Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ряд динаміки.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
123.4 Кб
Скачать

2. 3. Аналіз рядів динаміки

Аналіз рядів динаміки має за мету вивчення зміни явища за часом і встановлення його напрямку, характеру цієї зміни і вияв закономірності розвитку. Для оцінювання властивостей динаміки у статистиці застосовуються взаємопов’язані показники, або аналітичні показники.

Рядом динаміки в статистиці називаються ряди чисел, що характеризують закономірності зміни суспільних явищ та процесів у суспільстві.

У процесі аналізу рядів динаміки обчислюють і використовують показники динаміки. Обчислення цих показників ґрунтується на абсолютному та відносному співставленні між собою ряду динаміки. Рівень, який зіставляється, називають поточним, а рівень, з яким зіставляють інші рівні – базисним. Якщо кожний наступний рівень зіставляють з попереднім, то отримують ланцюгові показники динаміки, а якщо кожний наступний рівень зіставляють з рівнем, що взятий за базу зіставлення, то одержані показники називаються базисними.

Абсолютний приріст (А) обчислюється як різниця між поточним (Уі) і базисним рівнем (У0) або попереднім (Уі-1) і показує, на скільки одиниць підвищився чи зменшився рівень порівняно з базисним (або попереднім) за певний період часу.

Базисний абсолютний приріст розраховується за формулою:

∆у= У10 тобто А110; А220; А330 і т. д.

Ланцюговий (щорічний) абсолютний приріст розраховується за формулою:

Аііі-1, тобто А1= У10; А221; А332 і т.д.

Абсолютний приріст виражає абсолютну швидкість зміни рівнів ряду динаміки.

Коефіцієнт росту (К) це відношення поточного рівня ряду динаміки (Уі) і базисним рівнем (У0) або попереднім (Уі-1) і показує, в скільки разів підвищився чи зменшився рівень порівняно з базисним (або попереднім) за певний період часу.

Базисний коефіцієнт росту розраховується за формулою:

К010, тобто К110; К220; К33/У­0 і т.д.

Ланцюговий (щорічний) коефіцієнт росту розраховується за формулою:

К1­=У1і-1, тобто К110; К221; К332 і т.д.

Темп зростання (Тз) обчислюється як відношення зіставленого рівня з рівнем, прийнятого за базу зіставлення, і показує, у скільки процентів зрівнюваний рівень більший чи менший від базисного. Розраховується за допомогою формули: коефіцієнт росту помножено на 100.

Базисний темп росту дорівнює:

Т00 х 100.

Ланцюговий (щорічний) темп росту дорівнює:

Тіі х100.

Темп приросту (Тпр.) визначається як відношення абсолютного приросту до абсолютного або базисного рівня і показує, на скільки процентів рівень більший або менший від рівня, взятого за базу порівняння.

Базисний темп приросту дорівнює:

Тпр.01 або Тпр.0-100.

Ланцюговий (щорічний) темп приросту дорівнює:

ТПР.0і-1 або Тпр.і-100.

Абсолютне значення 1% приростувизначається шляхом ділення абсолютного приросту на темп приросту за один і той же період. Абсолютне значення 1% приросту можна розрахувати легшим способом – діленням початкового рівня на 100. оскільки за 1% завжди приймається базисний рівень, то 1% буде в 100 раз менший від базисного рівня.

Обчислені показники представимо у табличній формі:

Таблиця 8