Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.doc
Скачиваний:
281
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
308.22 Кб
Скачать

43

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ННІ менеджментуКафедра аграрноїекономіки

адміністрування та права

Курсова робота

НА ТЕМУ

"ПРИБУТОК ПІДПРИЄМСТВА: СУТЬ, МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ І РЕЗЕРВИ ЗБІЛЬШЕННЯ"

Виконав: студент

групи 33-МПО

денної форми навчання

Гладиш Олександр Олегович

Керівник курсової роботи:

к.е.н. доцент Чорнопищук Т.І.

Вінниця 2008

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1. НАУКОВО-ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ПРИБУ-ТКУ………………………………………………………………………………..5

1.1 Сутність та формування прибутку підприємства…………………………5

    1. Методика оцінки прибутковості аграрних підприємств………………...8

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ПРИБУТКОВОСТІ СТОВ ,, АГРОФІРМА ВЕРБКА ” с. ВЕРБКА ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКОГО РАЙОНУ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ……..13

2.1 Фінансово- економічна характеристика підприємства…………………...13

2.2 Оцінка фінансового стану підприємства ………………………………….18

2.3 Особливості формування прибутку підприємства ……………………….21

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ПРИБУТКОВОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ………………………………………………………………27

3.1 Зниження виробничих витрат та собівартості виробленої продукції, як факторів підвищення прибутковості…………………………………………...27

3.2 Резерви збільшення обсягів виробництва та реалізації продукції……….32

3.3 Покращення методів управління прибутком в аграрних підприємст-вах………………………………………………………………………………...35

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………...41

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….43

ВСТУП

В умовах ринкових відносин визначальним показником економічної ефективності роботи підприємства виступає прибуток. Він посідає одне з головних місць у загальній системі вартісних інструментів ринкової економіки. Також забезпечує стабільність підприємства, гарантує його повну фінансову незалежність.

Метою діяльності кожного підприємства в умовах ринкової економіки є задоволення попиту споживачів і забезпечення високого рівня прибутковості. Прибуток –– це важливий показник ефективності виробничо-господарської діяльності, а також джерело формування бюджетних та фінансових ресурсів підприємства. Він являє собою частину доходів, що залишаються після відшкодування поточних витрат, сплати податків і інших обов'язкових платежів.

Прибуток, як економічна категорія відображає чистий дохід, створений у сфері матеріального виробництва в процесі підприємницької діяльності.

Прибуток, як кінцевий фінансовий результат діяльості суб'єктів господарювання, формується в результаті взаємодії багатьох компонентів, як із позитивним, так і негативним значенням. В його складі враховується прибуток від усіх видів діяльності підприємства, від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг нетоварного характеру, від продажу іншої продукції , основних фондів, іншого майна і нематеріальних активів, від операції з цінними паперами і валютними цінностями, від фінансових операцій, від позареалізованих операцій.[14]

Основною складовою частиною прибутку підприємства є прибуток від реалізації товарної продукції. Він визначається у вигляді різниці між виручкою і собівартістю реалізованої продукції і послуг.

Прибуток використовують за такими напрямами: частину прибутку у вигляді обов'язкових податкових платежів спрямовується до державного бюджету, іншу частину використовує саме підприємство для забезпечення ефективної господарської діяльності згідно із статутом підприємства і рішенням його власників (засновників).

Метою даної курсової роботи є вивчення механізму формування прибутку спільного товариства з обмеженою відповідальністю (сільськогосподарське підприємство) ,, Агрофірма Вербка ” c. Вербка Чечельницького району Вінницької області і обґрунтування резервів його збільшення, визначати суть прибутку і шляхи підвищення рівня прибутковості підприємства, визначити сутність та формування прибутку, зробити аналіз прибутковості. Завданням є знайти шляхи зниження виробничих витрат та собівартості виробленої продукції.

Інформаційною базою для розрахунку курсової роботи є річні звіти СТОВ ,,Агрофірма Вербка ” за 2008-2010рр. , а саме: форма №1 ,,Баланс”, форма №2 ,,Звіт про фінансові результати”, форма №3 ,,Звіт про рух грошових коштів”, форма №4 ,,Звіт про власний капітал”, форма №5 ,, Примітки до річної фінансової звітності”, форма №50-сг ,,Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств”.

РОЗДІЛ 1

НАУКОВО-ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ПРИБУТКУ

    1. Cутність та формування прибутку підприємства

Економічна сутність прибутку є однією з складних і дискусійних проблем у сучасній економічній теорії.

Прибуток — це перевищення доходів над витратами, а перевищення витрат над доходами називають збитком. З економічної точки зору прибуток — це різниця між грошовими надходженнями і грошовими витратами. З господарської точки зору прибуток — це різниця між майновим станом підприємства на кінець і початок звітного періоду. Теоретиками бухгалтерського обліку описані можливі парадоксальні ситуації, пов'я­зані з прибутком. Важливе розуміння того, що прибуток, обчислений у бухгалтерському обліку, не відображує дійсного результату господарсь­кої діяльності. Це привело до чіткого розмежування таких понять, як бухгалтерський та економічний прибуток. Перший є результатом реалізації товарів і послуг, другий - результатом роботи капіталу. Така ідея двох трактувань прибутку знайшла розвиток завдяки Д. Соломонові. Він виходив з передумови, що концепція прибутку потрібна для трьох цілей:

-обчислення податків;

-захисту кредиторів;

-вибору розумної інвестиційної політики.

