Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проект диплома готовій.docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
4.27 Mб
Скачать

Теоретичні основи формування фінансової стратегії розвитку підприємства

    1. Сутність фінансової стратегії розвитку підприємства

Ефективність підприємства в нинішніх умовах ринкової економіки вимагає, визначення не тільки цілей і способів їхнього досягнення, але ще і оцінки шансів на успіх, а також загрози, які можуть виникнути при розвитку підприємства. Керівництво повинно ретельно продумувати і деталізувати поточні, оперативні, та перспективні завдання їх підприємств, визначити фінансову стратегію розвитку діяльності підприємства.

З метою подальшого розгляду процесу формування фінансової стратегії підприємства доцільно уточнити поняття фінансового розвитку підприємства, стратегії та фінансової стратегії підприємства.

В загальному під розвитком розуміють надбання нової якості, яка зміцнює життєздатність підприємства в умовах змін середовища [2,с.16 5!]; вивільнення прихованих можливостей і потенціалу. Розвиток – це вдосконалення чи поліпшення організаційної складової об’єкта або послідовний рух до досконалішого, складного чи розвинутого стану чи реалізації потенційних можливостей [3, с.20]. З погляду макроекономічного підходу економічний розвиток характеризується зміною ринкової та виробничої кон’юнктури за тривалий час, впродовж якого значну роль відіграють інвестиційні, інноваційні, технічні та технологічні фактори економіки, а також фактори економічної власності і господарського механізму [4,с.5] та являє собою процес функціонування та еволюції економічної системи в довгостроковому періоді, що відбувається під впливом економічних суперечностей, потреб та інтересів.

Отже, розвиток – це зміни, що зумовлені об’єктивною необхідністю суспільного поступу; це процес, який є результатом послідовних дій, що поступово приводять підприємство до кількісного і якісного зростання. Залежно від динаміки тенденцій кількісних і якісних змін розвиток можна характеризувати як стійкий, поступовий (еволюційний); інтенсивний та стрибкоподібний (революційний).

Визначальним моментом розвитку підприємства є стійкість як здатність системи зберігати свій працездатний стан у досягненні запланованих результатів за наявності різних збурювальних впливів. Кількісне збільшення обсягів виробництва економічних благ характеризує економічне зростання, яке за умови набуття нової якості характеризує розвиток. Економічне зростання можна визначити як стійкий процес росту виробничих можливостей підприємства. Ситуація, яка характеризується тенденціями, протилежними економічному зростанню, відповідає економічному спаду. Розвиток підприємства може бути розглянутий як комплекс, що включає в себе базові цінності та принципи, набір концепцій та моделей, які становлять теоретичне підґрунтя розвитку підприємства, велику кількість методик і інструментів, за допомогою яких програми організаційного розвитку реалізуються на практиці.

Табл.1.1

Узагальнення визначення змісту поняття «розвиток»

Автор

Визначення у редакції автора

Ключові ознаки

1

2

3

О.Ястремська [43]

Інтенсивне зростання, що має на увазі якісні зміни в асортименті продукції, фінансовому менеджменті, тощо

Зміна якості обьекта

О.Пушкар [33]

Система, в якій об’єднані інноваційні процеси, що ведуть до кількісних і якісних змін у всіх функціональних областях, підприємства, а також контури її управління на основі зворотних зв’язків, у яких розв’язуються задачі стратегічного й тактичного управління і запускаються механізми самоорганізації оперативного управління розвитком.

Управління кількісними та якісними змінами у функціональних галузях підприємництва

Американська рада економічного розвитку [45]

Процес створення матеріальних цінностей через мобілізацію людських, фінансових, грошових, фізичних та природних ресурсів для виготовлення ринкових товарів та послуг.

Ключова ознака відсутня

В.Пастухова [28]

Зростання підприємства

Ототожнює поняття розвитку та зростання

Р.Акофф [1]

Придбання потенціалу для поліпшення, а не саме реальне поліпшення якості або рівня існування

Збільшення потенціалу

Д. Гвишиани [10]

Систему потиріч, систему якісно різних етапів, систему процесів, систему зростання та внутрішній цілісності розвитку

Ключова ознака відсутня

Н. Косолапов [20]

Процес та результат становлення деякої раніше не існуючої системної цілісності, її довготривалого якісного ускладнення або ж становлення нової цілісності.

Якісне ускладнення

А. Філіпенко [39]

Систематичне і довготривале та масове поліпшення матеріальних умов життя людей на основі зростання продуктивності праці і капіталу

Соціальна домінанта

П. Тодаро [37]

Зміни, що підвищують ступінь організованості системи

Ступінь організованості

О. Осауленко [27]

Як зрівноважених (збалансованих) змін її параметрів відповідно до визначеної мети, які включали б можливості виникнення сильно неврівноважених процесів в окремих її компонентах і системі в цілому

Зміни параметрів

Таким чином найбільш вагомими ключовими ознаками поняття «розвиток» визнано – якісні зміни та інновації. Згідно предметної області дослідження, найбільш вдалим є визначення, що навели В.Забродський та М.Кизим. Проте визначення наведене, О.Пушкарем, віддзеркалює невід’ємну складову розвитку – інноваційні процеси.

Узагальнивши, ці визначення отримано нове, а саме – процес переходу економіки-виробничої системи у новий, більш якісний стан за рахунок впровадження інновацій, нагромадження кількісного потенціалу, зміни й ускладнення структури і складу внутрішнього середовища, в результаті чого підвищується її опірність руйнуючим впливам зовнішнього середовища та ефективність функціонування.

В умовах ринкових відносин, самостійності, відповідальності підприємств за результатами своєї діяльності виникає об’єктивна необхідність визначення тенденцій фінансового стану, орієнтації і фінансових можливостей та перспективної оцінки фінансового стану інших господарюючих суб’єктів. Підприємства зацікавлені в виробітки фінансової стратегії.

Фінансове планування визначає найважливіші показники, пропорції та темпи розширеного відтворення і є основною формою реалізації головних цілей підприємства. Перспективне планування є важливою частиною фінансової стратегії підприємства і включає в себе розробку та прогнозування його фінансової діяльності [4].

В умовах ринкової економіки виникає об’єктивна необхідність виявлення тенденцій розвитку фінансового стану та перспективних фінансових можливостей підприємства.

Для розвитку сутності поняття «фінансова стратегія» слід більш детально проаналізувати елементи, із яких складається дане поняття, вчасності категорія «стратегія».

Таблиця 1. 2