Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
384.51 Кб
Скачать

47

зростання.

Мета даної роботи полягає у формуванні основних завдань і принципів проведення податкової політики, характеристиці елементів податкової системи України та її місця у фінансовій системі в цілому.

Досягти поставлену мету передбачається шляхом розгляду наступних питань:

  • передумов виникнення і розвитку податкової політики і податкової системи України за часів незалежності;

  • суті податкової політики;

  • економічної ефективності і фіскальної ролі податкової політики;

  • основних завдань податкової політики та практики їх реалізації;

  • ролі податкової системи у становленні ринкової економіки України;

  • характеристики основних ланок податкової системи;

Предметом дослідження є сукупність теоретичних та практичних аспектів податкової політики, що проводиться державою.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти, що визначають податкову систему, офіційні статистичні матеріали Державного комітету статистики України, звітні дані Міністерства фінансів України та Національного банку України, джерела міжнародних фінансових організацій, наукові праці і монографії вітчизняних і зарубіжних економістів, періодична література.

Розділ 1 науково-теоретичні аспекти податкової політики україни

    1. Огляд економічних джерел

Для існування держави необхідні величезні фінансові ресурси, що акумулюються в бюджетному і позабюджетному державному централізованому фондах в основному завдяки функціонуванню податкової системи. Економічні відносини, зв'язані з податками, у тому чи іншому ступені торкаються всього населення країни, тому основні теоретичні і практичні аспекти побудови податкової системи цікавлять не тільки фахівців (економістів, юристів, керівників усіх рівнів, підприємців), але і звичайних громадян.

Розглянемо проблеми, що виникають під час формування податкової політики України, а також шляхи покращення й розвитку в поданій нижче табл.1.1.

Таблиця 1.1

Огляд економічних джерел

Літературне джерело

Короткий зміст

Сфера використання

1

2

3

4

1

Балак І.О. Роль місцевих податків і зборів в економічній системі Волинської області/ І.О. Балак //Регіональна економіка. – 2011. -№7. –С.251-255

Розширення переліку місцевих податків та зборів має здійснюватися також за рахунок запровадження податків із цільовим використанням одержаних коштів: наприклад, збори за прибирання й освітлення вулиць, за збирання сміття, упорядкування парків, зон відпочинку, кладовищ тощо.

Місцевими потаковими органами

2.

Бикардова Н.О. Місцеві податки і збори як чинник ефективної діяльності місцевого самоврядування/ Н.О. Бикардова // Економіка та держава. - 2010. - №4. -С.22-23

Встановлення місцевих податків і зборів регулюється, як відомо, Декретом КМУ "Про місцеві податки і збори", в якому закріплено вичерпний перелік та граничні розміри ставок місцевих податків і зборів та розкрито механізм їх обчислення.

Органами державної податкової інспекції в містах

Продовження табл. 1.1

1

2

3

4

3

Вахновська Н.А. Податковий кодекс в контексті реформування податкової системи України/ Н.А. Вахновська // Економічний форум. -2012. - №1. –С. 17-23

Протягом останніх років у сфері податкової реформи в Україні відбулося багато позитивних зрушень. Деякі з прийнятих Верховною Радою України законів, постанов Кабінету Міністрів України і нормативних актів Державної податкової адміністрації України.

У сфері реформування податкової системи України

4

Вахновська Н.А. Сучасні принципи податкової політики держави/ Н.А. Вахновська// Економічний форум. -2011. - №4. –С.31-36

Принцип нейтральності податкової системи означає, що інвестиційні, комерційні й економічні рішення повинні прийматися незалежно від податкових наслідків таких рішень.

У сфері визначеня принципів податкової політики

5

Винаходова С. Зарубіжний досвід місцевого оподаткування/ С.Винаходова // Вісник податкової служби України. -2011. - №2 –С.34-37

У свою чергу, організації, які беруть на себе ризики, як і будь-яка інша комерційна структура, мають інтерес отримати прибуток.

