Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

конституцційне 12

.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
45.06 Кб
Скачать

Навчальне завдання № 12 для семінарського заняття на тему:

"Конституційно-правовий статус Верховної Ради України"

Питання для обговорення:

1. Конституційно-правовий статус та принципи діяльності Верховної Ради України.

2. Конституційний склад і структура Верховної Ради України.

3. Компетенція (функції та повноваження) Верховної Ради України.

4. Організаційно-правові форми діяльності Верховної Ради України.

5. Законодавчий процес та інші парламентські процедури.

6. Юридична природа актів Верховної Ради України.

Основні поняття, вето; декларація; денонсація, депутатська фракція; закон; законодавча влада; законодавча ініціатива; законодавчий процес; законопроект; засідання; коаліційна угода; коаліція; коаліція депутатських фракцій; лобіювання; омбудсман; опозиція; парламент; парламентаризм; парламентська опозиція; поправка; постанова; проект акта; промульгація; пропозиція; ратифікація; сесія; тимчасова слідча комісія; тимчасова спеціальна комісія; фракція.

|Творчо-аналітичні завдання (форма виконання письмова):

1. Вирахуйте чому дорівнює: (А + Б):(В - Г) = , де

А - різниця між мінімальною кількістю народних депутатів, які можуть внести на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до розділу першого Конституції України і мінімальною кількістю народних депутатів, які можуть прийняти рішення про створення тимчасової слідчої комісії;

Б - різниця між кількістю підстав дострокового припинення повноважень Президента України і кількістю днів, протягом котрих Верховна Рада збирається у разі введення воєнного стану;

В - мінімальна кількість народних депутатів України; які можуть прийняти закон про Центральну виборчу комісію;

Г - мінімальна кількість народних депутатів України, які можуть затвердити Конституцію Автономної Республіки Крим.

2. Вирахуйте чому дорівнює: (А - Б) + (В : Г) = , де

А - мінімальна кількість голосів народних депутатів Верховної Ради України, яка необхідна для прийняття закону про використання державних символів;

Б - мінімальна кількість голосів народних депутатів Верховної Ради України, яка необхідна для затвердження Конституції Автономної Республіки Крим;

В - мінімальна кількість народних депутатів Верховної Ради України, які можуть подати законопроект про внесення змін до Конституції України;

Г - термін протягом котрого, після набрання чинності Конституції України, зберігається порядок проведення огляду та обшуку житла.

З.Вирахуйте чому дорівнює: Б - (А : С) : Д = , де

А - мінімальна кількість народних депутатів Верховної Ради України, які можуть подати законопроект про внесення змін до розділу І Конституції України "Загальні засади

Б мінімальна кількість голосів народних депутатів Верховної Ради України, яка необхідна для затвердження Конституції Автономної Республіки Крим;

С - строк на котрий здійснюється перше призначення на посаду професійного судді Президентом України (у роках);

Д половина максимального терміну після схвалення Програми діяльності Уряду, протягом якого не може розглядатися Верховною Радою України питання про відповідальність Кабінету Міністрів України (у місяцях).

4. Вирішіть юридичне рівняння користуючись наведеними нижче позначеннями букв для отримання кількості читань, за процедурою яких Верховною Радою України розглядаються і приймаються законопроекти:

(а + b)-с

а - (х + у)

а - конституційний склад Верховної Ради України;

b - мінімальна кількість народних депутатів України, необхідна для подолання вето Президента України;

с - мінімальна кількість народних депутатів України,, необхідна для ініціювання перед Головою Верховної Ради України скликання позачергової сесії парламенту;

d - мінімальна кількість народних депутатів України, необхідна для прийняття Виборчого кодексу України; І

х - вік, з досяганням якого громадянин України може бути обраний народним депутатом України;

у - конституційний строк повноважень Верховної Ради України.

5. У вітчизняній юридичній науці та політикумі неодноразово порушувалося питання щодо необхідності впровадження моделі двопалатного парламенту в Україні, за якого одна із палат буде представляти інтереси регіонів України, а інша - інтереси усього Українського народу. Дане питання також було одною із підстав для проголошення 15 січня 2000 року Указом Президента України № 65/2000 всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

А як Ви відноситися до реалізації ідеї бікамералізму в Україні? Вкажіть позитивні та негативні сторони упровадження моделі двопалатного парламенту в Україні?

6. Опозиційними депутатськими фракціями з мотивів відвертого ігнорування їхніх законодавчих ініціатив парламентського коаліцією, було заблоковано у будинку Верховної Ради України вхід до зали для проведення пленарних засідань. Зважаючи на цей факт та на безрезультатні перемовини з опозицією, народні депутати України від коаліції через тиждень зібралися в одному із конференц-залів м. Києва. На даному, засіданні парламентарі від коаліції депутатських фракцій ухвалили рішення більшістю від конституційного складу Верховної Ради України проводити пленарні засідання у цьому місті до моменту розблокування опозицією приміщення у будинку парламенту.

