Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Проективна методика малюнок школи

.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
09.03.2015
Размер:
23.04 Кб
Скачать

Проективна методика «Малюнок школи»

Метою цієї методики є виявити відношення дитини до школи.

Інтерпретація

Емоційне відношення до школи оцінюється по 3-х показниках :

- кольорова палітра;

- лінії і характер малюнку;

- сюжет зображення.

1. Кольорова палітра цього малюнка не багата, малюнок зображено лише одним кольором – сірим. Наскільки ми знаємо психологію кольору, то сірий в ній означає такі почуття як туга, нудьга, реалізм. Тобто дитині в школі не цікаво. Йому просто хочеться чогось цікавого, надзвичайного. І не має бажання навчатись через те, що у вчителів нема підходу до дитини, не заохочують оцінками дітей, і тому дітям не цікаво, і вони не люблять відвідувати навчальний заклад. Дитині там нудно і не цікаво та й дитина шукає сам як йому добре було б провести десь свій час, коли проходе навчання.

2. Не можна й не замітити, як саме зображений малюнок. На малюнку об’єкти не акуратно, лінії не чіткі, різної товщини . Ці ознаки стверджують про те, що дитина без зацікавленості малювала цей малюнок, можливо їй не приємно згадувати свою школу, можливо через те, що було не відповідне ставлення до дитини з сторони вчителів, або були якісь суперечки з іншими дітьми.

3. На малюнку звичайно має бути зображено сюжет, але на цьому малюнку його немає. Це каже про відсутність різних деталей – це і прикраси, також людей, дітей. Це означає, що дитині зовсім не цікаво було зображати школу, йому було всеодно що і як буде намальовано, школа немає в житті цієї дитини особливого якогось значення.