Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моЁ / РОЗДІЛ 2a.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
442.88 Кб
Скачать

81

РОЗДІЛ 2.

АНАЛІЗ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТОВ «УКРРОСПРОМПОСТАЧ» ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ВИРОБНИЧО-ГОСПОДАРСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

2.1 Аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства

2.1.1 Загальна характеристика підприємства

ТОВ «Укрроспромпостач» було засновано у грудні 2000 року. Розташоване підприємство у місті Харкові. Основним видом діяльності компанії у 2000-2005 роках була торгівля металопрокатом.

З 2006 року ТОВ «Укрроспромпостач» є регіональним представником ВАТ "Муромський стрілочний завод", РФ, Володимирська об., м. Муром і займається постачанням комплектуючих матеріалів для верхньої будови шляху на територію України, а саме, на Укрзалізницю. З 2007 року підприємство займається поставками щебеню гранітного різних фракцій для потреб промислових підприємств.

З 2008 року основними видами діяльності є надання послуг з усіх видів деповського і капітального ремонту залізничного рухомого складу (піввагони, фітингові платформи, трубовози, штріпсовози, хопер-вагони), а також послуги з подрібнення негабаритного буту для гранітних кар’єроуправлінь та навантаження його на автомашини.

Основною метою товариства є отримання прибутку, задоволення потреби промислових підприємств

Види діяльності ТОВ «Укрроспромпостач»:

  • оптова торгова діяльність;

  • надання послуг з ремонту залізничного рухомого складу;

  • надання послуг з подрібнення та навантаження на автомашини негабаритного буту;

  • здійснення торгово-закупівельної і посередницької діяльності.

Для виконання поставлених завдань і діяльності підприємство:

    • вивчає і визначає потребу промислових підприємств в наданні запропонованих послуг;

    • розробляє і здійснює заходи з раціонального використання і економії палива під час надання послуг;

    • здійснює заходи з технічного переозброєння і модернізації основних засобів, комплексної модернізації виробничих процесів, впровадження передової техніки і технології;

    • здійснює експлуатацію, реконструкцію, розширення цехів, а також забезпечує ремонт устаткування і споруд відповідно до затверджених планів;

    • здійснює керівництво фінансово-господарською діяльністю, забезпечує збереження власності; забезпечує активне використання господарського розрахунку, прибутку, собівартості і інших економічних важелів і стимулів, здійснює заходи з максимального використання внутрішніх резервів;

    • здійснює бухгалтерський облік, статистичну звітність, проводить заходи, спрямовані на подальше спрощення і вдосконалення обліку з широким впровадженням новітніх засобів обчислювальної техніки;

    • здійснює необхідні заходи з захисту довкілля і раціонального використання природних ресурсів.

ТОВ «Укрроспромпостач» працює, вдосконалюється і розширюється за рахунок власних коштів, а також залучаючи кредити. Залучення додаткових коштів надає змогу втілити заплановані проекти і вдосконалити послуги, що надаються.

В ринкових умовах колектив підприємства намагається забезпечити надання високоякісних послуг та її реалізацію високоякісної продукції в умовах конкуренції.

Діяльність фірми ТОВ «Укрроспромпостач» представлена у загальному вигляді як аналіз основних техніко-економічних показників.

Проведемо аналіз наданих послуг в вартісному виразі (табл.2.1).

Таблиця 2.1

Аналіз наданих послуг в вартісному виразі

Показники

2011 рік

2012 рік

Відхилення

Сума, тис. грн

Питома вага, %

Сума, тис. грн

Питома вага, %

Абсолютне, тис. грн

Відносне, %

Подрібнення негабариту

3 840,00

10,98

4 128,00

9,15

288,00

7,50

Ремонт вагонів

3 600,00

10,30

4 463,39

9,89

863,39

23,98

Оптово-роздрібна торгівля

27 517,40

78,72

36 517,51

80,95

9 000,11

32,71

Усього

34 957,40

100,00

45 108,90

100,00

10 151,50

29,04

Отже можна зробити висновки, що підприємство користується попитом у провідних підприємств та компаній. Серед основних замовників та партнерів є: Томашгородське, Хлистунівське та Крюківське кар’єроуправління, ТОВ «Євразійський Трубопровідний Консорціум» (Росія), ВАТ «Галузевий комітет з науки та техніки» (Росія), ТОВ «НОВО ТРАНС» (Казахстан), ASK Chemicals (Чехія, Німеччина), «Укрзалізниця», ВАТ «Турбоатом», «БЕТОН ГРУПП», ЗАТ «Стальний Легіон», АТ «УГМК-Харків».

