Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ситуаційне завдання 2

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
17.13 Кб
Скачать

Ситуаційне завдання 2

Козак Світлана

Вільям Ньюмен сформулював основні причини небажання керівників делегувати повноваження:

1. помилкова думка «Я зроблю це краще»;

2. відсутність здібностей керувати;

3. відсутність довіри до підлеглих;

4. побоювання ризику;

5. відсутність вибіркового контролю для попередження керівництва про можливу небезпеку.

Аргументуйте дані положення у світлі реалій сучасного стану підприємства з точки зору самоуправління і самомотивації, наведіть чотири приклади.

  1. Помилкова думка «Я зроблю це краще»

Якщо керівник думає що він завжди зробить роботу за свої підлеглих то він глибоко помиляється. Причиною чого є відсутність вільного часу для вирішення поточних питань. Психологічно він боїться що підлеглий працівник зробить цю роботу краще та швидше. Тому на підприємстві ТЗОВ “СЕ Борнетце Україна” обов’язкове проходженння тренінгу по делегуванню повноважень на всіх управлінських рівнях. Він дозволяє вивільнити час керівника на більш першочергові завдання та дати змогу підлеглим розвиватися.

  1. Відсутність здібностей керувати

Мистецтвом керувати підлеглими працівниками потрібно володіти сучасному керівнику. Керівник не повинен займатися виконанням роботи своїх працівників, він має вказати їм напрямок роботи, поставити чіткі завдання, здійснювати контроль виконання. Якщо керівник виконує роботу за підлеглого то у нього завжди буде проблема із відсутністю часу та він не буде встигати виконувати основну свою роботу.

  1. Відсутність довіри до підлеглих

Довіру підлеглих потрібно заслужити. В першу чергу довіра полягає в тому що керівник завжди впевнений, що робота виконується у повному обсязі та із 100% точністю, незалежно від контролю керівника. Як приклад можна навести наступний етап виробництва – у нічну зміну, коли керівники вищої ланки відсутні на роботі, процес виготовлення кабельної в’язки дотримується згідно норм і вимог клієнта, не дивлячись на відсутність прямого контролю керівника. Не прямий контроль буде здійснений лише зранку на основі електронного звіту. Якщо виникла критична ситуація, що загрожує зупинці виробництва, то обов’язкове зголошення керівнику відділу.

  1. Побоювання ризику

“Хто не ризикує той не п’є шампанського”. Завжди існує ризик при запуску нового проекту, що не будуть дотримані часові контрольні точки. При належному навчанні та зрізі знань підлеглих працівників ризик виявлення нестандартних ситуацій зменшується у рази. Як приклад, керівник навчив контролювати критичні параметри якості продукції. Підлеглі працівники виконавши роботу прозвітували за кожну зміну минулого дня електронними листами. Керівник зранку перечитує електронну пошту та аналізує звіти. У випадку зауважень він відписує листа або ж телефонує персонально.