Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ICMMlab / Lab6

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
115.2 Кб
Скачать

56

Лабораторна робота № 6

Тема: "Визначення потреби у грошових ресурсах. Розробка стратегії формування капіталу".

Лабораторна робота № 6

Тема: "Визначення потреби у грошових ресурсах. Розробка стратегії формування капіталу".

Мета роботи: Навчитися визначати потребу підприємства у грошових ресурсах. Розробити стратегію формування капіталу.

Основною метою роботи студента є формування капіталу таким чином, щоб в будь-якому періоді часу підприємству вистачало коштів для ведення господарської діяльності.

При цьому необхідно притримуватися основного принципу: капітал повинний бути притягнутий тільки в той період часу, коли це дійсно необхідно.

Також треба взяти до уваги вартість капіталу, умови, на яких він може бути притягнутий. У першу чергу, умови притягнення капіталу повинні бути реалістичні. Тобто, розробляючи імітаційну фінансову модель підприємства необхідно добре уявляти собі реальний ринок капіталу. Наприклад, на яких умовах можуть бути притягнуті інвестори, або як може бути організована передплатна кампанія на акції серед населення і скільки це буде коштувати.

При визначенні вартості капіталу необхідно також враховувати вартість гарантій або страхування капіталу, а також витрати на проведення рекламної кампанії для притягнення капіталу. Важливою перевагою створення імітаційних фінансових моделей у Project Expert є те, що потреба в капіталі визначається з врахуванням інфляції, що, у свою чергу, дозволяє уникнути грубих помилок у плануванні бюджету проекту.

Існує два основних способи притягнення капіталу:

1. Власний – отриманий у якості внеску засновника, названий в програмі як акціонерний капітал;

2. Позиковий – наданий комерційним банком або іншим фінансовим інститутом у якості кредиту під визначені відсотки.

У програмі Project Expert передбачена можливість розробки гнучкої стратегії формування капіталу. При цьому користувач може описати як процедури притягнення коштів, так і процедури обслуговування боргу.

Введення даних, які характеризують стратегію формування капіталу проекту, здійснюється у розділі "Финансирование"

Розділ "Финансирование" стає доступним після вибору закладки "Финансирование" у вікні "Содержание" (рис. 44). У цьому розділі вводяться дані, які описують процедури притягнення коштів для фінансування проекту у виді власного (акціонерного) і позикового капіталу, а також дані, які характеризують фінансову діяльність1 підприємства.

Як видно з рисунку, розділ "Финансирование" містить 9 модулів: "Акционерный капитал", "Займы", "Лизинг", "Инвестиции", "Другие поступления", "Другие выплаты", "Распределение прибыли", "Льготы по налогу прибыль", "Текстовое описание".

Оскільки проект розробляється на базі діючого підприємства і на протязі дії проекту не передбачаються капітальні вкладення (закупівля основних засобів, споруджень, будівель тощо) то задовольнити потребу у грошових коштах можна за допомогою залучення короткострокових кредитів, що в Україні, при наявності певних умов є найбільш імовірним. Для опису умов притягнення кредитів передбачений модуль "Займы". Модуль "Займы" відкривається натисканням лівої кнопки миші на кнопці "Займы". Перед вами з’явиться вікно зображене на рисунку 45.

Після відкриття модуля "Займы" потрібно виконати такі дії:

  1. Натиснути на кнопку "Дефицит" у правій частині діалогу. Перед Вами з’явиться діалогове вікно "Дефицит наличных средств". Даний діалог містить згруповані рядки фінансового звіту Cash-flow. Значення сальдо рахунку підприємства подані в останньому рядку таблиці діалогу і демонструють прогнозний стан розрахункового рахунку підприємства, яке реалізує проект у різноманітні періоди часу. Негативне значення сальдо розрахункового рахунку означає, що підприємство не має у своєму розпорядженні необхідної суми капіталу.

  2. Д ля більшої наочності на основі даних діалогу студентом у звіті складається таблиця 11.