У структурі наданих послуг найбільшу питому вагу займає оптово-роздрібна торгівля, яка у 2012 році склала 80,95%, послуга з подрібнення негабаритного буту займає 9,15%, а послуга з ремонту вагонів займає 9,89%.

Аналізуючи данні можна стверджувати, що в загальному в 2012 році підприємством було надано послуг на суму 45108,90 тис. грн., що на 10151,5 тис. грн. (29,04%) більше ніж за 2011 рік. Таке збільшення зумовлене зростанням на 9000,11 тис. грн. (32,71%) оптово-роздрібної торгівлі, яка за даними 2011 року склала 80,95% від усіх наданих послуг. Це зумовлено збільшенням попиту на щебінь, металопрокат, що пов'язано з пожвавленням будівництва.

Послуги з подрібнення негабаритного буту у 2012 році було надано на суму 4128,00 тис. грн., що на 288,00 тис грн. (7,5%) більше ніж у 2011 році. Це зумовлене зростанням ціни на дану послугу впорівнянні з 2011 на 3 грн, в 2012 році ціна склала 43 грн/м. Ціна на дану послугу зросла через збільшення собівартості.

Послуги з ремонту вагонів у 2012 році було надано на суму 4 463,39 тис. грн, що на 23,98% або 863,39 тис. грн. більше, ніж у 2011 році. Можна зробити висновок, що підприємства не закуповують нових вагонів, а намагаються продовжити строк служби старих, що і зумовлює збільшення кількості наданих послуг з ремонту вагонів.

Для більш детального дослідження було узято напрямок діяльності підприємства, пов’язаний з наданням послуг з усіх видів деповського і капітального ремонту залізничного рухомого складу.

2.1.2 Дослідження з ремонту вагонів

Більш детально розглянемо вид діяльності підприємства з ремонту вагонів. Система ремонту вагонів є сукупністю організаційно-технічних заходів, якими забезпечує підтримку вагонів в працездатному стані. В Україні діє планово-запобіжна система ремонту, яка характеризується наступними основними положеннями.

Плановий ремонт вагону робиться через певні проміжки часу, або коли величина пробігу вагону досягне встановленої в нормативній документації величини.

Для вантажних вагонів встановлені наступні види ремонту :

- капітальний - робиться на спеціалізованих ВРЗ і для окремих типів вагонів у вагонних депо. Основні типи вантажних вагонів проходять капітальний ремонт один раз в десять років, піввагони - один раз в сім років;

- деповською ремонт вантажних вагонів робиться у вагонному депо після пробігу 160000 км.

Технічне обслуговування вантажних вагонів включає технічний огляд і поточний ремонт(безотцепочный і отцепочный). Поточний ремонт не є плановим видом ремонту і виконується залежно від технічного стану.

Технологічний процес передбачає наступні види технічного обслуговування вантажних вагонів :

-ТО - технічне обслуговування вагонів, що знаходяться в складах або транзитних потягах, а також порожніх вагонів при підготовці до перевезень без відчеплення їх від складів або групи вагонів;

-ПР-1 - поточний ремонт порожніх вагонів при комплексній підготовці до перевезень з відчепленням від складу або груп вагонів з поданням їх на ремонтні шляхи;

-ПР-2 - поточний ремонт навантажених або порожніх вагонів з відчепленням їх від транзитних і прибулих потягів або від сформованих складів, виконуваний на шляхах поточного отцепочного ремонту;

-текущий отцепочный ремонт вагонів на спеціалізованих шляхах станції(переноситься з парків відправлення).

