Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МіЕк.doc
Скачиваний:
208
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ННІ менеджменту, адміністрування та права

Факультет менеджменту Кафедра менеджменту ЗЕД

Мікроекономіка методичні вказівки

для проведення практичних занять та організації самостійної роботи студентів денної форми навчання факультету обліку і аудиту (ОКР «Бакалавр», галузь знань 0305 «Економіка та підприємництво», напрям підготовки 6.030509 «Облік і аудит»), фінансово-економічного (ОКР «Бакалавр», галузь знань 0305 «Економіка і підприємництво», напрям підготовки 6.030502 «Економічна кібернетика», 6.030508 «Фінанси і кредит»; 6.030503 «Міжнародна економіка»

Вінниця – 2014

УДК 330.101.542(072)

Ціхановська В.М., Феняк Л.А., Хаєцька О.П. Методичні вказівки для проведення практичних занять та організації самостійної роботи з дисципліни «Мікроекономіка» для студентів факультету денної форми навчання ОКР «Бакалавр», галузь знань 0305 «Економіка та підприємництво», напрям підготовки 6.030509 «Облік і аудит» та фінансово-економічного факультету ОКР «Бакалавр», галузь знань 0305 «Економіка і підприємництво», напрям підготовки 6.030502 «Економічна кібернетика», 6.030508 «Фінанси і кредит»; 6.030503 «Міжнародна економіка». – Вінниця: ВНАУ, 2014. – 92 с.

Рецензенти: Мулик Т.О., к.е.н., доцент, ВНАУ

Т.І. Павлюк, к.е.н, доцент, ВТЕІ КНТЕУ

Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності ВНАУ від 23 грудня 2013 р., протокол № 5 та на засіданні вченої ради факультету менеджменту ВНАУ від ______________ 2014 р., протокол № ___.

Рекомендовано навчально-методичною комісією ВНАУ, протокол № ___ від ______________ 2014 р.

Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу ВНАУ заборонено

ЗМІСТ

стр.

ПЕРЕДМОВА

4

І. СТРУКТУРА КУРСУ ЗА КМСОНП ДЛЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «МІКРОЕКОНОМІКА»

6

ІІ. ОРІЄНТОВНА СТРУКТУРА ЗМІСТУ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «МІКРОЕКОНОМІКА»

7

ІІІ. СХЕМА ОРІЄНТОВНОГО РОЗПОДІЛУ БАЛІВ ЗА ВИДАМИ РОБІТ ДИСЦИПЛІНИ «МІКРОЕКОНОМІКА»

8

ІV. МОДУЛЬ І. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ТЕОРІЇ РИНКУ

9

V. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІ. ТЕОРІЇ ПОВЕДІНКИ І РІВНОВАГИ СПОЖИВАЧА ТА ВИРОБНИКА В РИНКОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ

25

VІ. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІІ. ТЕОРІЇ РИНКІВ ДОСКОНАЛОЇ ТА НЕДОСКОНАЛОЇ КОНКУРЕНЦІЇ

43

VІІ. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІV. РИНКИ РЕСУРСІВ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ РИНКОВОЇ СИСТЕМИ

64

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ З КУРСУ «МІКРОЕКОНОМІКА»

85

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

88

Передмова

Мікроекономіка як складова економічної теорії, входить до фундаментально-професійного блоку сучасної системи підготовки фахівців економічних спеціальностей і є обов’язковою дисципліною. Необхідною передумовою для повноцінного опанування матеріалу з курсу «Мікроекономіка» є глибокі знання з основ економічної теорії, історії економічних вчень, вищої математики. Методичні вказівки розроблено згідно із програмою навчальної дисципліни та відповідно до змістовної частини галузевих стандартів вищої освіти і освітньо-професійної програми підготовки бакалавра, галузь знань – «Менеджмент і адміністрування», напрям підготовки 6.030502«Економічна кібернетика», 6.030509 «Облік і аудит», 6.030508 «Фінанси та кредит»

Мікроекономіка вивчає поведінку та механізм прийняття рішень окремими господарюючими суб’єктами (індивід, домогосподарство, підприємство, галузь), що діють в умовах обмеженості ресурсів. Дана дисципліна всебічно аналізує підґрунтя раціональної діяльності виробників та споживачів, власників виробничих та фінансових ресурсів, визначає сутність зовнішніх факторів, що впливають на їх рішення.

Об’єктом вивчення мікроекономіки є поведінка мікроекономічних суб’єктів, тобто процес розробки, прийняття і реалізації рішень відносно вибору і використання обмежених ресурсів з метою одержання якомога більшої вигоди.

Метою курсу є формування ринково-орієнтованого світогляду і ґрунтовних знань у студентів щодо поведінки економічних суб’єктів та методів прийняття ними оптимальних господарських рішень за наявних обмежених ресурсів та альтернативних можливостей їх використання; щодо механізму функціонування національної економіки та набуття навичок дослідження показників економічного та соціального розвитку економіки завдяки використанню універсального інструментарію та економічного моделювання.

Для досягнення поставлено мети передбачається вирішення таких завдань:

• визначенні та розумінні мікроекономічних явищ та понять;

• поглибленні теоретичних знань з економічної теорії;

• опануванні методів мікроекономічного моделювання та аналізу;

• використанні результатів мікроекономічного аналізу для розробки та прийняття управлінських рішень.

Самостійна робота студентів при вивченні курсу «Мікроекономіка» проводиться у таких формах, як опрацювання лекційного та практичного матеріалу, розв’язування задач, вивчення тем або окремих питань, що виносяться для самостійної роботи, ознайомлення із законодавчими та нормативними актами України, підготовка до іспиту.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

  • основи аналізу і взаємодії попиту і пропозиції;

  • як формується споживчий вибір на ринку;

  • як фірма визначає кількісний і якісний склад ресурсів для виробництва певного обсягу продукції;

  • як фірма визначає обсяг виробництва та ціну на продукцію залежно від ринкової структури.

Вміти:

  • аналізувати діяльність підприємства за умов досконалої та недосконалої конкуренції;

  • аналізувати поведінку споживачів на ринку товарі і послуг, а також домогосподарств на ринку факторів виробництв.

Контроль рівня знань студентів здійснюється шляхом опитування на семінарських та практичних заняттях, а також на індивідуальних консультаціях, виконання тестових завдань та написання модульно-підсумкових робіт, розв’язування задач та підсумковим іспитом.