Таблиця 11

Місяці проекту

Кеш-фло від операційної діяльності

Кеш-фло від інвестиційної діяльності

Кеш-фло від фінансової діяльності

Баланс готівки на кінець періоду

1

2

3

4

5

У таблицю необхідно перенести дані з діалогу "Дефицит наличных средств". Якщо у стовпці "Баланс готівки на кінець періоду" всі значення позитивні, то підприємство забезпечено грошовими ресурсами і їх залучати не потрібно. Тому, у цьому випадку студент може перейти до виконання наступної лабораторної роботи. Якщо ж у стовпці "Баланс готівки на кінець періоду" є негативні значення то потребується залучення грошових ресурсів для фінансування проекту. Для цього необхідно:

  1. Закрити діалогове вікно "Дефицит наличных средств" натиснувши кнопку "Закрыть". Перед вами з’явиться відкритий модуль "Займы".

  2. У модулі "Займы" у полі "Название" ввести Кредит №1 і натиснути на кнопку "Подбор". Перед Вами з’явиться діалогове вікно, зображене на рисунку 46.

  3. У полях з прокруткою "Подобрать кредит для периода" потрібно вказати у полі "с" перший місяць проекту у якому баланс готівки на кінець періоду (табл. 11) має від’ємне значення.

  4. У полі "по" необхідно вказати наступний місяць після останнього місяця у якому баланс готівки на кінець періоду (табл. 11) має від’ємне значення.

Приклад:

Тривалість проекту 01.01.2000 по 01.01.2002

Баланс готівки має від’ємне значення:

1 рік проекту: 04.2000; 05.2000; 06.2000; 07.2000; 08.2000;

2 рік проекту: 06.2001; 07.2001; 08.2001;

У полі с … по …. вводиться с 4 по 9 місяць

У полях "Остаток на счёте" і "Допустимое отклонение" – 0,00 грн.

У полі "Валюта" – грв.

У полі "Переодичность выплат процентов" – "Ежемесячно".

У полі "Ставка" – 25 % (для всіх варіантів).

У полі "Отсрочка первой выплаты" – 0 мес.

У полі "Задолженность выплачивается" – "Равномерно".

У полі "Отнесение процентов" – "На затраты".

Після цього натисніть кнопку "Расчет" і програма проведе розрахунки і у чарунці таблиці модуля "Займы" у полі "Сума(грв.)" з’явиться сума кредиту, а у полі "Срок" – 6 м. Але легко бачити, що баланс готівки на кінець періоду у першому році проекту позитивний, а у другому році негативний, тому дії 2 – 4 потрібно виконати ще раз, лише у полі с….по… вказується проміжок з 18 по 21 місяць проекту. В результаті у таблиці діалогу (рис. 45) з’явиться два записи. Як видно з рисунку 45 діалог містить картки для опису умови отримання і повернення кредиту. Для виходу з діалогу "Займы" натисніть на кнопку "ОК". Діалог "Займы" закриється і перед вами з’явиться вікно зображене на рисунку 44. Дані всіх інших модулів потрібно залишити без змін, але необхідно розглянути інформацію, яка може бути внесена до всіх модулів розділу

Н аступним кроком роботи є розгляд модуля "Акционерный капитал". Модуль "Акционерный капитал" активізується натисканням лівої кнопки миші на кнопці "Акционерный капитал". Перед вами з’явиться вікно, зображене на рисунку 47.

Діалог "Акционерный капитал" призначається для опису умов фінансування проекту за допомогою продажу акцій підприємства. Беручи участь у проекті в якості акціонера, інвестор купує визначену кількість акцій, які надають йому право на частку прибутку, пропорційну розміру його внеску.

Список акціонерів. У таблиці, що подана в даному діалозі, міститься список акціонерів, у якому зазначена сума і дата внеску кожного з них. Нижня частина діалогу призначається для визначення порядку виплати внесків і опису придбаних акцій.

Формування списку акціонерів виконується за допомогою клавіш Insert і Delete або контекстного меню, яке з'являється після натискання правої кнопкою миші у полі таблиці. Після вибору команди "Добавить" у списку з'являється новий рядок, у якому в полі "найменування акціонера" зазначено: "Акціонер №". У це поле вводиться назва акціонера, а потім зазначається у відповідних полях таблиці дата і сума внесків в одній з валют проекту.

Порядок виплат. Для опису умов виплат можна скористатися одним із трьох варіантів, вибір яких визначається відповідним положенням перемикача:

1. "Разовая выплата";

2. "Постепенная выплата взноса в течении….";

3. "Сложная схема выплат".

"Разовая выплата" означає сплату внеску однією сумою в момент, визначений у поле "Дата" списку акціонерів.

