Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Vstup_переделать-1

.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
26.56 Кб
Скачать

7

ВСТУП

Необхідність оцінки та прогнозування фінансової стійкості підприємства в сучасних умовах займають все більше місця в теоретичних дослідженнях і практичній діяльності підприємств, сприяють цьому такі обставини.

Всі економічні суб’єкти знаходяться у взаємодії із зовнішнім середовищем, а отже їхня діяльність нерозривно залежить від розвитку соціальних інститутів, еволюційного та інноваційного розвитку, нововведених методик та методологій, що застосовуються практично. Проблемою оцінки фінансової стійкості давно займаються вітчизняні та зарубіжні вчені, проте опрацьованого матеріалу недостатньо як з теоретичних, так і з методичних позицій, а методики прогнозування, засновані на еволюційної, інституційної теоріях і теорії динамічних систем, практично відсутні.

Економічною практикою і теорією доведено, що володіти тільки передовою виробничою технологією, найбільш дешевою робочою силою або успішно діючої службою збуту продукції на сучасному етапі для підприємства недостатньо. Зовнішнє середовище організації часто змінюється. Сьогодні підприємства для виживання на ринку і збереження конкурентоспроможності повинні постійно вносити зміни в свою господарську діяльність. Але при цьому кожна зміна несе не тільки загрози, але й нові додаткові можливості для досягнення майбутнього бізнес-успіху.

Підприємство повинне своєчасно виявляти зовнішні і внутрішні фактори нестійкості фінансового стану, проводити стратегічні і оперативні зміни в цілях збереження фінансової стійкості. Отже, необхідно переосмислити способи організації фінансів і використовувати підходи, які дозволять повною мірою реалізувати переваги планування фінансової стійкості. У зв'язку з вищевикладеним, в даний час доводиться говорити про необхідність комплексного вивчення внутрішніх і зовнішніх факторів, що впливають на фінансову стійкість, методів планування, оцінки та прогнозування фінансової стійкості підприємств.

Актуальністю проблеми прогнозування фінансової стійкості займалися такі зарубіжні та вітчизняні вчені як С. Анохин [3], М. Ковальова [25], М. Коробов [27], Л. Лахтіхонова [29], С. Матейко [35], Л. Мельник [36], В. Бочаров [8], А. Василенко [9], М. Білик [6], В. Захаренко [19], Н. Зайцев [18], М. Заюкова [20], Н. Наумова [38], В. Мец [37], В. Федірко [51], та інші.

Метою роботи є дослідження та розробка теоретичних основ, методичних рекомендацій та інструментарію оцінки та прогнозування фінансової стійкості підприємства.

Досягнення поставленої мети дипломної роботи передбачає розв'язання наступних завдань:

  1. Надати визначення поняття фінансова стійкість підприємства

  2. Надати характеристику факторів, які впливають на фінансову стійкість підприємства.

  3. Визначити етапи планування та управління фінансової стійкості підприємства.

  4. Проаналізувати фінансовий стан підприємства.

  5. Визначити технологію оцінки та прогнозування фінансової стійкості підприємства.

  6. Проаналізувати фінансову стійкість підприємства.

  7. Спрогнозувати фінансову стійкість підприємства на основі побудови моделі множинної регресії .

  8. За допомогою методичних рекомендацій підвищити фінансову стійкість підприємства.

  9. Надати основні напрямки підвищення фінансової стійкості ПАТ «Кредмаш».

Об’єктом дослідження є процес оцінки та прогнозування фінансової стійкісті підприємства.

Предметом дослідження є теоретико – методичні положення формування та функціонування системи управління фінансовою стійкістю підприємства.

Базою проведення дослідження – публічне акціонерне товариство "Кременчуцький завод дорожніх машин". Інформаційним забезпеченням дипломного дослідження є: звітні документи акціонерного товариства "Харківська бісквітна фабрика" за 2010–2012 роки.

В дипломній роботі застосовано загальноприйняті методи наукового дослідження, а саме: методи порівняння, структурний аналіз та синтез, методи індукції та дедукції, групування, вимірювання, абстрагування. Також були використані інші методи теоретичного та емпіричного дослідження. Теоретичною і методологічною основою послужили наукові дослідження вітчизняних і зарубіжних авторів в області вивчення питань оцінки стратегії фінансового розвитку підприємства.

Дипломна робота складається зі вступу, 3 розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.

В першому розділі роботи розглядається теоретичні основи прогнозування фінансової стійкості підприємства, зокрема, характеристика та оцінка фінансової стійкості, процес та етапи прогнозування і управління фінансовою стійкістю підприємства.

В другому розділі роботи проведений аналіз фінансового стану ПАТ «Харківська бісквітна фабрика» та аналіз оцінки фінансової стійкості підприємства, розглянуто технологію оцінки та прогнозування фінансової стійкості.

Третій розділ дипломної роботи присвячений рекомендаціям щодо удосконалення оцінки та прогнозування фінансової стійкості: визначено інтегральний показник ефективної фінансової стійкості та визначено шляхи його зростання; побудовано модель для прогнозування ефективної фінансової стійкості; запропоновано заходи підвищення фінансової стійкості підприємства.

В роботі зроблені загальні висновки до дипломної роботи.

Наукове значення роботи полягає в створенні теоретичного обґрунтування поняття фінансова стійкість підприємства. Теоретично систематизовано та класифіковано фактори, які справляють вплив на прогнозування і оцінку фінансової стійкості підприємства, що дозволило уточнити поняття «фінансова стійкість» і «механізм прогнозування фінансової стійкості». Узагальнено етапи управління та планування фінансової стійкості, розроблено методичний підхід до прогнозування фінансової стійкості підприємства та рекомендації щодо підвищення фінансової стійкості підприємств з урахуванням особливостей їх фінансового стану.

За результатами дослідження опубліковано тезиси «Визначення економічного змісту категорії «фінансова стійкість підприємства» у збірнику матеріалів студентської науково-практичної конференції «Фінанси очима студентів» та статтю «Зовнішні та внутрішні фактори впливу на забезпечення та покращення фінансової стійкості підприємства» у збірнику наукових статей «Управління розвитком».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]