Дайте конституційно-правову оцінку діям як опозиції, так і коаліції. Чи можливо проводити пленарні засідання Верховної Ради України поза межами її приміщення?

7. Президент України подав до Верховної Ради України проект Закону України «Про Антикорупційне бюро України» та визначив його в якості невідкладного. Парламент отримавши його, з метою оперативного опрацювання закону, на першому черговому пленарному засіданні ухвалив більшістю голосів народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України Рішення аd hос. Згідно даного рішення було скорочено строки внесення альтернативних законопроектів більш ніж на половину, залишивши для їх внесення лише п'ять днів.

Що таке Рішення ad hoc? Чи в межах Регламенту парламент прийняв Рішення аd hос у даному випадку? '

8. Новообрана на позачергових виборах Верховна Рада України через півроку з дня свого обрання не змогла протягом ЗО днів однієї чергової сесії розпочати пленарні засідання. Причиною цьому - сильне протистояння у парламенті депутатських фракцій, що виразилось у блокуванні опозицією його роботи. Президент України зважаючи на бездіяльність парламенту, видав Указ про дострокове припинення його повноважень та призначення відповідних позачергових виборів. Голова Верховної Ради України за результатами консультацій з керівниками депутатських фракцій з цього приводу, повідомив на спеціальному брифінгу, що Президент України у даному разі перевищив свої повноваження. Спікер також оприлюднив конституційне подання 47 народних депутатів України до Конституційного Суду України щодо конституційності Указу Глави держави.

Спрогнозуйте рішення Конституційного Суду України виходячи із ситуації, що склалася.

9. Верховна Рада України прийнявши у другому читанні проект Виборчого кодексу України, визнала його таким, що не потребує доопрацювання. Оскільки до проекту також не надійшло зауважень щодо його змісту від народних депутатів України, інших суб'єктів права законодавчої ініціативи, юридичного та експертного підрозділів апарату Верховної Ради України, Голова парламенту поставив питання на голосування народними депутатами України щодо остаточного прийняття проекту. За результатами голосування його було прийнято більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

Проаналізуйте процедуру прийняття проекту Виборчого кодексу України. Чи з дотриманням Регламенту Верховної Ради України його було прийнято?

10. До Верховної Ради України станом на 1 березня 2007 року було обрано 435 народних депутатів України. Наступного дня на засідання Верховної Ради України не з'явилась група народних депутатів України (а саме одна десята частина від конституційного складу парламенту), які перебували в складі офіційної делегації парламенту України на засіданні Ради Європи, Крім того, в цьому засіданні з українського боку взяли участь перший заступник Голови Верховної Ради України (голова офіційної делегації) та Голова Конституційною Суду України. 5 народних депутатів були відсутні на засіданні Верховної Ради України за станом здоров'я. В голосуванні про створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань газопостачання в Україну взяли участі, всі присутні народні депутати. З них при голосуванні: "утрималось" - 44 народні депутати: "проти" проголосувало в три рази більше народних депутатів ніж "за". Скільки голосів не вистачило для прийняття цього рішення?

П. До Верховної Ради України обрано 418 народних депутатів, гювноваження

11. До Верховної Ради України обрано 418 народних депутатів, повноваження яких визнані і не припинені у встановленому законом порядку. На пленарне засідання з'явилось 367 народних депутатів. В голосуванні з питання про встановлення -терміну перебування на посаді Президента України 6 років (відповідно до загальноєвропейської традиції) взяло участь 267 депутатів, проголосувало "за" 120 депутатів. Скільки геілосів не вистачило для прийняття цього рішення?

12. До Верховної Ради України обрано 448 народних депутатів повноваження яких визнані та не припинені у встановленому законом порядку. 11а пленарне засідання з'явилось 399 народних депутатів. В голосуванні з питання про перенесення столиці України з м. Києва до м. Львова взяло участь 345 депутатів. За прийняття даного рішення проголосувало 298 депутатів. Скільки голосів не вистачило для прийняття даного рішення?

Запитання для самоконтролю:

1. Розкрийте поняття парламентаризму. Визначте місце парламентів у системі органів державної влади.

2. Охарактеризуйте конституційно-правовий статус Верховної Ради України.

3. Визначте конституційний склад і структуру Верховної Ради України. Яке значення в діяльності парламенту України відіграють парламентська більшість та парламентська опозиція?

4. Які функції та повноваження виконує Верховна Рада'України? Розкрийте їх зміст. 5. Які основні організаційно-правові форми діяльності Верховної Ради України Вам

відомі? Охарактеризуйте їх.