Зарубіжний досвід місцевого оподаткування

6

Веремчук Д.В. Сутність податкової політики та її роль у державному регулюванні економіки/ Д.В.Веремчук// Фінанси України. – 2012. - №9. –С.65-81

Очевидно, що податок з обороту не відповідає цьому принципу. Підприємець повинен мати можливість обирати форму власного бізнесу незалежно від податкових наслідків його вибору.

Визначення ролі податкової політики у державному регулюванні

7

Волошина С. Шляхи збільшеня доходної бази місцевих бюджетів/ С. Волошина // Фінанси України. – 2012. – № 6. –С. 65-68.

Враховуючи незначну фіскальну роль місцевих податків і зборів та

проблеми їх адміністрування, вдосконалення системи адміністрування місцевих податків не приведе до значного нарощування доходної бази місцевихбюджетів.

Збільшеня доходної бази місцевих бюджетів

8

Дикун О.В. Сутність та принципи реалізації податкової політики на різних організаційних рівнях/ О.В. Дикун // Фінанси України. -2011. - №5. –С.107-112

За умови введення в податковій системі досить кількості взаємодоповнюючих податків загальне податкове навантаження розподіляється серед усіх цих податків, оскільки жоден податок не здатний забезпечити всі або велика частка надходжень у бюджет.

Використовується при визначенні принципів реалізації податкової політики на різних

Продовження табл.. 1.1

1

2

3

4

9

Трофімова Л.В. Податкова політика і податкова система/ Л.В. Трофімова // Фінанси підприємств. - 2010. - №1. –С. 364-370

Деякі види податків по своїй природі є регресивними. Податок на нерухомість, податок із продажу (податок на додану вартість), акцизний збір і мито визначаються таким чином, що їхня сума не залежить від рівня забезпеченості платника податків, хоча випадково така залежність і може мати місце. Тому серед осіб, що повинні сплачувати такі податки, можуть бути як забезпечені, так і менш забезпечені люди.

У сфері визначеня принципів податкової політики та основних засад податкової системи

10

Козоріз Г.Г. Проблеми розвитку страхового ринку в Україні/ Г.Г. Козоріз // Регіональна економіка. – 2011. -№2. -С.182-191.

Гальмуючим фактором розвитку страхового ринку в Україні є те, що капіталізація і стан фінансових ресурсів переважної більшості страхових компаній є нероздільними і не забезпечує їх конкурентоспроможність навіть на внутрішньому ринку.

Страховими компаніями України при здійсненні основної діяльності

11

Корецький О.М. Податкова політика як один із важелів інвестиційної діяльності держави/ О.М. Корецький // Економіка розвитку. -2011. -№6. –С.96-99

Податкова система повинна бути подібної до систем, що існують у більшості інших країн, оскільки іноземні інвестори хотіли б обкладатися податками по знайомій їм системі. Уведення такої системи також дозволило б вітчизняним підприємствам більш ефективно конкурувати в інших країнах.

При визначенні податкової політики як одного із важелів інвестиційної діяльності держави

12

Лось А.Ф. Податкова політика та її вплив на фінансову діяльність суб’єктів господарювання/ А.Ф. Лось // Науковий вісник ЧДІЕУ. – 2010. - №2(6). –С.168-173

Податкова система не може сприяти інвестиціям, економічному розвитку, конкурентноздатності і працезайнятості. якщо ставки оподатковування настільки високі, що дозволяють досягти належного рівня прибутковості, Високі ставки оподатковування здатні відпугувати навіть самого оптимістичного бізнесмена. Крім цього, занадто високі ставки продовжують життя тіньового сектора економіки.

Суб’єктами господарювання при визначенні впливу на них податкової політики

13

Мних М.В. Місцеві податки і збори як джерело наповнення бюджету міста Луцька/ М.В. Мних // Економіка та держава. -2010. -№4. -С.22-23

У зв’язку із переходом України до ринкових принципів господарювання вимагає вивчення

корисний досвід розвинутих країн у галузі фінансів. Головна закономірність у функціонуванні місцевих фінансів у цих країнах.

