Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКРВО / Руденко Л. Міжнар. кред-розрах. операції-1част.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
6.2 Mб
Скачать

ББК 65.268я73 Р 83

УДК 339.7(075.8)

Гриф надано Міністерством освіти і науки України (Лист №1/11-3156 від 21.07.2003 р.)

Рецензенти:

Худолій Л.М. -доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри фінансів Європейського університету;

Маркіна I.A.- доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри ме­неджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності Полтавського універси­тету споживчої кооперації України;

Антонюк Л.Л.- доктор економічних наук, професор кафедри міжнародної еко­номіки Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

Руденко Л.В.

Р 83 Міжнародні кредитно-розрахункові та валютні операції. Видан­ня 2-ге, перероблене і доповнене. Підручник - К.: Центр учбової літератури, 2007. - 632 с.

ISBN 978-966-364-537-7

У підручнику розглядаються розрахунки та кредити в міжнародному бізнесі у взає­мозв'язку з валютними операціями. Основна увага приділяється сутності, мотивації та формам міжнародних розрахункових, кредитних і валютних операцій. Показано ево­люцію світової валютної системи, специфіку розвитку та функціонування на сучасному етапі міжнародного ринку обміну валют, напрями розвитку міжнародного бізнесу.

Подано особливості організації міжнародних кредитних та розрахункових опе­рацій у банках, розрахункових операцій у системі міжнародної торгівлі вітчизняних підприємств та міжнародних компаній. Визначено можливі ризики, пов'язані з міжна­родним бізнесом та шляхи їхньої мінімізації.

Підручник розраховано на студентів вищих навчальних закладів, слухачів .ма­гістерських програм, викладачів, аспірантів та бізнесменів.

ББК 65.268я73

ISBN 978-966-364-537-7 © Руденко Л.В.

© Центр учбової літератури, 2007

ЗМІСТ

Вступ 5

Глава 1. Валютні відносини та світові валютні системи... 7

  1. Відносини у світогосподарських зв'язках 7

  2. Еволюція світової валютної системи 13

  3. Елементи валютної системи 33

Глава 2. Міжнародний ринок обміну валют 58

  1. Сутність валютних операцій 58

  2. Ринок фінансових деривативів 63

Глава 3. Міжнародний банківський бізнес 77

  1. Міжнародні кореспондентські відносини банків ... 77

  2. Електронні системи міжнародних міжбанківських розрахунків і платежів 92

  3. Дистанційне банківське обслуговування 134

Глава 4. Організація міжнародних розрахункових опера­цій банку 139

  1. Організація міжнародних розрахунків за допомо­гою інкасо 139

  2. Організація міжнародних розрахунків за допомо­гою акредитива 172

  3. Засоби здійснення міжнародних платежів 213

  4. Способи здійснення міжнародних платежів 250

Глава 5. Міжнародні кредитні операції 256

  1. Загальна характеристика міжнародного кредиту 256

  2. Міжнародний фірмовий кредит 264

  3. Банківське кредитування міжнародної діяльності 267

  4. Кредитний аналіз підприємства позичальника 289

З

  1. Організація кредитних операцій за міжнародними кредитними лініями 367

  2. Організація міжнародних лізингових операцій .... 396

  3. Організація міжнародних факторингових

операцій 410

  1. Організація міжнародних форфейшнгових

операцій 417

  1. Короткострокове кредитування

в міжнародній торгівлі 424

Глава 6. Розрахунки в системі міжнародної торгівлі 439

  1. Сутність та особливості міжнародних торговель­них розрахунків 439

  2. Структура та основні умови зовнішньоторговель­ного контракту 442

  3. Особливості розрахунків під час експортних опе­рацій підприємств України 459

  4. Особливості розрахунків під час імпортних опе- раціяй підприємств України 464

  5. Розрахункові операції в міжнародних компаніях 474

  6. Валютні рахунки в системі міжнародних розрахунків 476

Глава 7. Ризики в міжнародних кредитно-розрахунко­вих, валютних операціях та шляхи їх мінімізації 490

  1. Ризики в зовнішньоторговельних операціях 490

  2. Запобігання ризикам шляхом прогнозування ва­лютного курсу 492

  3. Методи хеджування від валютного ризику 499

  4. Банківська гарантія як інструмент забезпечення виконання розрахункових і кредитних зобов'язань .... 505

