Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія Украйни.docx
Скачиваний:
209
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
821.49 Кб
Скачать

Історія України

Міністерство аграрної політики і

продовольства України

Чернятинський коледж Вінницького національного аграрного університету

Історія України

Навчально – методичний посібник

для студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації

2012

Автор: Гук Л. П., викладач-методист вищої категорії

Чернятинського коледжу ВНАУ

Рецензент: Коломієць С. І., викладач-методист вищої категорії,

методист Чернятинського коледжу ВНАУ

Посібник створений з метою надання навчальної допомоги студентам-заочникам, що опановують даний курс, для вивчення ними тих питань, які вивчаються на лекційних заняттях і тих, що винесені навчальною програмою на самостійне опрацювання. Він допоможе студентам акцентувати увагу на головному, швидко розібратися в основних термінах і поняттях, засвоїти програмний матеріал і підготуватися до іспиту.

Подано лекційний матеріал по всіх темах, (згідно навчальної програми для вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, які здійснюють підготовку молодших спеціалістів на основі базової загальної середньої освіти, затвердженої Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України 2011р.). Містить стислий виклад матеріалу, схеми, таблиці, документальні фотоматеріали, портрети визначних особистостей, ілюстрації до історичних подій. А також контрольну роботу для студентів-заочників, методичні вказівки щодо її виконання, перелік екзаменаційних питань, глосарій і рекомендовану літературу.

Посібник рекомендується для студентів усіх спеціальностей, як заочної так і денної форми навчання вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації Міністерства аграрної політики і продовольства України.

Передмова

Без знання минулого неможливо

точне поняття про сучасне”

М. Грушевський

Історичне життя українського народу не було спокійним і одноманітним. Нерівними шляхами йшов тисячелітній розвиток нашої батьківщини – були часи розквіту і довгі роки зневіри і упадку. Але український народ вистояв і став сильнішим, створив неповторну культуру, здобув власну державність і впевнено йде у майбутнє.

Вивчення історії є одним із найважливіших чинників формування національної свідомості народу. Адже без минулого немає майбутнього.

Мета та завдання навчальної дисципліни: дати розуміння суті істо­ричних процесів, що відбувалися в минулому й відбуваються нині в Украї­ні, їх об'єктивного характеру, взаємозв'язку та взаємозалежності; виробити вміння аналізувати й узагальнювати історичний матеріал у певній системі, оцінювати найважливіші події та явища української історії в контексті сві­тової історії, порівнювати історичні події, процеси з епохами, орієнтува­тись у науковій періодизації історії; формувати вміння знаходити і критич­но аналізувати потрібну інформацію з минулої та сучасної історії України; застосовувати набуті знання для прогнозування суспільних процесів.

Предмет навчальної дисципліни — закономірності суспільного роз­витку, роль об'єктивного та суб'єктивного факторів в історії суспільного прогресу; різнобічні характеристики визначних історичних осіб, внутрішні мотиви їхніх конкретних дій та об'єктивні наслідки таких дій.

Головними завданнями курсу є:

  • Формування історичного мислення, наукового світогляду;

  • Набуття навичок науково-історичного аналізу;

  • Виявлення логіки та об'єктивних закономірностей історичного процесу;

  • Виховання високого рівня культури, громадянської відповідальності, національної гідності, патріотизму.

Зміст дисципліни, при заочній формі навчання, реалізується в процесі вивчення трьох блоків: теоре­тичного, практичного та самостійної роботи.

Теоретичний блок: історія як одна з головних складових гуманітарної підготовки, формування свідомості та інтелекту фахівців; предмет історії, його основні терміни і поняття, теорії, концепції, дискусійні проблеми; сус­пільні явища, процеси, події, аналіз і узагальнення фактів, тенденції сус­пільного розвитку, прогнозування процесів.

Практична робота: оволодіння навичками і методами наукової поле­міки, логіки і культури мислення, уміння аргументовано, переконливо вик­ладати власні погляди, відстоювати свою позицію; самостійна підготовка реферативних повідомлень, наукових доповідей і виступів з актуальних проблем вітчизняної історії.

Самостійна робота: уміння працювати з різноманітними джерелами, періодичними виданнями, документами, здійснювати пошук історичної ін­формації з відповідної проблематики, систематизувати матеріал, робити самостійний аналіз і узагальнення.

Посібник створено з урахуванням специфіки навчально-виховного процесу у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації на основі програми з історії України для вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, які здійснюють підготовку молодших спеціалістів на основі базової загальної середньої освіти, схваленої комісією з історії України Науково-методичної Ради з питань освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (Витяг з протоколу № 4 від 30.06.2011 р.).Рекомендованої для використання у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації (Лист Інституту інно-ваційних технологій і змісту освіти від 22.07.2011р. № 1.4/18-2326)., 2011 р.

Навчально-методичний посібник зосереджує увагу на найважливіших історичних подіях в Україні від найдавніших часів до сьогодення. Містить короткий виклад матеріалу, схеми, таблиці, документальні фотоматеріали, портрети визначних особистостей, ілюстрації до історичний подій. А також контрольну роботу для студентів-заочників, методичні вказівки щодо її виконання. Враховуючи, що історія України є нормативною дисципліною, після вивчення курсу формою контролю є обов’язковий іспит, тому додається перелік екзаменаційних питань, а також глосарій і рекомендовану літературу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]