Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы по муз. пед. высшей школы с сайта.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
129.6 Кб
Скачать

01 Обєкт та предмет м.П.

Обєкт та предмет м.п. – м.п. включає 2 сфери музичної діяльності – муз.пед. науку та муз.пед. практику. Об’єкт м.педагогіки – цілісний процес навчання, виховання та розвитку особистості засобами муз. мистецтва. Предмет м.педагогіки - зміст та форми організації муз.пед.процесу.

Об’єкт муз.пед. практики – взаємодія учасників музично-педагогічного процесу, предмет – способи взаємодії, зумовлені його цілями та змістом.

Категорії музичної педагогіки - музичне виховання - це спеціально організований процес, що передбачає формування особистісних якостей учня та розвиток його здібностей засобами муз. Мистецтва. Музичне навчання – це цілеспрямоване пізнання явищ муз.мис, освоєння способів музичної діяльності. Муз.освіта – з боку викладача – це поєднання навчання і виховання, з боку учня – використання та формування музичних знань, вмінь та навичок. Освіта як система розглядається в таких вимірах: 1. Соціальний масштаб (світова м.освіта, муз.осв. у певній країні, регіональна), 2. Ступінь освіти (дошкільна, професійна(бакалавр, магістр), післядипломна і т.д.)3. Профіль (музичний, музично-педагогічний)

Сучасні тенденції розвитку музичної освіти: 1. Гуманізація, 2. Особистісноорієнтоване навчання, 3. Фундаменталізація (багатопрофільність, вихід у суміжні сфери), 4. Гуманітаризація (формує духовність особистості, планетарне мислення, художня картина світу), 5. Національна спрямованість, 6. Перехід від інформативних методів до активних(пошук, проблемність і т.д.), 7. Створення умов до творчої реалізації учнів, 8. Безперервність музичної освіти, 9.Органічне поєднання музичного навчання, виховання і розвитку, 10.відкритість системи музичної освіти

Зв’язки музичної педагогіки з іншими науками – муз.пед. і філософія – відповідно до концепції Абдуліна(рос.музикознавець, доктор) результатом взаємодії філософії і м.п. може стати головне: продукування знань, які є основою осмислення та розв’язання актуальних проблем муз.осв. Сучасну муз.п. вже неможливо уявити без філософсько естетичної спадщини минулих часів. Ментальні настанови духовності знаходимо у Г. Сковороди, М. Гоголя, П. Юркевича, п. Куліша.

Музикознавство та музична педагогіка – постійно взаємозбагачуються. Специфіка музичного – інтонаційність, жанр, музичний стиль.

Психологія та музична педагогіка – головною спрямованість педагогіки і психології є вивчення людини як особистості в її музичному розвитку. Спільні питання: вплив музики на людину, муз.здібності та можливості їх розвитку, вікові особливості . Наука , яка об’єднує психологію і музику називається музична психологія. Вона інтегрує музикознавчий, культурно антропологічний та муз-пед підходи.

Методологічні основи музичної педагогіки

Наукові підходи в музичній педагогіці: спільні методи з іншими науками – Системний , феноменологічний (ключове поняття інтенціональність - (лат. intentio — намір, прагнення) — властивість свідомості бути спрямованою на деякий об'єкт.)-розробки Гуссерля, Шелера, Дюфренна),Синергетичний – напрям філософсько-педагогічної думки, який відштовхується від глобального аналізу сучасності і формування нової парадигми наукової картини світу. (вивчає закономірність явищ і процесів у складних системах). Важливе правильне розуміння діалектико-синергетичного підходу – «людина – природа». Німецькі вчені розробили теорію про психофізичні стани, орієнтуючись на які можна займатись тією чи іншою відповідною діяльність – навчально-пізнавальною, творчою, Герменевтичний – особливість його в цілісному сприйнятті , осягненню та розуміння художньо-естетичного образу, який дає змогу створити умови для розвитку смислів та ідей.

Методологічні принципи музичної педагогіки: 1. Особистісний підхід(особистість –центр), 2. Діяльнісний – діяльність умова розвитку, 3. Полісуб*єктісний або діалогічний – діяльність, ще не показник особистості, особистість складніша. Особистість розкривається у діалозі з іншою особистістю. 4. Культурологічний(цінності і ціннісна структура світу, взаємозв’язок людини і культури), 5. Етнопедагогічний – нац..традиції, культура.. 6. Антропологічний (Ушинський) – використання даних всіх наук про людину

Виокремлення методологічних принципів педагогіки як галузі гуманітарного знання дозволяє по-перше, краще зрозуміти її дійсні проблеми, визначити способи їх вирішення, по-друге, проаналізувати суму освітніх проблем, встановити їх ієрархію.

Методи дослідження в галузі музичної педагогіки: 3 групи: 1.методи вивчення педагогічного досвіду . 2. Методи теоретичного дослідження. 3. Математичні методи. 1 – спостереження, бесіда, інтерв’ювання, анкетування, вивчення робіт учнів, вивчення педагогічної документації. 2 – методи емпіричного пізнання, засіб збирання науково педагогічних фактів, на їх основі виявляють проблему, формують гіпотезу. Використовують індуктивні методи – від часткового до цілого, та дедуктивні – від цілого до часткового. 3 – все, що пов’язане з підрахуванням для формування теорії та вивчення педагогіки.

№ 2 Музыкальная педагогика , как система

Музична педагогіка – системний об ' єкт . І як частина педагогіки в цілому вона унаслідує від неї складові елементи . Складові елементи педагогіки , що перебувають в нерозривній єдності :

- Навчання : ставить на меті виховати професіонала , переважає в старший період

- Виховання : головна задача якого – вносити певні закони в свідомість . Виховання найбільш актуальне в перехідний період .

- Розвиток : перетворення задатків ( потенційних можливостей особистості ) в здібності . Набуті здібності перетворюються в задатки на новому рівні , які знову треба перетворювати в здібності . Превалює в дошкільному періоді та на початку шкільного .

Выступает отдельно : - Образование

Процеси музичної педагогіки розгортається в часі , різні її складові елементи мають різне за значенням місце в різні етапи виховання .

Існує поділ педагогіки по тому складовому елементу , що превалює : розвиваюча , виховуючи , навчальна педагогіка . Також педагогіка поділяється на професійну та просвітительську .

Існує цілий ряд авторських систем музичної педагогіки але найбільшу відомість і розповсюдження мають наступні три :