Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODIChKA_PO_DIPLOMAM_BAKALAVRY_2013-2014_1_1.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИКОНАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЇ

РОБОТИ ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ

БАКАЛАВР (напрям підготовки 6.030509)

З ОБЛІКУ І АУДИТУ

Укладачі: А. А. Пилипенко

Ю. Д. Маляревський

Л. В. Безкоровайна

Н. С. Пасенко

В. В. Іванієнко

Н. В. Курган

Г. С. Лучанінова

Відповідальний за випуск А. А. Пилипенко

Харків, ХНЕУ, 2014

Затверджено на засіданні кафедри бухгалтерського обліку

Протокол № 13 від 08.07.2013 р.

Затверджено на засіданні кафедри економічного аналізу

Протокол № 3 від 10.10.2013 р.

Методичні рекомендації до виконання та оформлення дипломних робіт освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавр (напрям підготовки 6.030509) з обліку і аудиту / укл. А. А. Пилипенко, Ю. Д. Маляревський, Л. В. Безкоровайна, Н. С. Пасенко, В. В. Іванієнко, Н. В. Курган, Г. С. Лучанінова / під заг. ред. д.е.н., проф. А. А. Пилипенка. – Х. : Вид. ХНЕУ, 2014 – 130 с. (укр. мов.)

Розглянуто порядок написання та оформлення дипломної роботи бакалаврів, наведено перелік тем, що пропонуються до написання, вимоги до оформлення роботи, а також запропоновано приклади до оформлення основних структурних елементів роботи.

Рекомендовано для студентів факультету «Облік і аудит» напряму підготовки 6.030509.

Вступ

Дипломна робота, як індивідуальне завдання науково-практичного, творчого й дослідного характеру, яке студент виконує на завершальному етапі фахової підготовки, є однією з форм виявлення теоретичних і практичних знань, вміння їх застосовувати при вирішенні конкретних наукових, економічних, соціальних та виробних завдань. За результата-ми захисту дипломної роботи Державною екзаменаційною комісією приймається рішення щодо присвоєння студенту кваліфікації бакалавра з обліку і аудиту.

Найважливішим етапом підготовки до написання дипломної роботи є вибір теми, який здійснюється на основі попереднього дослідження діяльності підприємства, що обране за базу практики. Також необхідною умовою вибору теми є попередній огляд літературних джерел та аналіз нормативно-правової документації.

Написанню дипломної роботи передує збір економічної і облікової інформації, що проводиться під час переддипломної практики.

Вагомою умовою написання дипломної роботи є розкриття її змісту в розрізі вимог щодо знань і вмінь відповідного рівня Національної рамки кваліфікацій, характеристика яких подана у табл. А.1 додатка А

У ході написання дипломної роботи студенти застосовують одер-жані ними в університеті знання в області діалектичного методу дослід-ження, економічної теорії, організації виробництва й праці, планування, облі-ку, контролю, економічного аналізу та аудиту, інформаційних систем і техно-логій у галузі обліку, аналізу й аудиту, фінансів підприємства та оподаткування економіко-математичних методів тощо; поповнюють й систематизують знання, необхідні для виконання дипломних робіт; оволодівають методикою і навичками вирішення конкретних фахових завдань в галузі обліку, контролю, аналізу та аудиту на рівні підприємства чи галузі.

При написанні дипломної роботи студентам необхідно дотримуватися встановлених правил щодо оформлення та стилю викладення інформації. Прийнята форма викладення дозволяє достатньо об’єктивно оцінити якість кваліфікаційного рівня підготовки студента як фахівця в певному колі професійних знань.

Дослідження студента в ході написання дипломної роботи здійснюються в декілька етапів:

  1. Підготовка до написання.

  2. Переддипломна практика.

  3. Виконання дипломної роботи.

  4. Підготовка документального оформлення роботи.

  5. Проходження нормоконтролю.

  6. Захист дипломної роботи.

Виконана дипломна робота освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» (далі – дипломна робота бакалавра) дає змогу зробити висновок про рівень його підготовки із бухгалтерського обліку, контролю, аудиту та аналізу і в цілому як фахівця.

Методичні рекомендації до написання та оформлення дипломної роботи надають допомогу студентам у процесі проходження цих етапів.