Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индз ботаника.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
6 Mб
Скачать

Горошок гібридний (Vicia hibrida)

Рослина схожа на Vicia pannonica, але трохи менше за розмірами і має біле опушення. Листя з 4-7 пар листочків, верхніх клиновидно-довгастих, нижніх ширших. Квітки поодинокі, зеленувато-або світло-жовті, з пурпуровими або коричневими жилками на вітрилі. Досить зазвичай у передгір'ї і на ПБК.

Рід Боби Faba

Представлений одним видом Бобикормові. Культурні однорічннки до 1-1,5 м заввишки. Стебло пряме, галузисте від основи, чотиригранне, порожнисте. Листки закінчуються вістрям, з однією-чотирма парами великих сизо-зелених (з восковим нальотом) листочків еліптичної форми. Прилистки до 2 см завдовжки, часто з бурою плямою. Квітки в коротких пазушних китицях, великі, білі з темними плямами і смужками на крильцях. Боби 4-35 см завдовжки, сплюснуті або валикоподібні, голі чи бархатисті, молоді -зелені, зрілі — темно-бурі, шкірясті. Насінини великі, 12-20 мм завдовжки, плоскі, овальні чи валикоподібно-вуглуваті. жовті, темно-коричневі або майже чорні. Продовольча і кормова культура. В дикому стані не зустрічається.

Біб кормовий (Vicia faba)

Однорічна, трав'яниста, холодостійка культура. Стебло порожнисте, гладке, прямостояче, чотиригранне, у висоту досягає 65-125 см. Квіти в коротких гронах, великі, по 2-4 на коротких квітконосах, квітки білі з чорними цятками перламутрового кольору на пелюстках. Листки голі, сизо-зелені, м'ясисті, складні. Плід - біб плоскої форми, в якому міститься 3-5 і більше насіння.

Рід Чина Lathyrus

Однорічні або багаторічні трав'янисті рослини. В деяких видів корені бульбовидно потовщені. Стебла прямостоячі, висхідні, іноді чіпляються за допомогою вусиків. Листки з однією або кількома парами листочків, загальна вісь закінчується простим або розгалуженим вусиком або ж вістрям, дуже рідко листочки зовсім не розвиваються, але є розвинені великі листковидні прилистки, або ж листкова вісь дуже розширена і має вигляд листкової пластинки. Квітки в китицях поодинокі, на пазушних квітконосах. Верхня тичинка вільна, а дев'ять інших зрослися нитками в трубочку, на верхівці прямо обрубану. Боби звичайно сплюснуті з боків, рідше майже циліндричні, дво- або багатонасінні. В Україні росте 28 видів чини.

Чина лучна (Lathyrus pratensis)

Багаторічна трав'яниста рослина. Має тонке, пов­зуче кореневище. Стебло висхід­не, негусто опушене, за допомо­гою листкових вусиків чіпке,багатогранне, 40—100 см завдовжки. Листкорозміщенняпочергове, листкова вісь закінчується простим або розгалуженим вусиком, листочки видовженоланцетні або ланцетні, 2—5 см завдовжки, з вістрячком на верхівці, 3—5-жилкові. При­листки видовженоланцетні або широколанцетні, стріловидні, з нерівними лопатями, 2—3 см зав­довжки. Квітки двостатеві, не­правильні, зібрані 4—10-квітковим гроном, віночок метеликовий, жовтий, 14—18 мм завдовжки. Плід — довгасто-лінійний гладенький, виразно сітчасто-жилку­ватий біб. Цвіте у червні — липні.

Чина лісова (Lathyrus sylvestris)

Багаторічна трав'яниста рослина з довгим лазячим крилатим стеблом. Листя складні, парноперисте, з вусиками, з однією парою ланцетних загострених листочків. Квітки рожеві, зовні зеленуваті. Чашечка з п'яти зрощених чашолистків, віночок з п'яти пелюсток, тичинок десять, маточка з верхньою зав'яззю. Плід - довгасто-лінійний голий біб. Висота 90-180 см. Час цвітіння – червень-серпень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]