Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индз ботаника.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
6 Mб
Скачать

Горох польовий (Pisum arvense)

Насіння округло-кутасте з гладенькою або хвилястою поверхнею; сіре, буре, коричневе, темно-червоне, фіолетово-червоне, часто з малюнком, з бурим або чорним насінним рубчиком. Сходи і листки зелені, але в основі прилистків та в місцях прикріплення листочків і вусиків є червонуваті антоціанові плями. На стеблах сходів і дорослої рослини з більш освітленого південного боку теж помітне червонувате забарвлення. Квітки рожеві, фіолетово-червоні, пурпурові (рідше білуваті).

Рід Астрагал Astragalus

Однорічні чи багаторічні трави, рідше напівкущі або кущі, опушені двороздільними чи простими волосками, рідше голі. Листки непарноперисті, складні, з цілокраїми листочками, але можуть бути н парноперисті, і тоді черешок їх закінчується колючкою. Квітки зібрані в довгих головчастих або колосоподібних китицях; іноді вкорочені. Чашечка дзвониковидна або трубчаста, з п'ятьма майже однаковими зубцями, після відцвітання часто дуже здувається. Човник віночка тупуватий без госторого закінчення. Одна тичинка з десяти вільна. Стовпчик нитковидний, голий. Біб дво- та одногніздий; сидячий або на плодоніжці, з добре вираженою поздовжньою перегородкою, розкривний, перетинчастий або шкірястий, іноді дуже здутий. Насінин багато. Величезний рід, що налічує близько 1800 видів, з них в Україні росте 49 видів астрагалу.

Астрагал солодколистий (Astragalus glycyphyllos)

Багаторічна трав'яниста гола або негустобілуватоопушена рослина родини бобових. Стебло висхідне, розгалужене, 45—90 см заввишки. Листки чергові, непарноперисті, з 4—7 пар довгастоеліптичних, знизу волосистих листочків. Квітки зеленаво-жовті, в коротких густих китицях. Плід — біб. Цвіте у червні-серпні.

Астрагал шерстистоквітковий (Astragalus dasyanthus)

Багаторічна трав'яниста рослина, відноситься до житт'євої форми кущиків, що утворюють багатоглавий стеблокорінь — каудекс. Звичайно в кущі 3−5 лежачих, стоячих або висхідних стебел, що густо вкриті листям. Довжина стебел до 40 см. Стебла розгалуджені, добре розвинені. Листки черешкові, непарноперисті, почергові. Листочки майже сидячі, продовгувато-овальні або продовгувато-ланцетовидні, довжиною 15-12 мм і шириною близько 6 мм. Прилисткиланцетовидні, загострені. Bci частини рослини, навіть квіти, за виключенням внутрішньої сторони вінчика, вкриті довгими жовтувато-білуватими або рудуватими волосками.

Астрагал австрійський (Astragalus austriacus)

Багаторічна рослина 10-40 см заввишки з численними прямостоячими або підводяться тонкими стеблами. Листя з 13-21 пар лінійних або ланцетних листочків, закруглених або виїмчасті на верхівці. Віночок голубуватий, човники з фіолетовою верхівкою. Боби лінійно-ланцетні, на дуже короткій ніжці, відхилені або пониклі. Росте на степових схилах і пагорбах у передгір'ї і степовому Криму.

Астрагал український (Astragalus ucrainicus)

Багаторічна рослина. Напівкущ (12) 15-27 см вис., З підземним стеблом, розгалуженим на дуже короткі надземні гілочки, 0.5-1 см дл., Річні стебла короткі, 1-5 см довжиною, тонкі, висхідні, білуваті; прилистки біля основи або в нижній частині між собою зрощені, трикутно-яйцеподібні, гострі. Квітконоси тонкі, дрібно, пухко і притиснуто білопушисті. Суцвіття китиця. Боби майже сидячі, рідко горизонтально відхилені, шиловидно-лінійні, злегка дугоподібно вигнуті.

Рід Горошок Vicia

Багаторічні, рідше однорічні трави з висхідними або лазячими стеблами. Листки парноперисті, загальна вісь листка закінчується звичайно розгалуженим або нерозгалуженим вусиком, рідше щетинкою .Квітки зібрані китицями на пазушних квітконосах або поодинокі чи по дві-три в пазухах листків, звичайно сині, фіолетові або лілово-рожеві, майже сидячі. Чашечка з короткою трубкою і з п'ятьма зубцями, з яких три нижні звичайно набагато довші від верхніх, човник віночка тупий, дев'ять тичинок зрослися нитками в трубку, косо зрізану на верхівці, десята тичинка вільна. Стовпчик на верхівці волосистий. Боби здебільшого багатонасінні, рідше дво-, чотиринасінні.Великий рід (понад 150 видів), поширений у помірних широтах обох півкуль. Всі вони с цінними кормовими травами. В дикому стані види горошку ростуть на луках, схилах, узліссях, часом як бур'ян у посівах, більшість їх добре поїдає худоба. В Україні в природному стані росте 31 вид.

Горох посівний (Pisum sativum)

Однорічна трав'яниста гола рос­лина родини бобових. Стебло чотиригранне, порожнисте, роз­простерте або лазяче, 50—100 см завдовжки. Листки з 2—3 пар бокових листочків, закінчуються розгалуженими вусиками; листоч­ки яйцевидні, цілокраї. Квітки двостатеві, неправильні; віночок білий, рідше крила рожеві. Плід — біб. Цвіте у червні — липні.

Горошок тонколистий (Vicia tenuifolia)

Багаторічна рослина висотою 60-150 см, голе або опушене притиснутими волосками. Стебло висхідне, міцне, ребристе. Листя чергові, перистоскладні, з 9-14 парами ланцетних або лінійно-ланцетних листочків, закінчуються розгалуженим вусиком. Суцвіття китиця; квітконоси удвічі довші за листки. Віночок яскраво-фіолетовий або світло-ліловий. Плід - довгасто-ланцетовий біб на довгій ніжці. Цвіте у червні - липні. Росте на сухих луках, схилах, у лісах, серед чагарників.

Горошок лісовий (Vicia sylvatica)

Багаторічна рослина заввишки до 150 см. Стебло тонке, чіпке. Листя непарно-перистоскладні з довгим гіллястим вусиком. Прилистки довжиною 4-6 мм, листки парні, тонкі, довгасто-еліптичні, довжиною 8-10 мм, шириною 3-4 мм, тупі, з дуже тонким вістрям на верхівці. Квітконоси разом з пензлем значно довше листя. Кисті 8-25-квіткові, негусто. Квітки завдовжки 11-13 мм, чашечка дзвоникоподібна, зубці її лінійно-ниткоподібні, нижні довші верхніх, рівні половині довжини трубки чашечки або дещо більше. Віночок білуватий з ліловими або фіолетовими жилками. Боби довжиною до 25 мм, ланцетні, голі, на плодоніжках. Цвіте у червні - серпні, плоди дозрівають з серпня. При дозріванні стулки бобу розкриваються і насіння розкидається.

Горошок паннонський (Vicia pannonica)

Густо рудувато опушена рослина. Листя з 5-8 парами великих довгастих або лінійних листочків. Квітки в 2-3-квіткових кистях на коротких квітконосах. Віночок світло-жовтий, з буруватим, густо опушеним вітрилом, рідше пурпуровий. Боби сильно опушені, довгасті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]