Місцеві податки і збори як джерело наповнення бюджету

Продовження табл. 1.1

1

2

3

4

14

Машина Н.І. Податкова система: Навч. Посіб. –К.: Центр навчальної

літератури. 2009. – 504 с.

Валовий дохід страхових компаній складається з отриманих премій та доходу від інвестованих в активи (цінні папери) коштів.

Основні засади податкової системи

15

Пузаненко В. Проблеми та шляхи реформування системи місцевого оподаткування в Україні/ В. Пузаненко // Юридична Україна - 2010. - №1. -С.69-73

Місцеві податки та збори – досить

різнопланове явище в податковій системі України. Зазвичай вони не відіграють важливої ролі у

формуванні як консолідованого, так і місцевого бюджетів.

Реформування системи місцевого оподаткування в Україні

16

Сіренко І. Проблеми справляння місцевих зборів і податків/ І. Сіренко // Актуальні проблеми економіки. - 2011. -№3. –С.23-25

Функціонування ефективної бюджетної системи України, що складається з державного бюджету та місцевих бюджетів, неможливе без функціонування надійної дохідної бази місцевих бюджетів.

Справляння місцевих зборів і податків

17

Шірянін Л.В. Виникнення та розвиток місцевого оподаткування/ Л.В. Шірянін // Актуальні проблеми економіки. - 2010. -№9. –С.173-179

Платниками комунального податку є юридичні особи, крім бюджетних установ та організацій, планово-дотаційних та сільськогосподарських підприємств.

Пропозиції щодо розвитку місцевого оподаткування

18

Осадець С.С. Податкова система: Підручник. – Видання друге, перероблене і доповнене. -К.: КНЕУ. - 2008. -346 с.

Система місцевих податків і зборів потребує перегляду. До неї обов'язково мають належати: податок на майно, податок на транспортні засоби.

Трактування теоретичних аспектів податкової системи

19

Уллубієва К.К. Розвиток нормативного регулювання бухгалтерського обліку розрахунків за податком на додану вартість в Україні/ К.К. Уллубієва // Проблеми обліку і контролю. – 2012. - №1(10). – С.270-274.

Для обліку розрахунків за ПДВ у той період використовувався лише один рахунок 68 «Розрахунки з бюджетом», субрахунок «З податку на додану вартість».

В бухгалтерському обліку

20

Шибунько В. Ставка податку на додану вартість: переваги та недоліки/ В. Шибунько // Львівський національний аграрний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. – 2011. – №3. – С.157-160.

Податок на додану вартість – це непрямий податок, що є частиною новоствореної вартості, яка утворюється на кожному етапі виробництва або обігу; його сума входить до ціни продажу товарів (робіт, послуг) і сплачується кінцевим споживачем.

Аналітиками Податкового кодексу

Продовження табл. 1.1

1

2

3

4

21

Чиж А.Ю. Вплив податкового контролю на економічну безпеку регіону/ А.Ю. Чиж // Економічні науки. – 2011. – №2. – С. 143-145.

Обґрунтовано необхідність податкового контролю в забезпеченні своєчасності та повноти надходжень податків до бюджету, що сприяє виконанню державними органами влади функцій щодо забезпечення економічної безпеки..

Контрольними органами України

22

Якубов В. Ставка податку на додану вартість: переваги та недоліки/В.Якубов // Актуальні проблеми економіки. - 2012. -№9. –С.173-179

Українська податкова система є однією з найбільш складних і най­менш ефективних не тільки серед країн європейського регіону, а й у глобальному порівнянні, що регулярно підтверджують міжнародні зві­ти та рейтинги, дослідження вітчизняних економістів, а також оцінки інвесторів, що працюють в Україні.

Аналітиками Податкового кодексу

Отже, зробивши огляд економічних джерел видно, що автори порушують такі питання як: проблеми та перспективи розвитку місцевого оподаткування, проблеми справляння місцевих зборів та платежів, вплив податкової політики на фінансову діяльність суб’єктів господарювання, завдання та пріоритети реформування податкової системи в умовах посткризового відновлення економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]