Бухгалтерське трактування прийнятне тільки для досягнення пер­шої мети й абсолютно не прийнятне для досягнення третьої. Д. Соломон вивів формулу, що визначає зв'язок між бухгалтерським та еконо­мічним прибутком. Цей підхід припускає що квартальне обчислення розміру гудвіла (вид нематеріальних активів, що свідчить про ділову репутацію фірми). Поява цієї категорії пов'язана з економічним трактуванням прибутку.

У сучасній теорії обліку, насамперед в англомовних країнах розрізняють податкову й економічну концепції прибутку. В зв'язку з цим можливі два варіанти обчислення прибутку: в першому бухгалтерський прибуток дорівнює оподатковуваному, в другому їх суми не збігаються.

В першому випадку погляд користувачів бухгалтерської інформації спрямований у минуле, в другому – у майбутнє. В останньому випадку враховано той факт, що дані фінансової звітності впливають на курс акцій підприємства. Тому прибуток, показаний у балансі і звіті про прибутки і збитки, не повинен бути тотожнім прибутку, з якого сплачуються податки.

У процесі виробничо-господарської діяльності підприємство створює додану вартість, що включає в себе витрати живої праці і нагромадження.

Прибутком може вважатися тільки та частина доданої вартості, що створена в результаті реалізації продукції (товарів), виконання робіт, надання послуг.

Реалізація інших активів, надходження від позареалізаційних операцій та інші операції формують дохід.

Прибуток як найважливіша економічна категорія ринкових відносин виконує ряд функцій:

1. Прибуток є критерієм і показником ефективності діяльності підприємства. Іншими словами, сам факт прибутковості уже свідчить про ефективну діяльність підприємств. Однак підприємству потрібен не прибуток, а конкретний його розмір для задоволення потреб усіх зацікавлених осіб: власника підприємства, працівників і кредиторів підприємства.

2. Прибуток виконує стимулюючу функцію. Виступаючи кінцевим фінансово-економічним результатом діяльності підприємств,прибуток відіграє ключову роль у ринковому господарстві. За ним закріплюється статус мети, що визначає економічну поведінку господарюючих суб'єктів, благополуччя яких залежить від розміру та від прийнятого в національній економіці алгоритму розподілу прибутку, включаючи його оподатковування. Прибуток у ринковій економіці – основне джерело приросту власного капіталу, оскільки рішення про дивідендну та інвестиційну політику приймається тільки з орієнтацією на розмір прибутку, який залишається у підприємства після оподаткування. З іншого боку, прибуток також є рушійною силою і джерелом відновлення виробничих фондів і продукції, що випускається. І нарешті, прибуток є джерелом соціальних благ для членів трудового колективу, оскільки з його залиш­ку здійснюється матеріальне заохочення, надання соціальних пільг, утримання об'єктів соціальної сфери.

3. Прибуток є джерелом формування бюджетів різних рівнів. Він надходить до бюджетів у вигляді податків, а також економічних санкцій та використовується на різні цілі, визначені видатковою частиною бюд­жету і затверджені в законодавчому порядку.

Таким чином, прибуток як економічна категорія відображує чистий дохід, створений у сфері матеріального виробництва в процесі з'єднання факторів виробництва (праці, капіталу, природних ресурсів) і корисної виробничої діяльності. А результат цього - вироблена продукція (надані послуги), що стає товаром за умов її реалізації. На стадії продажу у вартість товару включать витрати минулої (упредметненої) та живої праці. Встановивши ціну на продукцію, що реалізується, продавець одержує виручку від реалізації. Для одержання фінан­сового результату необхідно зіставити виручку від продажу з витратами на виробництво – собівартістю виробництва продукції (робіт, послуг). Можливі три випадки:

- виручка перевищує собівартість - отримують прибуток - позитивний фінансовий результат;

- виручка дорівнює собівартості - вдається тільки відшкодувати ви­трати на виробництво і реалізацію - немає ні збитку, ні прибутку;

-виручка перевищує витрати (собівартість) - одержують збитки-негативний результат.

Сучасний стан української економіки характеризується глибоким спа-пом виробництва, кризовими явищами, включаючи кризу неплатежів, що спричиняє погіршення фінансового стану підприємств, нестачу (а найчастіше й відсутність) прибутку.

Для підприємця прибуток - це вказівка на те, де можна домогтися найбільшого фінансового результату, він створює стимул для інвестування. Збитки теж відіграють певну роль, тобто показують наявність помилок і прорахунків у напрямку використання коштів, організації виробництва і збуту продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]