Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лабораторна робота №1

.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
133.94 Кб
Скачать

Лабораторна робота №1

Основи роботи в MS Excel. Часова вартість грошей. Фінансові функції MS Excel.

Мета роботи – придбати практичні навички роботи створення і обробки електронних таблиць MS Excel, ознайомлення з фінансовими функціями MS Excel, вирішення задач на оцінювання вартості грошей у часі з використанням MS Excel.

    1. Загальні методичні рекомендації

Фінансові розрахунки – це сукупність методів і розрахунків, які використовуються при прийнятті управлінських рішень щодо доцільності підписання комерційної угоди та дозволяють отримати оптимальні характеристики здійснення фінансових операцій у залежності від різних умов їх проведення.

Кількісний аналіз таких операцій зводиться до визначення наступних основних характеристик:

приведена вартість грошей PV (present value) – це поточна (сучасна, «сьогоднішня») вартість очікуваних у майбутньому виплат (вихідна сума коштів, сума коштів наданих у борг тощо;

майбутня вартість грошей FV (future value) – це очікувана вартість грошових коштів, що були інвестовані на певний проміжок часу (t) за умов нарахування відсотків (r);

період нарахування t (рік, півріччя, квартал, місяць, день) – часовий інтервал, якому відповідає відсоткова ставка;

відсоткова ставка r (rate of interest) – це відносна величина доходу за фіксований проміжок часу, тобто відношення доходу (відсоткових грошей) до суми боргу за одиницю часу;

відсоток І (interest) або сума відсоткових грошей – це абсолютний показник, який вказує на величину доходу від надання у борг певної грошової суми, визначається як різниця між майбутньою вартістю грошей та їх сучасною вартістю.

Визначення параметрів фінансових операцій в MS Excel здійснюється з використанням 11 вбудованих функцій. Кожна функція має практично однаковий набір обов’язкових та додаткових (необов’язкових) аргументів. Задані параметри фінансової операції і є аргументами функції.

У табл. 1 представлений перелік фінансових функцій, що можуть бути використані при надані кількісного аналізу фінансової операції.

Таблиця 1

Фінансові функції MS Excel

Функція

Роз’яснення

1

2

БЗРАСПИС

Обчислює майбутню вартість грошового потоку (FV, future value) за n періодів за умови змінної відсоткової ставки

БС

Повертає майбутню вартість інвестицій на основі періодичних постійних (однакових за розмиром) платежів та постійної відсоткової ставки.

ПС

Повертає приведену (до поточного моменту часу) вартість інвестицій.

КПЕР

Повертає загальну кількість періодів виплат для інвестицій на основі періодичних постійних платежів та постійної відсоткової ставки.

ВСД

Повертає внутрішню ставку доходності для ряду потоків грошових коштів, що представлені числовими значеннями

МВСД

Повертає модифіковану внутрішню ставку доходності для ряду потоків грошових коштів. МВСД враховує як витрати на залучення інвестицій, так і відсоток, отриманий від реінвестування грошових коштів.

НОМИНАЛ

Обчислює номінальну річну відсоткову ставку при заданій ефективній ставці.

ОБЩДОХОД

Обчислює накопичену між двома періодами суму, що була сплачена в рахунок погашення основного боргу.

ОБЩПЛАТ

Обчислює накопичену суму відсотків за період між двома будь-якими виплатами.

ОСПЛТ

Повертає величину платежу в рахунок погашення основної суми боргу за даний період на основі сталості періодичних виплат та незмінності відсоткової ставки.

ПЛТ

Повертає суму періодичного платежу для ануїтету на основі постійності суми платежів та незмінності відсоткової ставки.

ПРОЦПЛАТ

Обчислює відсотки, що були сплачені за певний інвестиційний період.

Закінчення табл. 1

1

2

ПРПЛТ

Повертає суму платежів відсотків інвестиції за даний період на основі сталості періодичних виплат та незмінності відсоткової ставки.

СТАВКА

Повертає відсоткову ставку за ануїтетом за один період.

