Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2 БПТ.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
376.32 Кб
Скачать

Лекція 2 Біохімічний склад кормів та фізіологічне значення поживних речовин в живленні тварин. Стимулятори продуктивності тварин.

План

  1. Поняття про поживність кормів та фактори, що її визначають

  2. Загальна схема хімічного складу кормів

  3. Біологічна роль азотистих речовин в організмі тварин

  4. Значення та джерела надходження безазотистих речовин в організм тварин

  5. Вплив мінеральних елементів на обмін речовин та продуктивність тварин

  6. Добавки – стимулятори продуктивності тварин

Література: Горбатенко Гиль “Біологія продукт. С.г. тварин.

Ібатуллін І.І. Годівля с.г. тварин

Самостійна робота : Біологічна роль вітамінів та джерела їх поповнення в раціонах тварин

  1. Поняття про поживність та фактори, що її визначають

Для підтримання життєвих процесів тварина повинна отримувати з навколишнього середовища речовини, які відповідають її природним потребам. Це вода, кисень та поживні речовини кормових засобів.

Поживні речовини, які надходять з кормом до організму тварини, піддаються суттєвим перетворенням. Значна частина їх використовується тваринним організмом для підтримання життєвих процесів, утворення відповідної продукції, а невикористані поживні речовини виділяються з калом, сечею, кишковими газами, та газами, що видихаються твариною.

Поживні речовини корму необхідні тварині для:

  1. підтримання відповідної температури тіла;

2) виконання роботи;

  1. побудови нових клітин і тканин (як структурний матеріал), що забезпечує ріст організму чи плоду, створення запасів поживних речовин, виробництва продукції, (молоко, яйця, вовна) та ін.;

3)регулювання обмінних процесів у організмі.

Чим повніше корм забезпечує потреби тварини у поживних речовинах, тим вища його поживність. Тому, поживність - це здатність корму задовольняти різнобічні потреби тварини у поживних речовинах.

Прийнято розрізняти загальну або енергетичну, протеїнову, амінокислотну, вуглеводну, ліпідну, мінеральну та вітамінну поживність. Вона залежить від факторів, пов'язаних із кормом та твариною.

До кормових факторів відносять вміст у кормі поживних речовин, їх співвідношення, якість, доступність для тваринного організму та підготовку корму до згодовування і інші.

До факторів, пов'язаних із тваринним організмом, відносять їх вид, вік, фізіологічний стан, породні та індивідуальні особливості.

У зв'язку з тим, що тварини різного виду, віку та фізіологічного стану мають неоднакову здатність отримувати з одного і того ж корму поживні речовини, то поживність цього корму для різних тварин буде різною.

Для визначення поживності необхідно знати:

1) хімічний склад корму; 2) перетравність поживних речовин корму; 3) їх використання та вплив на організм тварин

2. Загальна схема хімічного складу кормів

Для судження про поживність корму і розуміння його мінливості необхідно знати хімічний склад

Елементарний склад продуктів рослинного походження був встановлений наприкінці 18 століття, а на початку 19-го - хімічний метод став застосовуватись для оцінки поживності кормів. До середини 19-го століття в основному було встановлено значення в живленні тварин окремих груп органічних речовин і розроблена схема аналізу рослинних та тваринних продуктів. Ця схема передбачала визначення у кормі кількості води, сирої золи, азотистих речовин, сирої клітковини, жиру та безазотистих екстрактивних речовин і взята за основу сучасної схеми зоотехнічного аналізу кормів.

На сьогодні схема зоотехнічного аналізу кормів доповнена визначанням груп біологічно активних речовин та розшифровує склад сирої золи, сирого протеїну, сирого жиру, сирої клітковини, безазотистих екстрактивних речовин ( рис 1.)

Корм

Вода Суха речовина

Неорганічна Органічна

речовина (зола) речовина

Азотовмісні речовини Безазотисті Біологічно активні

(сирий протеїн) речовини речовини (вітаміни,

ферменти та ін.)

Білки Аміди

Сирий Сира Безазотисті

жир клітковина екстрактивні

речовини (БЕР)

Рис. 1. Схема зоотехнічного аналізу корму

Хімічний склад кормів та тіла тварин має суттєві відмінності за вмістом основних груп поживних речовин у сухому залишку (сухій речовині). Тіло тварин містить більше білка та жиру, незначну кількість безазотистих екстрактивних речовин, у ньому відсутня клітковина.

Поживні речовини містяться в сухому залишку корму. Тому чим більше сухої речовини в кормі - тим вища має бути його загальна поживність. Суха речовина корму складається з органічних та мінеральних речовин (сирої золи). Кількість і доступність органічної речовини корму визначають його енергетичну цінність. Мінеральні речовини не є джерелом енергії для тварин, і чим їх більше в кормі, тим нижча його загальна поживність.

Сира зола містить необхідні для тварин макро — (кальцій, калій, фосфор, сірку, магній, натрій та ін.) та мікроелементи (залізо, мідь, цинк, марганець, кобальт, йод і інші) і в певній мірі є показником, що характеризує рівень мінерального живлення тварин. Вміст сирої золи у зеленій масі, коренебульбоплодах коливається від 1 до 3%, у зернових —1,5—5%, в сіні, соломі, трав'яному борошні —5—10%.

До складу органічної частини корму входять азотисті (сирий протеїн) та безазотисті речовини. Складовими безазотистих є сирий жир, сира клітковина та безазотисті екстрактивні речовини (БЕР).