Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsyya_1.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
33.06 Кб
Скачать

Лекція №1

Тема: «Вступ до курсу «Менеджмент ефективності виробництва і споживання біомас і біопалива»

1. Поняття науки.

2. Завдання науки і її місце серед інших наук.

3. Загальні і спеціальні принципи МЕВВББ.

1. Поняття науки.

Енергозабезпечення потреб національної економіки і населення є світовою проблемою, і та країна, яка знайде кращі рішення, може посісти панівне становище на міжнародних ринках енергоресурсів.

Найбільш сприятливим напрямом вирішення проблеми стає пошук і використання відновлюваних джерел енергії, серед яких широкого розвитку набуває новий сегмент економіки, який охоплює виробництво енергоносіїв з біомаси, тобто виробництво біопалива.

Якщо розглядати українську складову цієї проблеми, то використання біомаси на виробництво біопалива для країни є стратегічною проблемою розвитку її економіки, особливо агропромислового комплексу. Це випливає з потреби вирішення ряду державних завдань:

  • забезпечення енергетичної безпеки та зниження залежності від імпорту енергоносіїв;

  • стабільний розвиток агропромислового виробництва через розширення сфери попиту на агропродукцію;

  • створення нових робочих місць і завдяки цьому збільшення фінансових надходжень у сферу аграрної економіки.

  • вирішення проблем поліпшення навколишнього природного середовища.

Проблемою залишається забезпечення ефективності роботи підприємств біопаливної галузі, тому високий рівень менеджменту ефективності виробництва і споживання біомас і біопалива має першочергове значення для досягнення поставлених цілей.

Підходи до визначення терміну «менеджмент»:

менеджмент - це сукупність принципів, методів, засобів і форм управління виробництвом з метою підвищення його ефектив­ності;

- менеджмент - це наука про управління людськими відноси­нами;

менеджмент - це раціональний спосіб управління діловими організаціями;

- менеджмент - це вміння добиватись поставлених цілей, використовуючи працю та інтелект інших людей;

- менеджмент - це функція, вид діяльності, що полягає в керівництві людьми в різнорідних організаціях;

- менеджмент - це управління бізнесом.

Ефективність – здатність приносити ефект, результативність процесу, проекту тощо, які відзначаються як відношення ефекту, результату до витрат, що забезпечили цей результат.

Науковці пропонують виділяти 2 види ефективності:

1. загальна (абсолютна) ефективність - показує відношення ефекту до всієї суми затрат (капітальних вкладів),

2. відносна ефективність – наскільки один варіант ефективніший за інший.

Біомаса - продукти, що складаються повністю або частково з речовин рослинного походження, які можуть бути використані як паливо з метою перетворення енергії, що міститься в них, зокрема рослинні відходи сільського і лісового господарства.

Біомаса - біологічно відновлювальна речовина органічного походження, що зазнає біологічного розкладу (відходи сільського господарства (рослинництва і тваринництва), лісового господарства та технологічно пов'язаних з ним галузей промисловості, а також органічна частина промислових та побутових відходів.

Біопаливо – тверде, рідке та газове паливо, виготовлене з біологічно відновлювальної сировини (біомаси), яке може використовуватися як паливо або компонент інших видів палива.

Менеджмент ефективності виробництва та споживання біомас та біопалива в агропромисловому виробництві в умовах ринкової економіки - це глобальний процес, який регулює управління вирощуванням біомаси та подальшою її переробкою на різні види біопалив, що є конкурентоспроможним паливом високої технологічної якості.

Ефективне управління виробництвом біопалива вирішує енергетичну, екологічну проблеми, а також сприяють додатковим надходженням до державного бюджету нашої країни.

Менеджмент ефективності виробництва і використання біомас та біопалива – це наука, що займається моніторингом ринку біопалива та вивченням економічної ефективності впровадження нетрадиційних видів палива, що виробляється з біологічно чистої відновлюваної сировини (біомаси , рослинних олій, тваринних жирів та відходів с/г виробництва ).

Менеджмент виробництва рідких біопалив охоплює теоретичні та практичні знання та вміння з управління різними видами біопалива з метою підвищення ефективності його виробництва та споживання у світі та в АПК України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]