Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ICMMlab / Lab8

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
80.38 Кб
Скачать

67

Лабораторна робота № 8

Тема: "Аналіз фінансових показників, беззбитковості і ефективності інвестицій проекту."

Лабораторна робота № 8

Тема: "Аналіз фінансових показників, беззбитковості і ефективності інвестицій проекту."

Мета роботи: Проаналізувати фінансові показники і ефективність інвестицій проекту. Виконати аналіз беззбитковості проекту.

П ісля проведення розрахунків проекту і отримавши результати у вигляді підсумкових таблиць звіту про рух готівки (Cash-flow), прогнозного балансу підприємства і звіту про прибутки і збитки потрібно виконати аналіз отриманих результатів. У програмі Project Expert передбачений розрахунок фінансових показників і ефективності інвестицій на основі отриманих результатів у підсумкових таблицях, адже зробити висновки про діяльність підприємства і доцільність впровадження проекту досить важко, якщо виходити лише з розрахунків у підсумкових таблицях. Для аналізу проекту перейдіть у розділ "Анализ проекта" головного вікна "Содержание" натиснувши лівою кнопкою миші на вкладці з написом "Анализ проекта". Перед Вами з’явиться вікно зображене на рисунку 50.

Як видно з рисунку, розділ "Анализ проекта" містить вісім модулів: "Финансовые показатели", "Эффективность инвестиций", "Доходы учасников", "Анализ чувствительности", "Анализ безубыточности", "Монте–Карло", "Разнесение издержек", "Доходы подразделений".

Першим кроком у даній роботі розглянемо фінансові показники, розраховані на основі підсумкових таблиць. Модуль "Финансовые показатели" відкривається натисканням лівої кнопки миші на кнопці "Финансовые показатели". Даний модуль містить широке коло показників, які розраховуються по звітам розділу "Результаты". На основі вивчення фінансових коефіцієнтів, які містяться у модулі "Финансовые показатели" студентом у звіті формується розгорнутий висновок стосовно діяльності підприємства. Теоретичний матеріал і опис деяких фінансових коефіцієнтів міститься у лабораторній роботі № 1. Висновки оформлюються студентом у вигляді табл. 12.

Таблиця 12

Назва показника

Розрахунок за фактичними даними

Розрахунок за допомогою Project Expert 6.1

Відхилення (+, –)

В цій таблиці має бути поданий порівняльний аналіз фінансових показників підприємства, що самостійно розраховувались студентом в лаб. роб. №1 по відношенню до показників, що розраховані за допомогою програмного продукту Project Expert.

Наступним кроком роботи є аналіз ефективності інвестицій. Показники ефективності інвестицій містяться у модулі "Эффективность инвестиций", який відкривається натисканням лівої кнопки миші на кнопці "Эффективность инвестиций". Після цього перед Вами з’явиться діалог "Эффективность и нвестиций" зображений на рисунку 51.

На основі даних, які містяться у діалозі "Эффективность инвестиций" студентом у звіті формується розгорнутий висновок стосовно привабливості проекту з точки зору отримання прибутків і вкладення коштів у проект. Основні критерії показників ефективності інвестицій подані у теоретичній частині лабораторної роботи № 2. Наступним кроком роботи є аналіз беззбитковості проекту. Мета аналізу беззбитковості полягає у визначенні обсягів збуту при якому витрати цілком перекриваються надходженнями від продажу продукції. Дослідження залежності витрат і виручки від обсягу збуту виконується в діалозі "Анализ безубыточности".

Діалог "Анализ безубыточности" відкривається натисканням однойменної кнопки в розділі "Анализ проекта"(рис. 52).

Таблиця, яка подана в цьому діалозі, відображає динаміку розміру прибутків або збитків від продажу кожного продукту окремо. У таблиці зі списком у верхній частині діалогу можна вибрати крок аналізу (місяць, квартал або рік). Момент досягнення беззбитковості для обраного в списку продукту вказується в написі над таблицею. Для перегляду графіка беззбитковості потрібно виділити чарунку, яка відповідає визначеному продукту і визначеній даті, після чого натиснути кнопку "Показать", розташовану в нижній частині діалогу. Перед Вами відкриється діалог "График безубыточности". Кнопка "Пересчёт" призначена для відновлення показників таблиці даного діалогу після внесення змін у вхідні дані проекту. Для виходу з діалогу "Анализ безубыточности" натисніть на кнопку "Закрыть". Висновки за результатами аналізу беззбитковості і графік безбитковості занотовуються студентом у звіт. У висновках обо’язково повина міститися аналітична інформація, а саме, місяць досягнення беззбитковості, причини досягнення беззбитковості та ін.

А налізуючи проект не можливо залишити поза увагою доходи учасників проекту. Тобто, розглянемо інформацію, яка цікавить кредиторів, з точки зору отримання прибутків і повернення вкладених коштів. Інформація про доходи учасників проекту формується у модулі "Доходы учасников", який яктивізується натисканням лівої кнопки миші на кнопці "Доходы учасников". Перед Вами з’явиться діалог, зображений на рисунку 53. Для кредиторів підприємства, ефективність проекту визначається співвідношенням вкладених коштів і отриманих прибутків. Аналіз прибутків учасників фінансування проекту виконується в діалозі "Доходы учасников" розділу "Аналіз проекту".

У верхній частині діалогу поміщається таблиця, яка містить список учасників фінансування проекту з вказівкою внесених сум коштів у першій і другій валютах проекту. Склад учасників, поданих у таблиці, визначається змістом поля у верхній частині діалогу, за допомогою якого можна виділити акціонерів, кредиторів або всіх учасників фінансування проекту.

Дані, які відображаються в цій таблиці про учасників фінансування, вводяться в діалогах: "Стартовый баланс" розділу "Компания" (картки "Акционерный капітал" і "Кредиты"), "Займы" і "Акционерный капитал" розділу "Финансирование",

На картках "Денежные потоки" і "Эфективность инвестиций" подані результати аналізу прибутків учасників. На основі аналізу показників ефективності інвестицій, які містяться у картці "Эфективность инвестиций" діалогу "Доходы учасников" студентом формується у звіті розширений висновок стосовно доцільності фінансування проекту з точки зору зовнішніх кредиторів.

За результатами проведеного аналізу студентом виконуються загальні висновки, щодо ефективної фінансово-господарської діяльності підприємства, які занотовуються у звіт.

Контрольні питання:

  1. Характеристика і призначення розділу "Анализ проекта".

  2. Характеристика модуля "Фінансовые показатели". Основні групи коефіцієнтів, які містяться у даному модулі, і їх оцінка.

  3. Характеристика діалогу "Эффективность инвестиций". Методика аналізу.

  4. Суть беззбиткової діяльності підприємства. Методика розрахунку точки беззбитковості.

  5. Характеристика і призначення діалогу "Анализ безубыточности". Методика аналізу беззбиткової діяльності підприємства.

  6. Призначення функції "Показать" діалогу "Анализ безубыточности".

  7. Зміст графіка беззбитковості.

  8. Поняття умовно-постійних і змінних витрат. Зона прибутковості. Точка беззбитковості.

  9. Характеристика модуля "Доходы учасников". Зміст інформації, яка міститься у даному модулі. Методика аналізу ефективності вкладених коштів зовнішніми кредиторами.

Соседние файлы в папке ICMMlab