  5. Правові основи валютного забезпечення міжна­родних розрахункових і кредитних операцій українсь­ких підприємств 534

Список використаної літератури 589

Додатки 599

ВСТУП

Розвиток ринкової економіки створює широкі можливості для здійснення міжнародної діяльності підприємствами всіх форм власності. У цих умовах тисячі підприємств безпосередньо всту­пають у відносини із закордонними партнерами, здійснюють міжнародні розрахунки. Провідна роль у цьому процесі належить комерційним банкам, які забезпечують фінансування, кредиту­вання та проведення міжнародних розрахунків. Щоб підвищити ефективність цієї діяльності, вони повинні постійно вдосконалю­вати та розширювати спектр своїх послуг. Сучасний низький стан використання зовнішньоекономічного потенціалу України безпосередньо пов'язаний з недостатнім рівнем підготовки фахі­вців у цій сфері. Дуже багато проблем виникає також під час ор­ганізації розрахунків за міжнародними контрактами. Саме тому підручник покликаний допомогти уникнути проблем щодо орга­нізації міжнародних розрахункових та кредитних операцій, вико­ристання гарантій, сучасних платіжних систем та засобів хеджу- вання валютного та кредитного ризику, валютних операцій.

Друге видання підручника має на меті забезпечити максима­льний рівень засвоєння матеріалу завдяки своїй оновленій побу­дові. Передусім, для зручності користувачів навчальний матеріал розбито на дві частини: 1) безпосередньо підручник, який допов­нено новими теоретичними розділами; 2) робочий зошит студен­та для виконання практичних вправ, самостійної роботи, підгото­вки до модульних контрольних завдань. У підручнику в першій главі висвітлено основні поняття валютних відносин та світових валютних систем. У другій главі наведено характеристику між­народного ринку обміну валют. У третій главі розглядаються міжнародні кореспондентські відносини банків, електронні сис­теми міжнародних міжбанківських розрахунків і платежів, зок­рема, міжнародна міжбанківська система комунікацій SWIFT, а гакож дистанційне банківське обслуговування. Четверта глава розкриває особливості міжнародних розрахунків за допомогою

інкасо та акредитиву, а також засоби і способи здійснення міжна­родних платежів. П'ята глава містить характеристику міжнарод­них кредитних операцій і детальний кредитний аналіз. Сутність і особливості міжнародних торговельних розрахунків, структура та основні умови зовнішньоторгового контракту, особливості розрахунків при експортних та імпортних операціях підприємств України та міжнародних компаній, валютні рахунки в системі міжнародних розрахунків висвітлені в шостій главі. У сьомій главі можна знайти відповіді на питання щодо ризиків у міжна­родних кредитно-розрахункових та валютних операціях, а також шляхи їхньої мінімізації та запобігання.

Теоретична частина насичена ілюстративним матеріалом таб­лицями, рисунками, що, на думку автора, допоможе краще зро­зуміти й запам'ятати зміст параграфа. Крім того, кожна глава мі­стить ключові терміни, питання для самоконтролю та список рекомендованих літературних джерел, які доцільно використову­вати при написанні рефератів, курсових, дипломних робіт та нау­ково-дослідних студентських робіт за означеною проблематикою.

Автором враховано, що користувачі підручника вже ознайом­лені з економічною теорією, міжнародною економікою, організа­цією банківських операцій, фінансами та іншими суміжними ди­сциплінами. Сподіваюся, що опрацювання матеріалу підручника дасть можливість опанувати міжнародні розрахункові, кредитні та валютні операції для оперативного управління виробничими ситуаціями та моделювання управлінських рішень менеджерам різного рівня.

Автор висловлює глибоку вдячність рецензентам, рекоменда­ції та змістовні зауваження яких допомогли під час підготовки другого видання підручника, Худолій Любові Михайлівні — док­тору економічних наук, професору, завідувачці кафедри фінансів Європейського університету, Маркіній Ірині Анатоліївні — док­тору економічних наук, професору, завідувачці кафедри менедж­менту організацій та зовнішньоекономічної діяльності Полтавсь­кого університету споживчої кооперації України, Антонюк Ларисі Леонтіївні — доктору економічних наук, професору кафе­дри міжнародної економіки Київського національного економіч­ного університету імені Вадима Гетьмана.