Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг заочн 3курс / Методичн__ рекомендац__ї до КР Маркетинг.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
298.5 Кб
Скачать

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Мета контрольної роботи.

Дана контрольна робота має на меті закріпити знання студентів з найважливішого напрямку маркетингової діяльності - комплексному дослідженню ринку товару, розробці маркетингової стратегії, вибору стратегії ціноутворення, рекламної програми, формуванню каналів збуту й системи руху товарів. У якості вихідних даних кожний студент за вказівкою викладача або самостійно за узгодженням з викладачем визначає предмет дослідження - конкретний товар промислового або споживчого призначення, на базі якого й проводиться весь цикл ринкових досліджень, що становлять основний зміст контрольної роботи.

1.2. Вихідні дані.

Як предмет дослідження студент має право вибрати конкретний товар, погодивши з викладачем. Для затвердження даного товару як основного предмету дослідження варто дотримуватися кількох умов.

По-перше, виріб повинен бути характерним для ринку України й міста Харкова (або іншого ринку, з яким ознайомлений студент).

По-друге, студент повинен мати певний інформаційний заділ з даного виробу або можливості зі збору вихідної інформації, необхідної для виконання даної контрольної роботи.

1.3 Зміст контрольної роботи.

Дана контрольна робота містить у собі основні розділи, зазначені в табл. 1. До змісту контрольної роботи можуть бути внесені зміни, викликані особливостями товару й обсягом інформаційних даних по конкретному товару за узгодженням з викладачем.

1.4.Оформлення й обсяг контрольної роботи.

Контрольна робота оформлюється на одній стороні аркушів стандартного розміру А4, які потім брошуруються. Загальний обсяг роботи становить 20-25 сторінок (крім додатків). У роботі можуть бути малюнки, креслення, схеми, таблиці, формули, числові розрахунки й інші матеріали, які ілюструють текст, обґрунтовують виклад, підтверджують сформульовані положення.

Таблиця 1

№ з/п

Найменування робіт

Трудомісткість

1

Визначення предмету дослідження й збір вихідних даних

5

2

Дослідження товару

15

3

Дослідження ринку

10

4

Розробка маркетингової стратегії

8

5

Вибір стратегії ціноутворення

10

6

Формування каналів збуту й системи руху товарів

15

7

Розробка рекламної програми

12

8

Оформлення й захист контрольної роботи

5

Розділ 1. Дослідження товару

1.1. Призначення й область застосування товару.

У даному розділі необхідно привести докладний опис призначення й області використання даного виробу.

Під терміном "призначення товару" варто розуміти потребу або деякий перелік потреб, повне або часткове задоволення яких можливо за допомогою даного товару.

Перш, ніж почати визначення потреб варто виявити й сформулювати нестаток, для задоволення якого споживачі можуть використовувати даний товар. Наприклад, автомобіль може задовольнити нестаток у переміщенні вантажів і людей, металорізальний верстат - нестаток у виготовленні деталей з металу, опалювальний казан - нестаток у підтримці в приміщенні певної температури в холодний час, а кондиціонер - і в теплий час і т.д. Потім уже виявляються конкретні потреби, у формі яких може виступати даний нестаток, з яких виділяється той, для задоволення якого й призначено даний виріб. Наприклад, нестаток у переміщенні людей може бути задоволений за допомогою літака, гелікоптера, автомобіля, міського транспорту (метро, трамвай, тролейбус, автобус), залізничного й водного транспорту й т.д. Звідси виникає потреба в літаках, автобусах, потягах, судах і т.д. Тому можна стверджувати, що потреба, наприклад, у легкових автомобілях може задовольнити нестаток у переміщенні певної групи людей. У цьому - призначення автомобіля. Передумови й принципи визначення даної групи споживачів будуть розглянуті в наступних розділах контрольної роботи.

Розглядаючи призначення даного виробу, варто визначити також і товари-субститути, тобто інші вироби, які можуть з більшою або меншою ефективністю задовольнити цю ж потребу.

Досліджуючи область застосування даного виробу, варто звернути особливу увагу на особливості використання даного виробу, зробити попередню оцінку географічних районів України, галузей промисловості, груп населення й т.д., де в основному може бути, використаний даний виріб. Особливо варто виділити умови ефективного його використання.

Результати дослідження призначення й області застосування товару оформляються за формою табл. 2, де як приклад наведено результати дослідження ринку кави.

Таблиця 2

Результати дослідження призначення й області застосування кави

Nescafe Classic

Показники

Характеристика показника

1. Характеристика потреби

Угамування спраги, приплив бадьорості й зняття сонливості

2. Потребу в яких товарах викликає даний нестаток

Кава, енергетичний напій, чай, сік, води, напої й т.і.

3. Опис потреби, що задовольняє товар

Визнаний тонізуючими коштами, що усувають млявість, сонливість і апатію, що знімає утому й стимулює роботу всіх органів людини

4.Товари-субститути

Чай, сік, напої, вода

5. Область використання

Вживається в усьому світі, зокрема у всіх регіонах України, населенням, добробут якого дозволяє купувати каву.

6. Умови ефективного використання

Обов'язкова умова – наявність окропу, чашки, по можливості - цукру

У даному ж розділі варто визначити крім основної, ще й інші потреби, які деякою мірою може задовольняти даний товар. Результати такого дослідження оформляються за формою табл. 3, у якій обов'язково потрібно вказати головну, основні й допоміжної потреби, що задовольняються товаром.

Таблиця 3