ПС

Обчислює сучасну вартість потоку за періодів (PV, present value).

ЧИСТВНДОХ

Обчислює внутрішню норму рентабельності IRR для нерегулярних потоків платежі будь-якого розміру.

ЧИСТНЗ

Обчислює сучасну вартість інвестицій (net present value, NPV) нерегулярних потоків платежі будь-якого розміру.

ЧПС

Повертає величину чистої приведеної вартості інвестицій, при використанні ставки дисконтування, а також вартості майбутніх виплат (від’ємне значення) та надходжень (додатне значення).

ЭФФЕКТ

Обчислює ефективну річну відсоткову ставку (effective percentage rate, EPR).

Функція, що використовується для визначення майбутньої вартості грошового потоку (FV, future value) за умови змінної відсоткової ставки є функція БЗРАСПИС. Формат функції: БЗРАСПИС(первичное; план).

Таблиця 2

Аргументи функції БЗРАСПИС

Найменування

Значення

Примітка

Первинне

Сучасна вартість

-

План

Масив відсоткових ставок, що нараховуються впродовж всього періоду

Значення можуть бути числами або пустими осередками, які будуть трактуватися як нулі (доход відсутній).

Приклад.

Для розширення виробництва і впровадження нової лінії з виготовлення молочної продукції підприємству ВАТ "Сирмол" необхідно 150 тис. грн. З цією метою керівництво підприємства звернулось до банку "Кредитпром". Банк згоден надати кредит на строк 5 років за умов, що на основну суму боргу нараховуватимуться складні відсотки у розмирі 18% річних.

Визначити суму накопиченого боргу на кінець строку дії кредитного договору.

Рис. 1. Вхідні дані

Рис. 2. Діалогове вікно функції БЗРАСПИС

Таким чином, сума накопиченого боргу на кінець дії кредитного договору складе 343163, 66 грн.

    1. Порядок виконання роботи

Потрібно визначити, які фінансові функції MS Excel можуть бути використані для розв’язання наступних ситуаційних завдань щодо виконання умов фінансових контрактів.

1. На кредит у 3 тис. грн. нараховуються складні відсотки у розмірі 4,3% у місяць. Який дохід отримає банк за даним кредитним договором, якщо він укладений на 6 місяців?

2. Сума виплат за кредитом в кінці 5-річного строку склала 560 тис. грн. Визначити первинну суму запозичення, якщо ставка відсотка дорівнює 10% річних.

3. Ставка банку за депозитом становить 28% річних на початок року, що нараховуються щомісячно. Визначити величину депозиту до кінця року при наступних умовах: вихідна сума вкладу складає 350 тис. грн., впродовж року очікується зниження ставок на один відсоток щомісячно.

4.Визначити майбутню величину вкладу при заданих наступних умовах: розмір первинного внеску – 150 тис. грн., строк – з роки, річна відсоткова ставка – 10,5%, відсотки нараховуються раз на рік у його кінці.

5. Кредит на суму 600 тис. грн. виданий під 12%річних, щорічний платіж складає 20 тис. грн. Визначити кількість періодів,які потрібні для погашення боргу.

6. Кредит на суму 100 тис. грн. виданий на 3 роки під 19% річних. Погашення відбувається щомісячно. Визначити, яка сума буде сплачена в рахунок основного боргу в кінці першого року.

    1. Звіт про лабораторну роботу

Звіт повинен містити умови завдань, детальний опис функцій, які використовуються при їх розв’язання (формат функції, аргументи функції, діалогове вікно функції, що містить кінцеве значення функції).

    1. Контрольні запитання

  1. Визначити сутність вартості грошей у часі.

  2. Які характеристики параметрів фінансових угод використовуються при здійснені фінансових розрахунків?

  3. Назвіть фінансові функції, які використовуються для аналізу кредитів та вкладів.

  4. Назвіть функції які використовуються для надання якісного аналізу процесу нарощення грошових коштів.

  5. Назвіть функції які використовуються для надання якісного аналізу процесу дисконтування грошових коштів.