Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ1.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
337.92 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

Вінницький національний аграрний університет

Агрономічний факультет

Кафедра землеробства,

ґрунтознавства та агрохімії

Курсова робота

З ґрунтознавства на тему:

«Утворення та агровиробнича характеристика темно-сірого опідзоленого, чорнозему реградованого слабозмитого та чорнозему південного слабоерудованого ґрунтів»

Роботу виконала:

Студентка 21-ПіВ групи, 2 курсу

Корбут Ірина Володимирівна

Вінниця 2012

Вступ

Грунт — це поверхневий шар земної кори, видозмінений під впливом фізичного, хімічного і органічного вивітрювання. Це ланка, що зв'язує живу і неживу природу. Складається з твердих речовин, ґрунтової води, повітря і живих організмів.

Процес утворення ґрунтів пов'язаний з кліматом, рослинністю, рельєфом, діяльністю мікроорганізмів, мінеральним складом підґрунтя і працею людини.

Грунт по-перше, він не лише впливає на організми, але одночасно служить середовищем існування для багатьох видів мікробів, рослин і тварин, тобто належить до факторів, які формують середовище. По-друге, ґрунт є продуктом динамічної взаємодії між гірською породою, кліматом і органічним світом, а сьогодні також і з людським суспільством. Таким чином, ґрунтові організми разом з абіотичними факторами створюють своє середовище проживання. І нарешті, по-третє, грунт межує з абіотичними і біотичними факторами.

Грунт мінливий у просторі. Це явище добре ілюструє географічна зональність ґрунтів, відкрита В. В. Докучаєвим. Однак навіть в умовах однієї зони трапляється мозаїчне розмаїття ґрунтів, тобто так званих едафотопів.

В Україні земельні ресурси використовуються переважно в сільському і лісовому господарствах. Землеробська освоєність земель є значно вищою від екологічно допустимих норм. Використання земель агропромислового комплексу характеризується екстенсивним характером. Крім орних земель, грунти використовуються під багаторічні насадження, сіножаті й пасовища. Найцінніші грунти використовуються для вирощування пшениці, цукрових буряків, кукурудзи, соняшника в лісостеповій і степовій природних зонах.

Розділ 2.Характеристика господарства

2.1.Організація та виробнича діяльність господарства

Ялтушківська дослідно - селеційна станція ІБКіЦБ НААН України одна із найстаріших науково-дослідних установ нашої країни. Заснована в 1898 році з метою створення вітчизняних високопродуктивних сортів цукрових буряків, адаптованих до місцевих ґрунтово-кліматичних умов. Історія її заснування пов’язана з боротьбою акціонерних об’єднань Російської імперії за створення в крані своїх дослідно-селекційних установ з метою забезпечення сільського господарства власним сортовим насінням.

Загальна земельна площа станції складає: 1325,0 з них с/г угіддя -1130 га, з с/г угідь рілля становить -1074 га., а в структурі с/г угідь – 81,1% в 2005р., а в 2006, площа ріллі – 1064 га., і відповідно 80,3%. Площа сінокосів збільшилась з 17,2 га до27,8 га аструктура з 1,3 до 2,1. Площа господарства на протязі 3-х років залишилась незмінною 38,4га. В господарстві площа лісу становить 101,0 га., а вструктурі земельних угідь 7,6%. Земельні угіддя становлять 80,8 га іі в структурі земельних угідь складають 6,1 %. Це землі, які перебувають під забудовами ,землі,які перебувають в короткотерміновому користування населення.

Структура посівних площ станції ІБКіЦБ НААН України

Таблиця 1

Види угідь

2010р.

2011р.

2012р.

Га

%

га

%

га

%

С/г угіддя всього

1325

85,3

1130

85,3

1130

85,3

В т. ч . рілля

1074

81,1

1064

80,3

1064

80,3

Сінокоси

17,2

1,3

27,8

2,1

27,8

2,1

Пасовища

38,4

2,9

38,4

2,9

38,4

2,9

Ставки

4,0

0,3

4,0

0,3

4,0

0,3

Захисні лісосмуги

9,3

0,7

9,3

0,7

9,3

0,7

Ліс

101

7,6

101

7,6

101

7,6

Інші угіддя

80,8

6,1

80,8

6,1

80,8

6,1

Всього

1325

100

1325

100

1325

1325

Станція складається із відділу науки та дослідного господарства, до складу останнього входять відділення Слобода, Черешневе, Лугове.

Станція розташована на віддалі 96 км від обласного центру (м. Вінниця)

та 18 км районного центру (м. Бар).

