Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ситуаційне завдання 7

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
18.9 Кб
Скачать

Ситуаційне завдання 7

Ви є виконавчим директором фірми, яка веде роздрібну торгівлю, і вирішили, що з метою виживання потрібно змінити стратегію. Ваш висновок - торгівлю зі знижками треба замінювати спеціалізованою торгівлею.

З огляду на це вам доведеться закрити 400 відділень з них 120 протягом року, а також збільшити обсяги експансії двох наявних спеціалізованих мереж роздрібної торгівлі й створити ще одну. Згідно з планом вам треба відкрити 300 відділень у цьому та 150 у наступному році. Крім того, ви хочете завершити створення мережі та відкрити ще 10 крамниць. Хоч вам і вдасться перевести деяких працівників з торгівлі зі знижками в спеціалізовану торгівлю, декілька сотень з них будуть без роботи.

Запитання:

  1. Аргументуйте власне рішення і опишіть ваші цілі.

Дане рішення базується на аналізі ринку роздрібної торгівлі з якого стало очевидним що для збереження фірми потрібно змінювати стратегію. Власне спеціалізована торгівля дозволить зберегти фірму та кадри. Відповідно потрібно зробити реструктуризацію відділень та перевести працівників на роботу у цьому напрямку. Відкриття відділень дозволить збільшити обсяги торгівлі.

2. Виберіть найефективніший спосіб ознайомлення працівників з вашими намірами і цілями.

Оскільки кількість відділень є достатньо велика найефективніше буде повідомити про наміри і цілі працівників електронною поштою. Керівника відділень поставити завдання довести до відома працівників даний лист та за необхідності щоб вони провели збори.

3. Розробіть власний альтернативний план на випадок виникнення проблем.

На випадок виявлення проблем має бути розроблений не один а декілька альтернативних планів. Це дозволить оперативно вирішувати непередбачені ситуації. У даній ситуації а я запропонувала б перед закриттям відділень проводити перекваліфікацію працівників з їх наступною атестацією. Перед відкриття крамниць здійснити моніторинг уточуючого середовища щодо місця розташування та споживчої спроможності населення у даному місці.

4. Які дії керівника з точки зору самоуправління будуть виправданими і чому?

Закриття відділень має відбуватися згідно наміченого плану з поступовим вивільненням працівників. Окрім того керівник повинен за 2 місяці повідомити працівників про їх вивільнення згідно законодавства (стаття 49-2 КЗпП). Мета цієї статті, що працівник міг знайти іншу роботу. Але це не найкращий крок, оскільки звільняться кваліфіковані кадри. Більш доцільніше було б здійснити перекваліфікацію для роботи у спеціалізованій торгівлі. Як варіант можна залишити енну кількість відділень із знижками, при хорошому старті відкрити більше відділень спеціалізованої торгівлі.