Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гендерна соціологія.docx
Скачиваний:
127
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
48.67 Кб
Скачать

Тема: Гендерна соціологія

План:

  1. Суть, основні категорії гендерної соціології…………………….

  2. Основні положення гендерної соціології. Соціологія сім*ї…….

  3. Сім*я як об*єкт соціологічного вивчення……………………….

  4. Причини сімейних конфлікті………………………………………

  5. Основні функції сім*ї та тенденції її розвитку…………………..

  6. Сучасна демографічна політика України………………………..

  1. Суть, основні категорії гендерної соціології

Тендерні дослідження розпочались у західноєвропейських країнах, США та Канаді з середини 70-х років XX ст.

Значний внесок у розвиток цієї науки внесли Роберт Столлер, Сандра Кем, Мак Кі, ІІІерріфс, Т. Мельник, J1. Лавриненко та ін.

Тендерна соціологія - це галузь соціології, що вивчає закономірності диференціації чоловічих і жіночих ролей, статеві відмінності на всіх рівнях та їх вплив на людське існування, співіснування, на особливості соціальної організації, специфіку чоловічої та жіночої спільнот.

Тендерні дослідження - дослідження соціальних та соціально- психологічних особливостей жінок або чоловіків.

До категорій гендерної соціології належать поняття:

Гендер, стать, фемінізм, маскулінність, андогінність, сексизм, біахарт, патріархат.

Поняття “гендер” означає соціальне очікування від представників кожної статі. Але, на відміну від поняття “стать”, воно стосується не біологічних а соціальних рис. Тобто, якщо зі статтю пов’язані лише фізичні відмінності будови тіла, то з тендером - психологічні, соціальні, культурні відмінності між чоловіками та жінками^

У світовій соціології біологічну стать визначають терміном “sex”, а соціальну’ - “гендер”.

Не пов’язані з біологічною статтю поняття “маскулінність” та “феміннісгь”. Вони позначають відмінні психологічні характеристики. Маскулінність асоціюється з активністю, незалежністю, самовпевне­ністю, а феміннісгь із залежністю, несміливістю, сентименталь­ністю. Вищий рівень споріднення рис маскулінності та фемінності, досягнутий однією особою, свідчить про її андрогінність. Андрогінна особа має більший вибір варіантів моделювання поведінки, є гнучкішою щодо соціального пристосування. Андрогінність - це індивідуальна здатність особи залежно від конкретних ситуацій діяти водночас по-жіночому і по-чоловічому.

Термін “сексизм” був запропонований феміністами за аналогією з расизмом і означав систему установок, що виправдовують соціальну нерівність жінки посиланням на особливості жіночої природи, нібито нездатної до соціальної творчості. У наш час цей термін набув більш широкого значення і вказує на дискримінацію за статевими ознаками як жінок, так і чоловіків. Патріархат - форма суспільних відносин у період розрух первісного суспільства коли чоловік відігравав домінуючу роль у господарстві, суспільних відносинах та сім’ї. Матріархат - це система, в якій жінка займає панівне становище в суспільстві. Біархат є формою суспільного устрою, за якого чоловіки і жінки мають рівне становище в суспільстві.