Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛекцПравозн.16 / PRAV10crime.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
151.55 Кб
Скачать

Тема 10. Основи кримінального права

1. Поняття, предмет, метод та завдання кримінального права.

2. Джерела кримінального права та його система

3. Чинність кримінального закону в просторі та часі

4. Поняття та ознаки злочину. Класифікація злочинів

5. Поняття, підстави, зміст та форми кримінальної відповідальності

6. Поняття складу злочину. Види складів злочину

7 Стадії вчинення злочину. Добровільна відмова від вчинення злочину

8 Співучасть у злочині. Форми співучасті. Ексцес виконавця

9. Обставини, що виключають злочинність діяння

10 . Звільнення від кримінальної відповідальності

11. Покарання: поняття та види

12. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх

Ключові слова

Кримінальне право, кримінальна відповідальність, злочин, склад злочину, стадії вчинення злочину, співучасть у злочині, обставини, що виключають кримінальну відповідальність, звільнення від кримінальної відповідальності, покарання.

1. Поняття, предмет, метод та завдання кримінального права. Поняття ”кримінальне право” застосовується в трьох значеннях – як відповідна галузь права, як наука і як навчальна дисципліна.

Кримінальне право як галузь права — це сукупність юридичних норм, що встановлюють які суспільно-небезпечні діяння є злочинами і які покарання підлягають застосуванню за їх вчинення.

Предметом кримінального права (як галузі права) є кримінальні правовідносини, які виникають при вчиненні злочину між особою, яка його вчинила, та державою в особі державних органів, які уповноважені здійснювати кримінальне переслідування цієї особи.

Кримінальні правовідносини виникають із моменту вчинення особою злочину і за загальним правилом існують до моменту погашення або зняття судимості.

Суб'єктами правовідносин виступають, з одного боку, держава в особі уповноважених органів (правоохоронні органи та суд), а з іншого, — особа, яка порушила кримінально-правовий припис.Зміст кримінальних правовідносин складає сукупність прав та обов’язків суб’єктів цих відносин.Об’єктом цих правовідносин є особисті, майнові або інші права і блага особи, зменшення яких передбачається відповідною нормою кримінального закону.

Методом кримінального правва є метод притягнення особи до кримінальної відповідальності, сутність якої полягає в покладенні державою на особу, яка вчинила злочин обов’язку зазнати певних позбавлень та обмежень своїх прав, що передбачені санкцією відповідної статті кримінального закону.

Наука кримінального права – це сукупність ідей, теорій , поглядів, які вивчають та розкривають основі закономірності розвитку, дії та зміни кримінально-правових норм та ефективність їх застосування у боротьбі зі злочинністю.

Предмет науки кримінального права, є більш ширшим і полягає у вивченні та теоретичному розвиткові: історії цієї галузі права; чинного кримінального законодавства та практики його застосування уповноваженими державними органами органами, проблем підвищення ефективності норм кримінального права, а також кримінального законодавства іноземних країн.

Кримінальне право виконує певні функції. Основнаа функція кримінального права як галузі права – охоронна, яка полягає в захисті найбільш важливих суспільних відносин від протиправних посягань. Крім охоронної, кримінальне право здійснює також регулятивну і попереджувальну (превентивну) функції.

Завдання кримінального права закріплені у ч.1. ст.1 Кримінального кодексу України (далі – КК) і до них належать:

охорона від злочинних посягань найбільш важливих соціальних цінностей: прав і свобод людини і громадянина, власності, громадського порядку та громадської безпеки, довкілля, конституційного устрою України;

забезпечення миру і безпеки людства;

запобігання злочинам.

Соседние файлы в папке ЛекцПравозн.16