Для пасажирських вагонів встановлені наступні види ремонту :

-КР-1 - капітальний ремонт першого об'єму; перший КР-1 робиться через 6 років після будови, а також після КР-2 і КВР; другий і третій КР-1 виконуються через 5 років;

-КР-2 - капітальний ремонт другого об'єму; виконується через 20 років після будови;

-КВР - капітально-відновний ремонт; виконується для сильно пошкоджених вагонів не раніше чим через 20 років після будови;

-ДР - деповською ремонт; виконується через кожні 300000 км пробігу, але не частіше, ніж один раз в рік; якщо такий пробіг досягнутий менш, ніж за рік, то проводиться технічне обслуговування в об'ємі ТЕ-3. Якщо пробіг в 300000 км не досягається за 2 роки, то після закінчення цього терміну робиться деповським ремонт.

Найважливішими показниками системи ремонту вагонів є структура і тривалість ремонтного циклу, а також тривалість міжремонтного і межосмотрового періодів.

Вагони, що підлягають плановому ремонту, виключають з робочого парку і направляють до місця ремонту. По прибуттю на вагоноремонтний завод вагони приймаються в ремонт.

При прийманні на заводі перевіряють комплектність і технічний стан складових частин вагону і складають приймально-здавальний акт. Ретельніший огляд окремих вузлів здійснюють в процесі ремонту. На виявлені додаткові роботи складається акт, який узгоджується із замовником. На підставі відомостей ремонту виписують вимоги на матеріали, що комплектують вироби і наряди на роботи.

Одночасно складають технологічний паспорт ремонту, в якому вказують тип і характеристику вагону, вид ремонту, перераховують основні технологічні операції.

Очищення поверхні - це видалення шкідливих або небажаних нашарувань(забруднень) різних за своєю природою і властивостям.

При очищенні поверхонь використовуються наступні методи:

  • очищення вручну;

  • механізоване очищення, при якому використовують переносні пневматичні або електричні машинки, шліфувальні полірувальні верстати, шліфувальні круги і так далі;

  • знежирення. Полягає у видаленні з поверхні залишку жирів, мастил, емульсій і полірувальних паст;

  • труїть. Здійснюється в слабких кислотних середовищах для видалення окисних плівок;

  • шліфування. Робиться в основному для дерев'яних поверхонь шліфувальною шкіркою;

  • дробеструйна (пневмоабразивна) очищення виконується за допомогою дробеструйных апаратів металевим дробом або абразивними матеріалами;

  • гідроабразивне очищення роблять за допомогою викидання струменем води з кварцевим піском;

  • гідродинамічне(водометну) очищення здійснюють за допомогою брандспойтів або гідромоторів;

  • пароводоструйную очищення здійснюють при температурі води(пара) 90-100оС під тиском 0,5-2 МПа парогідравлічним струменем;

  • фізико-хімічний спосіб очищення грунтований на використанні активних миючих розчинів.

При очищенні вагонів використовуються миючі засоби наступних типів :

  • лужні: їдкий натр, каустик, сода, силікат калію, фосфати, мило, лабомид.

  • кислотні: оцтова, щавлева, лимонна, соляна, сірчана, ортофосфорная кислоти.

  • органічні розчинники - трихлоретан, трихлоретилен, ацетони, спирти.

Дія лужних і кислотних розчинів здійснюється при температурі 70-90 оС.

  • ультразвуковий спосіб передбачає використання ультразвуку для руйнування поверхневих забруднень в дрібних деталях;

  • термічний спосіб застосовується для очищення поверхонь від старої фарби і корозії під впливом газокисневого пальника.

При капітальному деповському ремонтах відповідальні частини вагону, особливо ті, від яких залежить безпека руху потягів, демонтують обов'язково. До таких вузлів відносяться: візки з колісними парами, автозчіпний пристрій, гальмівне устаткування, деякі вузли спеціалізованого устаткування вагонів. Необхідність обов'язкового демонтажу складальної одиниці або вузла вагону встановлюється правилами ремонту.

Після розбирання деталі і вузли вагону поступаю та позиції контролю. Контроль проводиться для визначення несправностей і визначення об'єму ремонту деталей і складальних одиниць. Контроль робиться зовнішнім оглядом, потім здійснюється перевірка розмірів деталей вимірювальним інструментом. Номенклатура деталей і складальних одиниць, що підлягають спеціальному контролю(проведення випробувань, дефектоскопирование і так далі) встановлюється діючою нормативною документацією.

