Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН філософія.docx
Скачиваний:
120
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
80.29 Кб
Скачать

Тема №1.Філософія її гуманістичний смисл та призначення .

1. Поняття світогляду та його види.

2. Філософії, її суть та походження.

3. Основне питання філософії та 2 його сторони.

4. Основні напрями філософії та їх характеристика.

5. Основні ф-її філософії.

1. Поняття світогляду та його види

1.Незважаючи на те де проживає людина, якої вона статі чи віросповідання, вона має власний погляд на світ та речі що її оточують. Бачення такого роду проявляється у світогляді. Світогляд – уявлення людини про навколишній світ. На формування світогляду впливають такі фактори: *соціальне середовище *економічний стан країни *рівень освіти *сімейне виховання *наявність вірувань. Філософська наука передбачає існування 2 видів свтогляду: 1. Стихійний – хибне помилкове уявлення людини про оточуючий світ, він характерний для малих дітей та первісної людини. 2. Науковий – обєктивний науково обгрунтований світогляд, який характерний для сучасної людини.

2. Філософії, її суть та походження.

2.Предметом який в найбільшій мірі вивчає світогляд є філософія. Ця наука виника набагато раніше н такі як хімія, фізика, біологія. Філософія зароджується в країнах Стародавнього світу таких як Греція, Рим, Індія, Китай. Термін філософія походить від старогрецьких слів «філео» та «софіа» що означають любов до мудрості. Ця наука виникає з глибокої потреби людини у пізнанні світу. Питаннями які сприяли зародженню філософії слід вважати: +що є в першооснові світу? +хто створив світ? +чи завжди існував світ? Вперше термін виникає в працях старогрецького філософа Піфагора. Філософська наука мала за мету дати відповідь про щастя та шляхи його досягнення. Філософія – це форма суспільної свідомості яка дає теоретичне розвязання питань світогляду з точки зору відношення людини до світу.

3. Основне питання філософії та 2 його сторони.

3. Зародження філософії розпочинається з боротьби 2 основних груп філософів. Змістом цієї боротьби стала визначеність що до основного питання філософії Що є в першооснові світу? Одна група філософів за першооснову брали матеріальне начало і вони називали себе матеріалістами. Інша група філософів які вважають що в першооснові є ідеальне начало називають себе ідеалістами. Другою стороною основного питання філософії є відношення до пізнання. Матеріалісти вважають що світ пізнається в процесі його розвитку, а ідеалісти вважають що світ є не пізнаним.

4. Основні напрями філософії та їх характеристика.

4. Виходячи із суті основного питання філософії існує 2 основних напрями філософії – це матеріалізм та ідеалізм. Матеріалізм – це основний напрям філософії прибічники якого вважають за першооснову матерію, буття та природу. Матеріалізм пройшов слідуючі еволюційні етапи: 1.стихійний 2.природничо-науковий 3. Філософський. Ідеалізм – це основний філософський напрям, прибічники якого за першооснову беруть дух, ідею та свідомість. Існує 2 види ідеалізму: 1.субєктивний – прибічники якого вважать що в першооснові є людська свідомість. 2. Обєктивний – в першооснові абсолютний дух або Бог.

5. Основні ф-її філософії.

5. Свій зміст філософія виражає через наявність основних напрямів або ж функцій філософії. До основних функцій філософії відносять: 1. Світоглядна – полягає у тому, що філософія відтворює погляд людини на світ. 2. Методологічна – проявляється в тому, що світогляд виступає як сукупність прийомів та методів формування людського світогляду. 3. Інтегративна – полягає в обєднанні практичного, пізнавально-го та цілісного. 4. Культурологічна – повязана з використанням досягнень культури для розширення людського світогляду. 5. Аксіологічна (ціннісна) – допомагає формувати у людині певні соціальні цінності (повага до старших, патріотизм).

Тема №2 Філософія стародавнього світу

1.Загальна характеристика Філософії стародавнього світу

2.Розвиток філософії в Стародавній Греції

3.Зародження філософської думки в Стародавній Індії

4.Особливості розвитку філософського мислення в Стародавнього Китаю.

5.Розвиток філософії в еліністично-римський період