Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моЁ / РОЗДІЛ 3а.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
401.41 Кб
Скачать

115

РОЗДІЛ 3.

РОЗРОБКА ЗАХОДІВ, СПРЯМОВАНИХ НА ПОКРАЩЕННЯ УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ НА ПІДПРИЄМСТВІ

3.1 Прогнозування обсягів надання послуг

Основним замовником послуги з ремонту вагонів є РФ. Тому дуже важливо відстежувати події, що відбуваються на російському ринку для своєчасного реагування. Так на ринку з 2011 року сталися деякі зміни, що суттєво вплинули на обсяг наданої послуги.

До середини 2011 року підприємства центральної Дирекції ремонту вагонів (ЦДРВ) займали домінуюче положення: їх доля складала 71%. З 1 липня 2011-го Дирекція припинила своє існування, на її базі створено три вагоноремонтні компанії (ВРК) - дочірні суспільства ВАТ "РЖД". Організаційна структура кожної ВРК включає три ланки - центральний апарат, чотири філії і вагонні ремонтні депо. Так, у ВРК-1 увійшли Санкт-петербурзький, Ростовський, Самарський і Новосибірський філії(всього 40 підприємств). У ВРК-2 - Нижегородський, Воронежський, Єкатеринбург і Хабаровський (38 підприємств). У ВРК-3 - Ярославський, Іркутський, Челябінський і Саратовський(37 підприємств). Вагонні ремонтні підприємства між філіями РЖД були розділені за екстериторіальним принципом. Це означає, що кожна ВРК представлена на усій мережі залізниць. Такий підхід повинен забезпечити більш високий рівень конкуренції між новоутвореними підприємствами.

По долі, яку кожен з них зайняв на ринку ремонту вагонів, наявності потужностей, технічному оснащенню і мірі універсальності вони не сильно відрізняються один від одного, що створює приблизно рівні стартові умови.

Основний ефект від реорганізації ЦДРВ полягає в тому, що у сфері ремонту вантажних вагонів повинна з'явитися конкуренція - як між філіями РЖД, так і між ними і приватним бізнесом.

Одним з ключових чинників, що визначають конкурентоспроможність, безумовно, являється гнучка тарифна політика. Вартість ремонту, як відомо, безпосередньо залежить від технічного стану вагону. Ціна, пропонована ВАТ "ВРК-1", формується з фактично виконаних на кожному конкретному вагоні робіт узгоджено розцінкам, різним залежно від місця розташування вагоноремонтних підприємств.

ВРК-1 з 1 липня 2011-го використовує цінову політику, що раніше діяла в ЦДРВ. Рішенням комісії ВАТ "РЖД" ціни було проіндексовано на індекси-дефлятори 2011 року. Ціна ремонту вагону великою мірою залежить від кількості нових, встановлених замість забракованих, дорогих запасних частин, таких як колісна пара, бічна рама, надресорная балка.

Цінова політика ВАТ "ВРК-3" проводиться відповідно до Керівництва по деповському ремонту вантажних вагонів колії 1520 мм ЦВ-587 і Керівництвом по капітальному ремонту вантажних вагонів колії 1520 мм ЦВ-627. Ключовими вимогами для ефективної роботи вагонних ремонтних депо, що входять до складу ВРК-3, являються зниження власних витрат і здатність відповідати вимогам власників вагонів до якості послуг.

В цілях забезпечення конкурентоспроможності ремонтних робіт ВРК-3 застосовує диференціацію цін залежно від регіону розташування депо.

Однією з важливих особливостей роботи нових ВРК є модернізація системи документообігу. Цілі цього процесу - максимальне підвищення рівня комфорту для клієнтів, а також приведення діяльності компанії у відповідність з сучасними галузевими стандартами. Завдяки впровадженню електронного документообігу пакет документів, необхідних для ведення бухгалтерського обліку, візується впродовж 3-5 хвилин, що істотно економить час і знижує організаційні витрати партнерів.

Процес вибудовування взаємодії між власниками рухомого складу і створеними ВРК не вплинув на виконання планів ремонту вагонів.[72]

Зважаючи на вище приведений факт, а також після спілкування з фахівцями з даного напряму суттєвих змін на ринку ремонту вагонів не відбулось. Змінилась тільки організаційна структура, але суть залишилась такою ж. Для прогнозування обсягів ремонту вагонів у вартісному виразі представлено рис. 3.1.