Випробування проводяться:

- при вступі складальних одиниць в ремонт для виявлення несправностей, що виникли у вузлі або складальній одиниці, а також для визначення виду ремонту(з розбиранням або без розбирання).

- в процесі ремонту або виготовлення для контролю якості виконуваних робіт.

- після ремонту або виготовлення для визначення якості ремонту і складання вузлів і складальних одиниць виробу.

Випробування проводяться з використанням спеціалізованого устаткування. Результати випробувань реєструються у відповідних журналах.

При ремонті вантажних вагонів випробовують наступні вузли і складальні одиниці :

- спеціалізоване устаткування;

- котли цистерн;

- гальмівні прилади;

- автозчіпні пристрої;

- автоматичні гальма вагону;

- деталі гальмівної важільної передачі;

- стяжний болт поглинаючого апарату.

Більш детально буде розглянуто ремонт автозчіпного пристрою вантажного напіввігону.

Автозчіпний пристрій призначений для з'єднання вагонів і локомотивів, утримання їх в складі, передачі і пом'якшення дії подовжніх сил при русі.

Деталі автозчіпного пристрою окрім деталей поглинаючого апарату виготовляють литвом в мартенівських або електричних печах.

Литі деталі діляться на 2 групи. До першої групи відносяться корпус автозчеплення, тяговий хомут, передній і задній упори. До другої: замок, замкодержатель, підйомник замку, запобіжник, валик підйомника, центруюча балочка.

Корпус автозчеплення відливають із сталі 20ГФЛ, 20ФЛ-У і 20ГЛ-Б. Відливання піддають загартуванню і відпустці, після чого досягаються наступні параметри: межа плинності 490МПа, тимчасовий опір розриву 657 МПа, відносне подовження 10Клинья і конуси виготовляють із сталі марки Ст30, з подальшою нітроцементацією, загартуванням і відпусткою. Шайби роблять із сталей Ст45, Ст40 або Ст58. Маятникові підвіски штампують із сталей Ст3, Ст5 або 38ХС. Наполегливі плити - із сталей 38ХС або Ст 45. Підтримувальні планки - із сталі марки Ст3.

Технологічний процес литва включає наступні операції:

  1. Формування;

  2. Заливка розплавленого металу;

  3. Видалення відливань з опок;

  4. Очищення і огляд;

  5. Усунення дефектів;

  6. Термообробка (загартування і відпустка);

  7. Очищення від окалини;

  8. Приймання, випробування

Автозчіпний пристрій і ударно-тягові прилади при роботі випробовують значні динамічні навантаження і великі перепади температур. Деталі інтенсивно зношуються, виникають тріщини, злами, корозія.

Ремонт і перевірка автозчіпного облаштування рухомого складу робляться в контрольних пунктах автозчеплення(КПА) депо і відділеннях по ремонту автозчеплення вагоно- і локомотиворемонтных заводів.

Для підтримки автозчіпного пристрою в справному стані встановлені наступні види огляду : повний огляд, зовнішній огляд, перевірка автозчіпного пристрою при технічному обслуговуванні рухомого складу.

Повний огляд автозчіпного пристрою робиться при капітальному і деповському ремонтах вагонів. Зовнішній огляд здійснюється при поточному отцепочном ремонті вагонів і єдиної технічної ревізії пасажирських вагонів. Перевіряють автозчіпний пристрій при технічному обслуговуванні під час огляду вагонів в складах на пунктах технічного обслуговування, при підготовці вагонів під вантаження а також в інших випадках, спеціально встановлених Укрзалізницею.

Перевірка при техогляді вагону робиться в складах, на ПТО, при підготовці вагонів під вантаження. Стан автозчеплення і дію механізму перевіряють в кінцевих вагонах потягів, груп зчеплених вагонів і у вагонах, що окремо стоять, за допомогою шаблонів зів автозчеплення, контур зачеплення, довжину малого зуба.

При зовнішньому огляді перевіряють дію механізму, стан деталей, надійність болтових і заклепувальних з'єднань, правильність розташування пристрою за допомогою шаблону без розбирання і зняття за виключенням, коли потрібно замінити окремі деталі.

