найпоширеніші полімери та сфери їхнього використання

Завдання. Використовуючи зміст параграфа підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропонований СЛК: запишіть визначення понять «натуральний/природній каучук», «синтетичний каучук», «вулканізація»; зазначте властивості натурального каучуку та джерело його добування, приклади представників синтетичного каучуку, їх властивості та предмети, що з них виготовляють; впишіть схему процесу виготовлення каучуку в промисловості, а також властивості продукту вулканізації та галузі його застосування.

38

Тема уроку. Синтетичні волокна: фізичні властивості і застосування

Завдання. Використовуючи зміст параграфа підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропонований СЛК: запишіть класифікацію природних та хімічних волокон, назви їх представників, властивості волокон та застосування.

39

ТЕМА. ПЕРІОДИЧНИЙ ЗАКОН І ПЕРІОДИЧНА СИСТЕМА ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ

Тема уроку. Електронні і графічні формули атомів s-, p-, d-елементів. Принцип «мінімальної енергії»

Завдання. Використовуючи зміст параграфа підручника з хімії та додаткові джерела інформації, заповніть запропонований СЛК: запишіть місця розташування у ПС s-, p- d-елементів, наведіть їх приклади; зазначте їх загальні електронні формули, максимальну кількість електронів на підрівні, що для кожного з видів елементів характері; пригадайте і впишіть визначення понять «електронна формула» та «графічна формула»; побудуйте графічні та електронні формули атомів Натрію, Карбону, Феруму та укажіть, які з них s-, p- d-елементи.

40

Соседние файлы в предмете Химия в школе