Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лб перв.перер.молока-перероблена.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
963.58 Кб
Скачать

Лабораторна робота №

Обладнання для первинної обробки молока Фільтр

Циліндрові фільтри. Ці фільтри призначені для очищення молока від різних механічних домішок.

Фільтр (мал. 1) складається з циліндрового алюмінієвого корпусу зварної конструкції з конічним днищем і кришкою. Внизу корпус має патрубок для підведення рідини і патрубок для відведення очищеного молока. Патрубок встановлений на підставці і закріплений болтами. Кришка лита алюмінієва, сферична в центрі, кріпиться до корпусу чотирма болтами з гайками-баранчиками. Герметичність забезпечується гумовою ущільнюючою прокладкою. У кришці і днищі корпуси є кільцеві виточки, в які встановлюють два гратчасті пристрої з латунними фільтруючими сітками фільтруючою тканиною (фланеллю).

Молоко під тиском 2 Атм. поступає у фільтр і послідовно проходить внутрішнє, а потім зовнішній фільтруючий пристрій і витісняється з фільтру через відвідний патрубок в приймач. У міру накопичення осаду на фільтруючій тканині пропускна спроможність фільтру погіршується. Тривалість безперервної роботи коливається в межах 20—3O хв і більш залежно від ступеня чистоти молока. Після цього припиняють роботу і змінюють фільтруючу тканину. Для безперервного процесу встановлюють два що поперемінно працюють фільтру.

Цей фільтр конструктивно простий, в нім немає рухомих елементів. Недостатки —мала фільтруюча поверхня, короткий цикл роботи і часті розбирання і збірки для зміни фільтруючої тканини.

Мал. 1. Циліндровий фільтр для молока:

1 — кришка; 2 — гумова прокладка; S — корпус; 4 — зовнішня латунна сітка; 5 — внутрішня латунна сітка; 6 — відвідний патрубок; 7 — патрубок, що підводить; 8 — підставка.

Технічна характеристика циліндрового фільтру

Продуктивність, л/год 2000

Тиск, кГ/см2 2

Фільтруюча поверхня, м3

внутрішнього устрою .....0,38

зовнішнього пристрою 0,44

Габарити, мм.

найбільший діаметр 500

висота . . ЗО

Вага (маса), кг 85 Сепаратор-молокоочисник

Сепаратор-молокоочисний нормалізатор ОМА-ЗМ. Сепаратор-молокоочисник норма-лізатор ОМА-ЗМ має напівгерметичну конструкцію призначений для безперервної нормалізації молока по жирності в тонкому між тарілчастому зазорі з одночасним очищенням його від механічних домішок.

Сепаратор (рис 2) складається з барабана, камер натиску нормалізованого молока і вершків приймально-відвідного пристрою, станини з приводом, контрольних пристроїв і арматури. Барабан має підставу і кришку, з’єднані між собою затяжним кільцем з шпонкою фіксаторів.

Мал. 2. Сепаратор ОМА-ЗМ:

А — грязьовий простір барабана; Б — камера натиску нормалізованого молока; У — камер а натиску сливок; 1— регулювальний вентиль для нормалізованого молока; 2 — центральна труба; 3 — вершкомір; 4 — регулювальний вентиль для сливок; 5 — диск натиску для сливок; 6 — диск натиску для нормалізованого молока; 7 — барабан; S — тарілки; 9 — тарілкотримач; 10 — отвори в тарілках; 11 — станина; 12 — клапанний пристрій приймача; 13 — приводний механізм; 14 — приймач для сливок і нормалізованого молока.

Герметичність барабана забезпечується гумовим ущільнювачем: прокладкою, вставленою в кільцевий паз кришки. У барабані розташований, тарілкотримач і пакет тарілок. Конструкція барабана обумовлює заповнення простору між тарілки від отворів в тарілках до рівня вільної поверхні в камерах натиску нормалізованого молока і вершків

Сепаратор ОМА-ЗМ відрізняється від сепараторов-вершкоковідділювачів, забезпечених пристроями для нормалізації молока, тим, що в нім немає повної сепарації молока і змішення вершків із знежиреним молоком, що виходить.

Сепаратор ОМБ-3. Сепаратор ОМБ-3 напівгерметичний тарільчатий. У його склад входять барабан , прийомовивідний пристрій, станина з приводним механізмом, контрольні прилади і арматура.

Барабан складається з підстави і кришки, сполучених між собою затяжним кільцем і фіксованих шпонкою. У затяжному кільці з лівою нарізкою різьблення трапецеїдальне, що усуває можливість його самовідгвинчування під час роботи машини. Герметичність з'єднання забезпечується гумовим кільцем ущільнювача. Усередині барабана встановлені тарілкотримач з шпонками, фіксований на підставі штифтом, пакет тарілок і верхня тарілка. Для зручності збірки всі тарілки занумеровані. Конусна частина тарілкотримача забезпечена виїмками, розташованими по кола, через які молоко рівномірно поступає в пакет тарілок. Зверху кришка барабана закривається кришкою напірної камери.

Прийомно-вивідний пристрій (мал. 70, в), змонтований на алюмінієвій кришці станини, складається з центральної труби, приймальних дисків і пристрою з манометром для відведення очищеного молока з барабана. Відвідний патрубок приймача забезпечений регулюючим клапаном, що складається з корпусу, в якому при обертанні переміщається шток. При загвинчуванні штока живий перетин клапана зменшується і тиск в барабані зростає. На виході очищеного молока встановлений манометр. Проби очищеного молока відбирають через кран.

У чавунній литій станині встановлені всі вузли сепаратора і знаходиться масляна ванна з пристроєм для підведення і відведення масла. Зовні до неї кріпиться електродвигун. Зверху вона закривається алюмінієвою кришкою, на якій укріплений прийомо-відвідний пристрій. Станина має чотири лапи, якими вона кріпиться на фундаменті.

Приводний механізм складається з горизонтального валу, зв'язаного веретеном гвинтовою парою. Індивідуальний електродвигун передає обертання горизонтальному валу через відцентрову фрикційну муфту, яка забезпечує поступовий розгін барабана до робочої швидкості протягом 5—6 хв. Пристрій і принцип роботи муфти і горлової опори веретена аналогічні муфті і горловій опорі сепаратора ОСП-ЗМ.

Сепаратор 01У1Б-ЗС. Сепаратор-молокоочисник ОМБ-ЗС відрізняється від сепаратора ОМБ-3 зменшеними висотою барабана, діаметром тарілок і висотою тарілкотримача.Конструкція приводного механізму принципово схожа з конструкцією приводного механізму сепаратора-сливкоотделителя ОСТУ-3.Сепаратор-молокоочиститель ОМБ-ЗС входить в комплект автоматизованої пластинчастої установки пастеризації ОПУ-10.

Сепаратор ОМІ. Сепаратор-молокоочисник ОМІ що напівзакриває; його можна використовувати в пластинчастій установці пастеризації ОПУ-15 і самостійно.

Сепаратор складається з Литої станини з приводним механізмом, барабана з пакетом тарілок і прийомовідвідного пристрою. Очищення здійснюється безперервно в тонкому шарі молока.