Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТіА palivni_sistemi_dvz (1).doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
7.13 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики України Вінницький державний аграрний університет

Кафедра: « Трактори , автомобілі

і технічний сервіс

машин »

Паливні системи автотракторних дизельних двигунів внутрішнього згоряння Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт з дисципліни “Трактори і автомобілі” для студентів факультету механізації сільського господарства

спеціальність: 6. 100 102

«Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва»

Вінниця 2009

УДК__________

В методичних вказівках до курсу «Трактори та автомобілі» розділ

«Основи теорії, конструювання і аналіз роботи тракторних та автомобільних двигунів» подано матеріал з питань методики проведення лабораторних робіт, пов’язаних з випробуванням, регулюванням, зняттям характеристик роботи паливних насосів високого тиску (УТН – 5, НД – 22, моделі 33) з використанням стендів (КИ – 921М, КИ - 22203М, МІНОР – 8Б), розглянуті питання установки випробовуваних насосів на двигуни.

Укладачі: завідувач кафедри, д.т.н. Анісімов В.Ф., старший викладач П’ясецький А.А.

Рецензенти: к.т.н., доцент, завідувач кафедри «Автомобілі і транспортний менеджмент» ВНТУ Біліченко В.В., д.т.н., професор, завідувач кафедри «Експлуатація машинно - тракторного парку та ремонт машин» ВДАУ Гарькавий А.Д.

Рекомендовано науково-методичною радою ВДАУ

Протокол № ___ від «__»__________2009 року

Навчальне видання

Методичні вказівки для лабораторних робіт з дисципліни «Трактори і автомобілі», спеціальність: 6.100 102 «Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва».

Зав. відділом Романов О М.

Редактор .

Підписано до друку_______ Формат_______ Папір_______ Друк №_______

Друк різографічний. Ум. друк. Аркушів_______ Обл.вид.арк._______

Тираж_______пр. Зам. № _______

Віддруковано в РВВ ВДАУ, м Вінниця, вул. Сонячна, 3.

Лабораторна робота №1 експлуатація стендів для випробування паливної апаратури автотракторних дизелів

Мета роботи: вивчити стендове обладнання для випробування паливної апаратури автотракторних дизелів і продемонструвати його роботу.

Обладнання: стенд КИ – 921М, стенд МІНОР - 8Б, комплект інструментів, комплект форсунок, плакати, методичні вказівки .

Стенд КИ – 921М

Призначення: стенд призначений для випробовування і регулювання паливної апаратури автотракторних дизелів на спеціалізованих ремонтних підприємствах. На стенді можна виконувати випробовування та регулювання паливних насосів високого тиску (з числом секцій до 8) за параметрами подачі палива, кутом початку подачі палива і герметичності головок.

Загальна будова стенда. Стенд (рис. 1) складається з корпуса, привода з механічним варіатором, системи паливоподачі низького тиску, системи паливоподачі високого тиску зі стендовим насосом, лічильно-вимірювальних пристроїв і електрообладнання. На рамі встановлений стіл у вигляді чавунної плити, на направляючі якої встановлюється кронштейн з випробовуваним паливним насосом. До плити прикручена передня панель, на якій змонтовані манометр з границями вимірювання

0 – 6 кгс/см2, електричний дистанційний тахометр типу Т3-204, диск стробоскопічного пристрою і лічильник – автомат, рукоятка якого виведена назовні. Електротахометр призначений для вимірювання частоти обертання вала привода стенда, манометр - для вимірювання низького тиску в системі паливоподачі стенда, лічильник – автомат – для визначення кількості циклів подачі палива секцією паливного насоса.

Необхідну кількість обертів вала привода встановлюють за допомогою маховичка варіатора.

3

Таблиця 1.1