Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индз ботаника.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
6 Mб
Скачать

Чина посівна (Lathyrus sativus)

Однорічна трав'яниста рослина. Стебло чини повзуче або пряме, заввишки 30-50 см і більше, голе, чотиригранної форми. Листя рослини парноперисте, довгасто-ланцетовидної або ланцетної форми. Суцвіття складається з одного, в окремих випадках двох порівняно великих квіток різного забарвлення - жовтою, білою, рожевою або синьо-лілового. Розташовані квітки на довгих квітконіжках. Рослина самозапильна. Плід - двокрилий біб з двома або більше, але не більше п'яти, неправильної форми насінинами. Найчастіше насіння має клиноподібну форму, по виду нагадує зуб.

Чина болотяна (Lathyrus palustris)

Багаторічна трав'яниста рослина. Листки парноперисті, складні, з 3-5 пар довгастих або ланцетних листочків 3-7см довжиною і 2-15см шириною, закінчуються простими або гіллястими вусиками, за допомогою яких рослини чіпляються за опору. Цвіте у червні-липні. Квітки пониклі, неправильні, Метеликові типу, синьо-лілові, слабо ароматні. Поширена на сирих луках, серед чагарників. Насіння досить велике, вкрите щільними оболонками.

Чина золотиста (Lathyrus aureus)

Багаторічна рослина висотою 45-70 см. Квітки жовті, в багатоквіткових китицях на квітконіжках. Верхні листки зазвичай непарноперисті; листочки великі, яйцевидні або довгасто-яйцеподібні, загострені. Боби лінійні.

Рід Робінія Robinia

Дерева або кущі з непарноперистими листками. Прилистки видозмінені в колючки або відсутні. Квітки зібрані в пазушні китиці. Чашечка дзвониковидна, з п'ятьма зубцями, з яких два верхні зрослися між собою. Віночок білий або рожевий, з округлим прапорцем з коротким нігтиком; човник тупий, трохи зігнутий. Тичинок десять, з яких дев'ять зрослися нитками в трубочку. Зав'язь на ніжці; стовпчик зігнутий, з головчастою приймочкою. Біб довгасто-лінійний, сплюснутий. В Україні росте чотири види робінії.

Робінія клейка (Robinia viscosa)

Дерево до 12 м заввишки з широкоокруглой кроною і темно-коричневою гладкою корою. Своє видову назву отримала тому, що пагони, черешки листя і суцвіття густо вкриті залозистими, липкими волосками. Колючки дуже дрібні або відсутні зовсім. Листя до 20 см довжиною, з 13-25 яскраво-зелених, знизу сіруватих листочків. Листки восени довго тримаються на гілках. Великі, до 2 см, квітки рожево-фіолетового забарвлення, без запаху, зібрані по 6-15 в невеликі китиці, рясно покривають дерево в пору цвітіння. Плоди до 5-8 см, негусто залозисто-щетинисті, липкі.

Робінія псевдоакація, або Акація біла (Robinia pseudoacacia)

Листопадне дерево до 30 м заввишки, з діаметром стовбура в 30-40 см. Кора на стовбурах темно-сіра, з довгими поздовжніми тріщинами, у молодому віці сіро-коричнева. Пагони голі, зеленувато-сірі або червоно-бурі, колючі. Листки чергові, непарноперисті, з 7-19 листочків оберненояйцеподібної або еліптичної форми. Навесні вони зелені, шовковисто-опушені, влітку - темно-зелені, іноді жовтуваті, знизу сизі, голі; восени - темно-зелені. Квітки білі або злегка рожеві, запашні, в пониклі кистях до 20 см завдовжки. Плід - бурий, плоский, лінійно-довгастий боб 5-12 см завдовжки.

Робінія щетинистоволосиста (Robinia hispida)

Чагарник 1-3 м заввишки. Всі частини рослини, крім пелюсток, покриті довгими, прямими, рудуватими щетинками. Пагони без колючок, після опадання щетинок оливково-бурі, дворічні гілки червонувато-коричневі, ламкі. Листя до 23 см завдовжки з 7-13 округло-еліптичними листочками, зверху темно-зеленими, знизу сизуватими, голими або майже голими, до 6 см завдовжки; черешки і пагони майже без опущення. Квітки рожеві або пурпурово-рожеві, до 2,5 см зібрані по 3-9 в пухкі кисті. Цвіте спочатку в червні протягом 20 днів, потім з перервами до вересня. Боби до 8 см, залозисто-щетинисті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]