За останні роки виконання науково-технічної програми досліджень в області селекції сортів сільськогосподарських культур співробітниками Ялтушківської дослідно-селекційної станції створено та занесено до Реєстру сортів рослин України спільно з іншими науковими установами більш як 20 гібридів цукрових буряків на цитоплазматичній чоловічостерильній основі (ЦЧС) (Ялтушківський ЧС 72, Анічка, Ворскла, КВ-Бар, Явір, Максим, Смарагд, Прометей та ін.), сорт Ярого Ячменю Оксамитовий, сорт кормових буряків Сонет та гречки Крупнозелена.

Крім цього, в Україні швидше, ніж раніше, створюються нові сорти сільськогосподарських культур, особливо зернових та зернобобових, які потребують сортозаміни у сільськогосподарських господарствах різної форми власності.

Найбільш повна і швидка реалізація досягнень селекції можлива тільки при добре організованому насінництві, основні завдання якого зводяться до прискореного відтворення, розмноження насіння нових районованих та підтримання генетично зумовлених ознак та властивостей вирощуваних у виробництві сортів та гібридів. В процесі розмноження та виробничого використання ці ознаки та властивості поступово погіршуються внаслідок механічного та біологічного засмічення, появи мутацій, зниження стійкості до хвороб та шкідників тощо.

Станція створена з метою здійснення науково-дослідних робіт, згідно програм інституту, здійснення прикладних досліджень, організаційно-господарського забезпечення умов для своєчасного та високоякісного проведення наукових досліджень, апробації наукових розробок надання науково-технічних послуг в галузі насінництва, рослинництва та землеробства, вирощування елітного насіння польових культур, проведення виробничої перевірки та впровадження у виробництво наукових розробок.

Основними напрямами і видами наукової і господарської діяльності станції є :

  • виробництво, заготівля, та переробка сільськогосподарської продукції рослинництва та тваринництва, надання сільськогосподарських послуг;

  • створення та впровадження у виробництво високопродуктивних сортів та гібридів цукрових буряків, гречки та інших культур, які відповідають вимогам інтенсивних технологій;

  • виробництво базисного насіння цукрових буряків та інших культур вищих репродукцій, які забезпечують підтримку та прискорену сортозаміну і сортооновлення;

  • реалізація базисного насіння цукрових буряків, гречки та інших культур;

  • розробка і освоєння у виробництво інтенсивних технологій, нових технологічних процесів, які забезпечують стале виробництво цукрових буряків та передбачають раціональне використання земельних ресурсів;

  • здійснення міжнародного науково-технічного співробітництва, забезпечення реклами науково-технічної продукції;

  • організація та здійснення оптової, роздрібної торгівлі власної продукції;

  • здійснення перевезення вантажів по території України, якщо це не шкодить діяльності станції;

  • здійснення заходів щодо вирішення програми соціального розвитку станції, створення умов для ведення особистих підсобних господарств ї працівників.

Спеціалізація господарства – створення високопродуктивних сортів та гібридів цукрових буряків, гречки та інших сільськогосподарських культур, вирощування та забезпечення поставок аграрному комплексу базисного насіння, впровадження технологічних процесів, що відповідають світовому рівню по профілю діяльності станції, проведення в регіоні єдиної науковотехнічної політики в галузі буряківництва, направленої на досягнення високої конкурентоспроможної продукції, підвищення ефективності виробництва за рахунок використання науково-технічного потенціалу.

Станція є державним госпрозрахунковим науковим підприємством з частковим бюджетним фінансуванням державних програм та правом здійснення господарської діяльності.

На станції з метою розміщення насінницьких ділянок по кращих попередниках створена спеціальна селекційна сівозміна, у якій наступне чергування культур:

  • чистий пар

  • озима пшениця

  • цукрові буряки

  • ячмінь + багаторічні трави

  • багаторічні трави

  • озима пшениця

  • цукрові буряки

  • горох

  • озима пшениця

  • гречка

Наукове обґрунтування чергування культур в просторі і часі є однією з головних складових систем землеробства, одним із найдешевших факторів, який в поєднанні з раціональними системами удобрення, обробітком грунту та іншими агротехнічними заходами забезпечує передумови високої продуктивності культур та стабілізації родючості ґрунтів і фіто санітарної ситуації в посівах. Головна вимога до сівозміни полягає в тому, щоб для кожної культури створити найкращі умови для росту і розвитку. Найбільш цінні культури необхідно розміщувати по кращих попередниках; рослини суцільного способу посіву змінюються просапними, бобові – не бобовими, культури з глибоко- і мілкопроникаючим корінням необхідно чергувати; як правило, не слід допускати повторні посіви культур.

Починаючи з 2010 року на станції проводяться досліди за програмою «Біоенергетичні ресурси».

Проводяться досліди по технології вирощування біоенергетичних культур (зокрема, світчграсу) для виробництва твердого біопалива, енергетичних культур для виробництва цукру та біопалива.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]