"Постепенная выплата взноса в течении…." проводиться рівними частками протягом періоду, тривалість якого в місяцях зазначена в полі з прокручуванням, розташованому поруч із перемикачем, а початок визначається датою, зазначеною в списку акціонерів.

"Сложная схема выплат" формується за допомогою діалогу "Сложная схема выплат", який відкривається після натискання кнопки "Схема".

Тут необхідно ввести в таблицю дати і суми виплат. Якщо загальна сума виплат перевищує розмір, зазначений у списку акціонерів, програма повідомляє про допущену помилку.

Використання варіантів виплати внесків "По схеме" або протягом періоду дозволяє моделювати процедуру підписки на акції підприємства. Для таких ситуацій характерно надходження платежів протягом періоду підписки на акції.

Надходження від продажу акцій відображаються в "Кэш-фло" у рядку "Собственный (акционерный) капитал".

Характеристики пакета акцій. Номінальна вартість акцій встановлюється при реєстрації їхнього випуску. Частка участі акціонера в капіталі підприємства визначається сумарною номінальною вартістю пакета, яким він володіє. На підставі цього розміру нараховується сума дивідендів.

Фактична вартість продажу акцій зазвичай відрізняється від номінальної і відображує рівень очікування інвесторів, які розраховують на прибутковість своїх вкладень. Параметри, які описують пакет акцій, придбаних акціонером, вводяться в групі полів "Акции" у нижній частині діалогу. Тут вказується номінальна вартість і кількість акцій.

Добуток номінальної вартості акцій на їхню кількість є номінальною вартістю пакета. Вона може не збігатися з вартістю пакета, зазначеної в списку акціонерів, якщо акції продані по ціні вище номінальної вартості.

Прапорець "Привилегированные акции" вказує на те, що до складу пакета входять привілейовані акції. У цьому випадку, у розташованому поруч із ним полі вказується розмір прибутку на одну акцію у відсотках від номіналу. Особливістю привілейованих акцій є гарантований розмір прибутку, встановлений у відсотках (річних) від номіналу акції. У тому випадку, коли акціонер володіє акціями обох видів (звичайними і привілейованими), дані про його капітал можна оформити у виді двох пакетів. Якщо вартість продажу акцій відрізняється від їхньої номінальної вартості, то різниця відображується в статті балансу "Капитал, внесенный сверх номинала". Сума проданих акцій відображується в балансі по їхній номінальній вартості в рядках "Обычные акции" і "Привилегированные акции".

Розрахунок дивідендів. Дивіденди для виплати акціонерам розраховуються таким чином:

1. Визначається сума чистого прибутку за період із звіту "Прибыли-убытки".

2. Визначається розмір чистого прибутку, який спрямовується на виплату дивідендів на підставі процентної частки, встановленої в модулі "Распределение прибыли" розділу "Финансирование". Цей розмір відображується в "Кэш-фло" у рядку "Выплата дивидендов".

3. Сума виплачених дивідендів відраховується з рядка Балансу "Нерозпределённая прибыль".

4. Обчислюються дивіденди, отримані власниками привілейованих акцій. Вони дорівнюють номінальній вартості пакета помноженій на прибутковість акції

5. Залишок суми дивідендів розподіляється між власниками звичайних акцій пропорційно номінальної вартості пакета.

6. Якщо отриманого в розрахунковому періоді прибутку недостатньо для виплати дивідендів по привілейованих акціях, то платежі по ним пропорційно зменшуються, а невиплачені суми кваліфікуються як борги по привілейованих акціях і враховуються при розподілі прибутку наступних періодів.

Для виходу з модуля "Акционерный капитал" натисніть на кнопку "ОК". Наступним кроком роботи є розгляд модуля "Инвестиции". Одним із важливих інструментів управління капіталом є інвестиційні вкладення – розміщення тимчасово вільних коштів в альтернативні проекти. Вільний залишок готівки може принести додатковий прибуток, якщо вкласти кошти в цінні папери, розмістити їх на банківському депозиті або видати позичку іншому підприємству. Для опису подібних операцій і призначений діалог "Инвестиции" (рис. 48).

Таблиця, яка розміщена в даному діалозі, містить перелік інвестиційних операцій з вказівкою їхніх основних параметрів. Нижня частина діалогу призначається для опису умов угод, поданих у списку.