При повному огляді усі вузли і деталі незалежно від стану демонтуються і передаються для перевірки і ремонту у відділення по ремонту автозчеплення заводу або в контрольний пункт автозчеплення депо.

Складальні одиниці і деталі, зняті з вагону, очищають від бруду. Автозчеплення і поглинаючі апарати розбирається. Потім робиться контроль зносу деталей за допомогою вимірювального інструменту, пристосувань і шаблонів.

Магнітному неруйнівному контролю підлягають наступні деталі: корпус автозчеплення, тяговий хомут, клин(валик) тягового хомута, маятникові підвіски, стяжний болт поглинаючого апарату(останній тільки після ремонту зварюванням).

Корпус автозчеплення, замок замкодержатель, запобіжник за наявності вигинів підлягають правці з попереднім нагрівом. За наявності в зоні вигину хвостовика корпусу заварених або не заварених тріщин корпус бракується.

Знос і тріщини деталей автозчеплення усуваються зварюванням відповідно до діючої нормативної документації з подальшою механічною обробкою на строгальных, фрезерних і токарних верстатах.

Деталі центруючого приладу оглядаються. За наявності тріщин наполеглива плита і маятникова підвіска бракуються, зношені - ремонтуються зварюванням з подальшою механічною обробкою. Що центрує c тріщинами, зносом і вигинами підлягає ремонту.

Тяговий хомут оглядаються, за наявності тріщин на тягових смугах хомут бракується, інші тріщини і знос ремонтуються зварюванням.

Після ремонту і контролю тавруванню підлягають: замок, замкодержатель, запобіжник, підйомник, валик підйомника, тяговий хомут, клин(валик) тягового хомута, ударна розетка, центруюча балочка, балочка і плита центруючого приладу, маятникові підвіски, наполеглива плита, корпус поглинаючого апарату, зібране автозчеплення, вкладиш.

Після перевірки і таврування деталі і складальні одиниці автозчіпного пристрою забарвлюють чорною фарбою за винятком внутрішньої поверхні зіву корпусу автозчеплення і деталей механізму. Сигнальний відросток замку забарвлюють червоною фарбою. У поглинаючих апаратів забарвлюють тільки зовнішні поверхні корпусу.

Контур зачеплення зібраного автозчеплення перевіряють шаблоном.

Контроль дії механізму автозчеплення в зібраному стані робляться в наступному порядку:

1) випробовують дію запобіжника замку від саморасцепа;

2) випробовують на відсутність передчасного включення запобіжника;

3) випробовують здатність механізму утримуватися в розчепленому стані;

4) визначають можливість розчеплення стислих автозчеплень(тобто коли лапа замкодержателя притиснута урівень з ударною стінкою зіву)

5) визначають відхід замку від вертикальної кромки малого зуба при включеному запобіжнику, відстань від вертикальної кромки малого зуба до кромки замку в його нижньому вільному положенні і від кромки замку до кромки лапи замкодержателя по горизонталі;

6) визначають положення лапи замкодержателя відносно ударної стінки зіву, коли замок знаходиться в задньому крайньому положенні.

Технологічна схема ремонту автозчеплення показана у додатку.

Більш детально зупинемось на розглянені неруйнуючого контролю автозчепного приладу.

На депо використовують магнітопорошковий метод.

Метод грунтований на тяжінні часток магнітного порошку полем розсіяння дефекту.

У зв'язку з тим, що поле розсіяння дефекту Нд багато більше магнітного поля зразка Н0, то на кожну феромагнітну частку що знаходиться на поверхні контрольованого зразка діє рушійна сила Fмагн. (рис. 7). Ця сила прагне затягнути частки в зону найбільшої намагніченості, тобто в зону розташування дефекту.

Рис. 2.2. Дія рушійної сили

Протидіє рушійній силі тільки сила тертя Fтр. Отже, чим менше розмірів дефекту, тим менше поля розсіяння дефекту, тим менше рушійна сила і тим менше часток переміститься в зону дефекту.

