Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индз ботаника.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
6 Mб
Скачать

Рід Квасоля Phaseolus

Великий тропічний рід, який налічує близько 150 видів переважно однорічних рослин з прямим або витким стеблом. Квітколоже з чашевидним диском. Крила метеликового віночка більш-менш зрощені з човником, довга вертушка якого, а також тичинки і стовпчик спірального скручені. Біб двостулковий, між насінням з неповними перегородками з губчастої тканини. Трав'янисті рослини, частіше однорічні, більшою частиною в'юнкі, з перистим листям. Листочків — три, рідше — один. Кожен листокмає прилистки. Квіти у пазушних кистях.

Квасоля багатоквіткова (Phaseolus multiflorus)

Належить до одно-, дворічних рослин, утворює виткі слаборозгалужені міцні стебла. Примордіальні листки та листочки трійчастих листків великі, слабо-опушені. Квітки великі, вогняно-червоні, рожеві, білі; суцвіття — 16—40-квіткові китиці. Утворює широкі стиснуто-циліндричні боби завдовжки 10—27 см, які закінчуються загостреним дзьобиком і містять 2—6 насінин. Насіння велике. Маса 1000 насінин — 700—1300 г і більше; за формою — плоскоеліптичне, ниркоподібне; за забарвленням — біле, строкате. При проростанні насіння сім'ядолі не виносяться на поверхню грунту. Поширена у правобережних областях України.

Квасоля звичайна (Phaseolus vulgaris)

Однорічна трав'яниста рослина 0,5—3 метри заввишки (зустрічаються як карликові сорти, такі в'юнкі з довжиною стебла до 3 метрів). Стебло у частині сортів в'юнке, в іншої частини — пряме; сильноветвисте, покрите рідкими волосками. Листя парноперисте, на довгих черешках. Квітки по 2—6 на довгих квітконіжках, 1—1,5 см довжиною. Колір від білих до темно-пурпурних і фіолетових. Плоди — боби, висячі, 5—20 см довжини, 1—1,5 см завширшки, прямі або зігнуті. Колір від блідо-жовтих та зелених до темно-фіолетових, з 2—8 насінинами. Насіння 5—15 мм довжиною, еліптичні, колір від білих до темно-лілових та чорних, однотонні або мозаїчні, крапчасті або плямисті.

Рід Лядвенець Lotus

Трав'янисті рослини з трійчастими листками. Прилистки листовидні, наближені до листочків, через що листки здаються пальчастими. На думку деяких ботаніків, листки лядвенцю не мають прилистків, вони вважають останні нижньою парою листочків складного листка. Квітки зібрані в небагатоквіткові зонтики і сидять у пазухах верхніх листків. Чашечка з п'ятьма майже однаковими зубцями. Віночок з вільними біля основи пелюстками, човник різко загнутий догори, дзьобоподібно загострений. Верхня тичинка вільна. Стовпчик вгору поступово тоншає. Біб — лінійно-циліндричний, валикоподібний, прямий або трохи серповидно зігнутий, багатонасінний, розкривається двома стулкаим, всередині іноді з поперечними перегородками.

Лядвенець український (Lotus ucrainicus Klokov)

Багаторічні рослини. Стебла 10-45 см вис., Простягнені або висхідні, гіллясті, опушені, в нижній частині нерідко голі. Листки 4-12 мм ., до 8 мм шир., У нижніх пар косояйцевидние, верхні оберненояйцевидні, довгасто-оберненояйцеподібні, Верхні листки більш вузькі, зверху голі, знизу і по краю слабо опушені або майже голі. Квітки по 2-5 зібрані в зонтики на квітконіжках, які виходять з пазух листків. Чашечка 5-6 мм., Конічна, ланцетово-шиловидні її зубці майже рівні або на 1/3короче трубки, б. м. відігнуті. Віночки (10) 11 -13 мм дл., Жовті, соранжевим, у висушеному стані зазвичай зеленим прапором. Боби 1.5-2.5 см дл., Лінійні, циліндричні, у верхній частині булавовиднорозширені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]