С писок інвестиційних операцій. Введення даних у таблицю операцій виконується так само як діалозі "Займы" і інших модулях розділу "Финансирование". Тут необхідно ввести найменування, суму вкладень в одній з валют проекту, дату і термін розміщення коштів. У назві операції можна зазначити назву банку, який приймає гроші на депозит, або найменування цінних паперів, які одержуються. Дата операції визначає момент вилучення грошей, а період – період вилучення. Параметри, які визначають прибутковість операції, вводяться в нижній частині діалогу.

Особливості їхнього опису визначаються типом інвестицій, які можна зазначити в поле зі списком: депозит, акції, інші.

Депозити. Для опису банківських вкладів достатньо визначити процентну ставку і періодичність виплат відсотків по внеску. Дата і термін внеску зазначаються в таблиці операцій.

Вкладення в акції. Прибутковість вкладень у цінні папери визначається двома факторами: по-перше, вони можуть приносити процентний прибуток, по-друге, вони можуть бути продані по більш високій ціні, чим ціна купівлі. Тому в тих випадках, коли в поле "Тип инвестиций" вказується значення "Акции", стає доступним прапорець "Возвращаемая сумма". Встановив цей прапорець, можна ввести в розташоване поруч із ним поле суму, одержувану при продажу акцій. Якщо прапорець не встановлений, то після закінчення терміну операції повертається сума вкладу.

Якщо власникам цінних паперів виплачується процентний прибуток, то його розмір (у відсотках річних) потрібно ввести в поле "Ставка". У цьому випадку потрібно зазначити також періодичність виплат (місяць, квартал і ін.).

Інші інвестиції. Встановив у поле "Тип инвестиций" значення "Другие", можна описати таку операцію, як видача кредиту. Для кредитної операції треба зазначити процентну ставку і періодичність виплат відсотків, не встановлюючи прапорець "Возвращаемая сумма". При цьому сума основного боргу буде повернута по завершенню терміна операції.

У деяких випадках може виявитися зручніше не вводити процентну ставку, але зазначити суму, яка повертається. Це відповідає умовам видачі "коротких" кредитів, коли відсотки виплачуються разом з основним боргом наприкінці терміну договору. Більш складні умови кредитування можна описати у виді декількох кредитних операцій.

Оцінка дефіциту готівки. У процесі роботи в діалозі "Инвестиции" можна оцінити розмір дефіциту готівки з врахуванням внесених змін. Для цього використовується кнопка "Дефицит", натисканням якої запускається процедура розрахунку проекту і вікно перегляду "Дефицит денежных средств".

Відображення інвестиційних операцій у звітності. У таблиці "Кэш-фло" інвестиційні внески всіх типів (депозити, акції й інші) на термін до 12 місяців відображуються в рядку "Вложения в короткосрочные ценные бумаги". Повернення внесків відбивається в цьому ж рядку з негативним знаком. Суми прибутків по внесках вказуються в рядку "Доходы по короткосрочным ценным бумагам" за відрахуванням податків. Податкові виплати відбиваються в рядку "Налоги". Внески на термін понад 12 місяців подані в "Кэш-фло" у рядку "Приобретение прав собственности", а їхнє повернення – у рядку "Продажа прав собственности". Прибутки від цих вкладень вказуються в рядку "Доходы от инвестиционной деятельности".

У звіті "Прибыли-убытки" прибутки по внесках за відрахуванням податків відбиваються в рядку "Другие доходы". Якщо внесок зроблений у валюті більш стабільній, чим основна валюта проекту, то за рахунок курсової інфляції утвориться додатковий прибуток, який відображується в звіті "Прибыли-убытки" у рядку "Прибыль от курсовой разницы".

Вихід з діалогу "Инвестиции" із збереженням всіх виконаних змін здійснюється натисканням кнопки "ОК".

За результатами роботи студентом робляться висновки, які занотовуються у звіт.

Контрольні питання:

  1. Основні принципи і способи притягнення капіталу.

  2. Характеристика і призначення модуля "Займы".

  3. Призначення діалогу "Подбор кредита".

  4. Характеристика і призначення модуля "Акционерный капитал".

  5. Характеристики пакету акцій.

  6. Метод розрахунку дивідендів на акцію.

  7. Відмінності звичайних і привілейованих акцій.

  8. Характеристика і призначення модуля "Инвестиции".

  9. Характеристика інвестиційних операцій.

  10. Відображення інвестиційних операцій у звітності.

1 Фінансова діяльність – діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

Соседние файлы в папке ICMMlab