Для реєстрації магнітного поля розсіяння при магнітопорошковому методі контролю в якості індикатора застосовується тонко подрібнений(до пилоподібного стану) феромагнітний порошок. Порошок використовують як в сухому вигляді, так і у вигляді суспензій. Використання магнітного порошку у вигляді суспензії дозволяє підвищити чутливість методу. Це пояснюється тим, що при застосуванні суспензії рушійній силі протидіє сила в'язкого тертя, яка нижче сили сухого тертя. Як наслідок цього, при меншому рівні поля розсіяння дефекту більша кількість часток потрапляє в зону дефекту, який стає видимим неозброєним оком.

На депо найчастіше використовуються магнітні порошки типів : Концентрат магнітної суспензії(КМС) ДИАГМА 1100, ДИАГМА 1200, Магнітний порошок(МП) ДИАГМА 0473, Порошок залізний ПЖВ5-160, Порошок залізний ПЖВ5-71, Порошок магнітний. Порошки ДИАГМА 1100, ДИАГМА 1200, Магнітний порошок(МП) ДИАГМА 0473, Порошок залізний ПЖВ5-160, Порошок залізний ПЖВ5-71, Порошок магнітний. Порошки ДИАГМА 1100, ДИАГМА 1200, Порошок залізний ПЖВ5-71.

Вказані вище порошки застосовуються для приготування магнітної суспензії. Наприклад: 180 г порошку на 1 л трансформаторної олії. Порошки ДИАГМА 0473, Порошок залізний ПЖВ5-160 використовуються для "сухого" способу магнітопорошкового контролю.

Контролю магнітопорошковим методом підлягають наступні деталі вагонів : осі колісних пар, деталі роликових підшипників, маятникові підвіски центруючої баночки, стяжні болти поглинаючих апаратів, хвостовики корпусів автозчеплень, тягові хомути, клини і валики тягових хомутів, підвіски і валики підвісок гальмівних черевиків і деякі інші, контроль яких обумовлений в спеціальних інструкціях.

На підприємстві використовується дефектоскоп ПМД-70 (табл.2.3).

Таблиця 2.3

Технические характеристики магнитно-порошкового дефектоскопа ПМД-70:

Напруженість магнітного поля електромагніту

0…16000 А/м

Напруженість магнітного поля соленоїда

0…16000 А/м

Амплітуда струму в імпульсі

1000 А

Живлення дефектоскопа ПМД-70:

 

від мережі змінного струму частотою 50Hz

220 В

від джерела постійного струму амплітуда струму в імпульсі

24 В

Споживана потужність дефектоскопа ПМД-70

250 W

Габаритні розміри дефектоскопа ПМД-70

660x500x260 мм

Маса:

 

дефектоскопа ПМД-70

48 кг

приладдя

30 кг

Температура навколишнього повітря

-30…+50 °C

Для проведення контролю необхідно зробити наступні операції:

  • оцінити якість магнітного порошку по існуючих методиках;

  • переконатися в наявності магнітного поля пристрою, що намагнічує, для чого слід привести його в робочий стан і піднести до робочої поверхні пристрою сталевий предмет невеликої маси, підвішений на гнучкій нитці. За наявності магнітного поля предмет повинен відхилитися від свого первинного положення. Працездатність облаштувань циркулярного намагнічення перевіряється за свідченнями контрольних приладів;

  • перевірити дефектоскоп і порошок у дії на контрольному зразку із заздалегідь відомим дефектом. Порівняти індикаторний малюнок з дефектограммой;

  • очистити деталь, що перевіряється, від забруднень;

  • намагнітити деталь полюсним або циркулярним способами намагнічення;

  • відключити пристрій(тільки при контролі методом залишкової намагніченості), що намагнічує;

  • нанести на контрольовану поверхню деталі магнітний порошок або суспензію;

  • уважно розглянути, як розподілився порошок по поверхні, що перевірялася;

  • відмітити місця скупчення індикатора і прийняти рішення про придатність деталі до експлуатації. У сумнівних випадках проводиться повторний контроль;

  • розмагнітити деталь одним з відомих способів.

Після проведення діагностики виробів у залежності від стану їх відправляють в цех для збору, ремонту або заміни. Після проведення усієї технологічної цепочки автозчеплення збирають і встановлюють на вагон. Відремонтований вагон вигоняють з депо згідно телеграми за напрямком слідування. Телеграму на депо дає власник вагону.

Соседние файлы в папке моЁ