Рис. 3.1. Прогноз обсягів ремонту вагонів в вартісному виразі.

Привабливість ТОВ «Укрроспромснаб» для клієнтів є в тому, що вагоноремонтні депо знаходяться на шляху слідування до пункту навантаження. Що дозволяє знизити порожнії пробіг вагонів. Також перевага ще у тому, що для клієнта встановлюється єдина ціна на обслуговування вагонів одного типу. Це дозволяє більш оперативно працювати і зменшити для клієнта необхідність відстежування калькуляції кожного окремого вагону.

3.2 Розробка та обґрунтування заходів, спрямованих на покращення управління маркетинговою діяльністю на підприємстві

ТОВ «Укрроспромпостач» є невеликим підприємством, тому не потребує створення окремого маркетингового відділу. Для цієї мети достатньо буде найняти додаткового працівника. Це дасть смогу реалізувати маркетингову діяльність на високому рівні.

Для ТОВ «Укрроспромпостач» найбільш ефективно буде залучення додаткового працівника у якості маркетолога, який буде спостерігати за ринками за напрямками бізнесу, а також відстежувати коливання попиту та цін на надавані послуги. Це обумовлено тим, що менеджер відповідний за свій напрямок не завжди може зреагувати на зміни на ринку через завантаження, а також через низку причин, пов’язаних з його діяльністю. Наприклад: командировки, ділові зустрічі, документообіг, участь у виставках та ін..

Так створювання відділу буде не вигідно у зв’язку з низьким процентом ринкової частки та специфіки послуги. На сьогодні менеджер з послуги є відповідальним за наступні напрями діяльності зображені на рис. 3.2.

Розподіл

Дослідження ринку

Виробництво

Преса

Закупівля

Ціноформування

Обслуговування

Менеджер з послуги

Пабліситі

Збут

Контроль якості

Форма пропозицій

Пошук та розвиток

Рис. 3.2 Сфери діяльності менеджера з послуги

Зі схеми бачимо, що менеджер перевантажений та потребує делегування повноважень. Таким чином пропонується взяти на роботу, ще одну людину із заробітною платою у 3000 грн./міс., яка буде безпосередньо займатися моніторингом та відповідати за впізнанність підприємства на ринку. Тобто з усіх напрямків бізнесу на менеджера з маркетингу треба перекласти наступні обов’язки: пошук та розвиток напрямів, розробка пропозицій, пабліситі, преса, дослідження ринку. Та маркетолог повинен тісно взаємодіяти з менеджерами за напрямами бізнесу. Це потрібно для активної передачі інформації та швидкому реагуванню на ринкові зміни. Обмін інформації може здійснюватись, як у звичайному режимі роботи, так і виділятися окремий час для обміну інформацією та знайомству з існуючою ситуацією на ринку, а також пропозиції щодо розробки нових сервісів, або послуг.

Для поліпшення ситуації з маркетинговою діяльністю на підприємстві пропонується реалізувати наступний маркетингові заходи (табл.3.3).

Табл.3.3

Маркетингові заходи

Найменування заходу

Термін виконання

Заплановані грошові витрати

Підтримка сайту:

  • ріст впізнанності підприємства

лютень 2013р

2 000 грн

  • контекстна реклама у пошукових системах

січень-березень 2013р

3 000 грн

  • формування рубрик новин

протягом року

відсутні

Участь у конференціях, виставках

у Додатку Б

у Додатку Б

Відрядження до основних потенційних клієнтів (Росія, Казахстан)

05.02.2013 – Росія

19.02.2013 – Казахстан

20.05.2013 - Росія

50 000 грн

Формування телефонної бази клієнтів

протягом року

відсутні

Впровадження нового бизнесс проекту (модернізація штрипсовозов в універсальну платформу для вантажних контейнерів)

лютень-березень 2013

50 000 грн

Участь в тендерних торгах за напрямками діяльності підприємства

протягом року

5 000 грн

Продовження табл.3.3

Найменування заходу

Термін виконання

Заплановані грошові витрати

Сувеніри з назвою підприємства

початок вересня 2013

3 000 грн

Одяг для співробітників

до 10 березня 2013

6 000 грн

Корпоративні вечори та святкування

Водохрещення, Маслениця, Новий рік

до 10 000 грн

Для аналізу маркетингових заходів у таблиці 3.3 проведемо планування та аналіз витрат на маркетингову діяльність у табл. 3.4

Таблиця 3.4

Соседние файлы в папке моЁ