Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота№1 (1).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
139.78 Кб
Скачать

Лабораторна робота №1 прогнозування динаміки фінансового явища в середовищі excel за темою ндрс

Мета – навчитися прогнозувати фінансові показники за допомогою можливостей середовища Microsoft Excel, порівнювати методи прогнозування за ефективністю та обирати найбільш оптимальні прогнози.

1.1. Порядок виконання роботи

Розрахувати фінансові показники використовуючи засобу MS Excel.

Провести прогнозування показників з використанням різних засобів MS Excel.

Вивчити принципи роботи з OLE-технологією гіпертекстовими посиланнями.

Скласти звіт, використовуючи OLE-технології.

1.2. ФункціїMicroSoft Excel

Відповідно до отриманого від викладача завдання підготувати вихідні дані для розрахунку фінансових показників підприємства. На підставі форм звітності підприємства зробити розрахунок фінансових показників за ряд періодів засобами MS Excel.

Подальша робота виконується на ПК у середовищі Microsoft Office.

З використанням табличного редактора Excel створіть файл, у якому на першому листі створити таблицю з необхідними для розрахунку показників вихідними даними з форм звітності підприємства, на другому листі створіть таблицю з розрахованими значеннями показника.

На наступному листі робимо обчислення тенденції зміни фінансового показника за допомогою додавання лінії тренда на діаграму. Для виконання завдання необхідно для розрахованого показника побудувати графік з маркерами, що позначають крапки даних. Після чого клацнути на лінії графіка правою клавішею миші і вибрати опцію «Додати лінію тренда». У вікні, що відкрилося, «Лінії тренда» пропонуються різнітипи ліній тренда. Виберіть, послідовно, кожну з доступних ліній, при цьому задаючи в закладці параметри період прогнозу на 2 періоди вперед, а також вказуючи опції: «показувати рівняння на діаграмі» та «помістити на діаграму величину вірогідності апроксимації R^2».

Створіть лінії тренда для п'яти типів наближеньна різних діаграмах (лінійна, логарифмічна, поліноміальна, статечна, експонентна).

Потім орієнтуючись на значення коефіцієнта апроксимації виберіть оптимальну функцію. Обґрунтуйте обране рішення в звіті, обов'язково вказавши отриману функцію і значення коефіцієнта апроксимації.

Другий спосіб прогнозування – за допомогою лінійної й експонентної залежностейі функцій необхідно зробити на новому листі. Для прогнозування лінійної залежності скопіюйте на новий лист осередку, що містять початкові значення фінансових показників. Протягнете маркер заповнення в напрямку зростання або зменшення значень. Поля осередків будуть заповнені автоматично.

При прогнозуванні експонентної залежності скопіюйте осередку, що містять початкові значення фінансових показників і утримуючи праву кнопку миші, протягнете маркер заповнення в напрямку зростання або зменшення значень. Відпустите кнопку миші, а потім у контекстному меню виберіть опцію «Експонентне наближення».

Третій спосіб – прогнозування значень за допомогою функцій: «ПРЕДСКАЗ», «ТЕНДЕНЦИЯ», «РОСТ».

ПРЕДСКАЗ – обчислюєабо пророкує майбутнє значення за існуючим значенням.Значення, що пророкується - це y-значення, що відповідає заданому x-значенню. Відомі значення — це x- і y-значення, а нове значення передвіщається з використанням лінійної регресії. Цю функцію можна використовувати для пророкування майбутніх продажів, потреб в устаткуванні або тенденцій споживання.