Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб12Хорд.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
483.84 Кб
Скачать

10

Лабораторна робота № 12

Тема: ТИП Хордові (Chordata), ПІДТИП ХРЕБЕТНІ (Vertebrata) АБО ЧЕРЕПНІ (Craniata), РОЗДІЛ БЕЩЕЛЕПНІ (Agnatha), КЛАС КРУГЛОРОТІ Pisces) ТА РОЗДІЛ ЩЕЛЕПНОРОТІ (Gnatostomata) НАДКЛАС РИБИ (Pisces)

Мета: Ознайомитися з характерними особливостями організації і процесами життєдіяльності основних представників підтипу Хребетні (Vertebrata), клас Круглороті (Cyclostomata) та надклас Риби (Pisces)

Завдання:

Робота 1. Розглянути і замалювати будову міноги річкової (Lampetra fluviatilis L.), представника класу Круглороті (Cyclostomata)

Робота 2. Розглянути і замалювати особливості зовнішньої і внутрішньої будови колючої акули (катрана), надряд Акули (Selachomorpha), клас Хрящові риби (Chondrichthyes)

Робота 3. Розглянути і замалювати скелет, зовнішню і внутрішню будову окуня звичайного (Perca fluviatilis), підклас Променепері (Actinopterygii), клас Кісткові риби (Osteichthyes)

Матеріали та обладнання: фіксований препарат міноги, скелет міноги, ванночки, ручні лупи, препарувальні голки, пінцети. ;таблиці, методичні матеріали; вологий препарат розтятої акули, скелет акули (малий екземпляр), таблиці з малюнками внутрішніх органів акули; вологий препарат розтятого окуня, скелет окуня, таблиці з малюнками внутрішніх органів окуня

Теоретичні поради.

Загальна характеристика підтипу Хребетні (Vertebrata), або Черепні (Craniata). Підтип Хребетні (Vertebrata), або Черепні (Craniata) – одна з найбільш організованих, водночас найчисельніших груп хордових тварин, які є вищими хордовими. Нині їх налічується понад 50 тис. видів, що пристосувались до різноманітних умов існування. Вони характеризуються вищим рівнем організації та більш складною поведінкою, порівняно з безчерепними та личинкохордовими внаслідок активного живлення та рухливого способу життя. Характерною особливістю хребетних є: наявність кісткового або хрящового внутрішнього скелета, осьовою частиною якого є хребет, що захищає спинний мозок; розвиток черепа, переднього відділу скелета, який захищає головний мозок ; ускладненість центральної нервової системи, що характеризується появою головного та спинного мозку; ускладненням кровоносної системи, прогресивних органів розмноження та виділення. У них з’являються парні кінцівки. Ускладнюються органи зору, слуху, рівноваги. Сучасних хребетних поділяють на дві нерівнозначні за чисельністю групи: безщелепних і щелепноротих.

Група Безщелпні (Agnatha) – це малочисельні найпримітивніші із хребетних тварини, які не мають рухомих щелеп і ведуть паразитичний та напівпаразитичний спосіб життя. Нині ця група тварин представлена одним класом – Круглороті.

Клас Круглороті (Cyclostomata) об’єднує безщелепних примітивних хребетних тварин, у яких ротовий апарат без рухомих щелеп. Це жителі водного середовища. У біоценозах морів і прісних водойм круглороті іноді завдають шкоду запасам промислових риб. До них входить близько 47 видів і вони поділяються на два підкласи: Міноги і Міксини.

Робота 1. Розглянути і вивчити зовнішню і внутрішню будову міноги річкової (Lampetra fluviatilis L.), представника класу Круглороті (Cyclostomata)

Хід роботи.

Спочатку розглядають змієподібне тіло, яке немає чіткого поділу на голову, тулуб і хвіст. Спереду знаходиться присмоктуючий ротовий отвір з шкірними сосочками і ротовими зубчиками. Знайдіть на голові непарну ніздрю (рис.1) і позаду неї не пігментовану ділянку шкіри – світлочутливий тім’яний орган. Очі міноги покриті прозорою шкірою. Розгляньте 7 пар зовнішніх отворів зябрових мішків. На вентральній частині тіла на межі тулуба і хвоста знаходиться анальний отвір, а позаду нього сосочок видільної і статевої системи.

На спинній частині тіла знаходять передній, за ним – задній непарні плавці. Задній з’єднаний з невеликим хвостовим плавцем.

Шкіра м’яка, багата на слизові залози. Із органів чуття розвинені внутрішнє вухо, непарна зовнішня ніздря як орган нюху, зачаткова бічна лінія і органи зору. Очі у міног з недорозвиненою рогівкою, зверху затягнуті шкірною складкою.

При розгляді поперечного розрізу тіла міноги добре видно м’язи, які складаються з сегментів – міомерів, розділених міосептами. Осьовий скелет примітивний і представлений хордою, яка разом із спинним мозком оточена сполучнотканинною оболонкою. Над хордою знаходиться спинний мозок, який має сплюснуту форму.

Шлунок у них не розвинений і стравохід переходить у кишечник. У міног є двокамерне серце, яке складається з передсердя і шлуночка. Органи виділення представлені парними тулубовими нирками. Вони роздільностатеві тварини, запліднення відбувається у воді, куди виходять яйцеклітини і спермії. Самки відкладають від 10 до 32 тис. ікринок. Із запліднених яєць у міноги розвивається личинка піскорийка (амоцет), метаморфоз якої триває 2-5 років, у цей час за будовою і способом життя вона нагадує ланцетника.

Живляться міноги рибою, присмоктуючись до неї ротовою лійкою, усадженою зсередини роговими зубами. Серед міног є морські і річкові види. У річках України (Дніпрі і Пруті) поширена мінога українська (Lampetra mariae) завдовжки до 21 см.

Завдання. Зарисовують зовнішній вигляд міноги.

Робота 2. Розглянути і замалювати особливості зовнішньої і внутрішньої будови колючої акули (катрана), надряд Акули (Selachomorpha), клас Хрящові риби (Chondrichthyes), надклас Риби (Pisces)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]