Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб6Круг черви.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
3.22 Mб
Скачать

13

Лабораторна робота №6

Тема: ТИП ПЕРВИННОПОРОЖНИННІ, АБО КРУГЛІ ЧЕРВИ (NEMATHELMINTHES)

Мета: Ознайомитися з характерними особливостями організації і процесами життєдіяльності основних представників типу Первиннопорожнинні, або Круглі черви (Nemathelminthes)

Завдання:

Робота 1. Розглянути і замалювати зовнішню та внутрішню будову свинячої аскариди (Ascaris suum), клас Власне Круглі черви, або Нематоди (Nematoda)

Робота 2. Вивчити різноманітні види нематод - паразитів тварин і людини, клас Власне Круглі черви, або Нематоди (Nematoda)

Робота 3. Вивчити і замалювати нематод – паразитів рослин, клас Власне Круглі черви, або Нематоди (Nematoda)

Робота 4. Ознайомитися з будовою коловерток на прикладі Epiphanes senta та Rotaria citrinus, клас Коловертки (Rotatoria)

Робота 5. Ознайомитися з будовою риб’ячої скреблянки (Acanthocephalus lucii), клас Скреблянки (Acantocephala)

Робота 6. Ознайомитися з будовою та життєдіяльністю волосових на прикладі «кінського волосу», або гордія водяного (Gordius aquaticus), клас Волосові (Nematomorpha), або (Gordiacea)

Матеріали та обладнання: зафіксовані або живі аскариди, мікропрепарат поперечного розрізу їхнього тіла, мікроскопи, препарувальні лупи, набори інструментів для розтину (ножиці, скальпель, лезо безпечної бритви, пінцет, ручні лупи, препарувальні голки, шпильки), препарувальні ванночки, вода і посуд для зливання води після промивання препарату.

Теоретична частина.

Тип Первиннопорожнинні або Круглі черви (Nemathelminthes)

Загальна характеристика.

Первиннопорожнинні черви характеризуються несегментованим, видовженим, найчастіше круглим у поперечному розрізі тілом, наявністю задньої кишки і анального отвору, а також видільною системою, побудованою найчастіше за типом протонефридіїв. Нервова система слабо розвинена і тісно пов’язана з гіподермою. Кровоносної і дихальної систем немає. Статеві органи трубчастої форми.

Систематика круглих червів:

Тип

Круглі черви або Первиннопорожнинні

Nemathelminthes

Клас

Власне круглі черви або нематоди

Nematoda

Вид

Свиняча аскарида

Ascaris suum

Вид

Людська аскарида

Ascaris lumbricoides

Вид

Дитяча аскарида

Enterobius vermicularі

Вид

Волосоголовець

Trichocephalus, trichiura

Вид

Трихінела

Trichinella spiralis

Фітонематоди

Вид

Стеблова (бульбова) нематода картоплі

Ditylenchus destruktor

Вид

Цибулево-часничний стебловий дитиленх

Ditylenchus dipsaci

Вид

Пшенична вугриця

Anguina tritici

Рід

Галові нематоди

Meloidogyne

Вид

Бурякова нематода

Heterodera schachtii

Клас

Скреблянки

Acanthocephala

Вид

Риб’яча скреблянка

Acanthocephalus lucii

Клас

Коловертки

Rotatoria

Вид

Коловертки

Epiphanes senta

Клас Власне Круглі черви, або Нематоди (Nematoda)

Тіло нематод найчастіше видовжене, ниткоподібне або веретеноподібне, часто загострене в напрямку до обох кінців. За невеликим винятком нематоди — роздільностатеві організми; як правило, їхні самки більші за самців, що є статевим диморфізмом. Розвиток нематод супроводжується періодичним линянням. Паразитичні нематоди розвиваються прямим шляхом в одному господарі або за допомо­гою проміжних господарів.

Ззовні тіло нематод вкрите кутикулою, під якою міститься гіподерма. Під гіподермою лежить мускулатура, що складається з одного шару поздовжніх волокон. Первинна порожнина тіла аскариди (схизоцель) заповнена рідиною, яка створює значний тиск. Нематоди живуть у морях, прісній воді і ґрунті. Чимало видів ведуть паразитичний спосіб життя.

Нематоди можуть призводити до небезпечних захворювань людини. Багато з них завдають великої шкоди народному господарству як паразити тварин і рослин. Деякі види нематод знищують комах-шкідників сільського і лісового господарства, будучи паразитами їх. Відомо близько 10 000 видів нематод, припускають, що їх понад 500 000 видів.